3x3

Roko Cetina nakon SP: ‘Ova ekipa može ići po svjetski naslov’; Dario Papak: ‘Ponosan sam’

Francuska je slavila u dramatičnom četvrtfinalu 3×3 U18 Svjetskog prvenstva u mađarskom Debrecinu  protiv Hrvatske 20:15, no unatoč porazu Hrvatska se ima čime ponositi – naši su reprezentativci među osam najboljih ekipa na svijetu. Riječ je o generaciji koja se okitila naslovom europskog prvaka za uzrast do 17 godina.

Pripreme i nastup prokomentirao je kapetan hrvatske reprezentacije Roko Cetina.

‘Na pripremama za Svjetsko prvenstvo bilo je osam igrača i trajale su desetak dana. Svaki dan jutarnji i popodnevni treninzi na koje su dolazile i neke basketaške ekipe kako bi sparirali s nama. Treneri su odlično rasporedili kondicijski i igrački dio priprema i spremno smo čekali put za Debrecin. Prvi basket igrali smo protiv ekipe Tajlanda koju smo bez nekog prevelikog napora pobijedili. Isti dan slijedio je basket protiv Estonije, jedne fizički moćne ekipe s kojima smo igrali pola basketa u egalu nakon čega su nas Mlatcevi šutevi odveli na veću prednost te smo mirno priveli utakmicu kraju. Nakon dana aktivnog odmora slijedio je okršaj za prvo mjesto u skupini protiv Latvije. Već smo osigurali nastup u četvrtfinalu nakon pobjede nad Estonijom no ova utakmica nam je puno značila pošto je ovisilo idemo li na Francuze ili na Ukrajince. Ušli smo u basket s manjkom energije i agresivnosti te su Latvijci ubacili par težih šuteva dok nama neki nisu ušli. Nažalost završavamo s porazom i kao drugi u grupi susrećemo se s Francuskom u četvrtfinalu. U najbitniji basket do sada ulazimo s dobrom energijom te imamo malu prednost sve do izjednačenja 15:15 pri kojemu promašujemo zicere i bacanja, nakon čega griješimo obrambeno i Francuzi serijom 6:0 basket privode kraju. Ovim porazom nažalost završavamo nastup na Svjetskom prvenstvu’, rekao je Cetina i dodao:

‘Prije svega htio bih zahvaliti cijelome stručnom stožeru koji nas je pripremao i vodio na ovo prvenstvo, fizioterapeutu koji je svaki dan brinuo o našem zdravlju, svim dečkima koji su bili na pripremama s nama, zatim jedno veliko hvala svim našim obiteljima i prijateljima koji su nas podržavali i vjerovali u nas, bez sve ove podrške ovo ne bi bilo moguće. I naravno za kraj želim se zahvaliti svojim suigračima na ovoj ludoj avanturi koja je započela prošlo ljeto. U ovih zadnjih godinu i po dana ostvarili smo nevjerojatne rezultate. Sama činjenica da nam je priča mogla završiti još na kvalifikacijama za europsko u Szolnoku je nevjerojatna. Nismo dobili rezultat koji smo htjeli, ali smo dobili iskustvo koje nam je trebalo. Mislim kako smo dokazali da smo odlična ekipa te da tu priči nije kraj. Vjerujem da ovakva ekipa uz ovaj stručni stožer može jednoga dana ići po svjetski naslov.’

Četvrtfinalni sraz s Francuzima prokomentirao je i trener Dario Papak.

‘Utakmicu smo otvorili jako dobro, borbeno, koncentrirano. Do sredine basketa i rezultata 12:8 smo se držali dobro. Nakon toga smo ušli u crnu rupu. Promašili smo par zicera i tri bacanja. Francuzi su pogodili par teških šuteva za dva i tu je utakmica otišla na njihovu stranu. Dečki su bili jako utučeni nakon utakmice, ali mislim da su dali sve od sebe i da nemaju za čim žaliti. Nekada te sreća pomazi, nekada ne. Ovoga puta je Francuska zaslužena pobijedila. Jako sam ponosan na dečke, trud i zalaganje na cijelom turniru. Predstavljali su svoju zemlju na pravi način.’ 


Nastup i pripreme 3×3 u18 hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu potpomogla je tvrtka INOVATERM – visoko kvalificirana proizvođačka i izvođačka tvrtka sa sjedištem u Turskoj s međunarodnim aktivnostima i savjetovanjem diljem svijeta. Tvrtka pruža industrijska rješenja u području elektrana, postrojenja za iskorištavanje otpadne topline, postrojenja za skladištenje energije, rafinerija nafte i plina, petrokemijskih i kemijskih rafinerija, nuklearnih elektrana, postrojenja za biodizel, energetiku, cementa, rudarstva i bušenja itd.


Foto: FIBA 3X3 

Sličan sadržaj