Kup Krešimir Ćosić

Zadru osmi, rekordni naslov osvajača Kupa “Krešimir Ćosić”

Već sam početak utakmice – vatreno zakucavanje Splitovog Pavla Marčinkovića najavilo je kako će se voditi bespoštedna borba za trofej, utakmica zaista vrijedna naziva – finale Kupa. Polaganjem Marka Lukovića za vodstvo Splita od 9:5 učinilo se kao da Split nakon dugih 17 godina ima pobjednički pehar nadohvat ruke, iako su procjene javnosti uoči utakmice davale Zadru ipak laganu prednost.

No, na tih 9 poena Split na minutu i pol staje pa Zadar krade show i završno s polaganjem Onuakua upisuje seriju od 9 poena (9:14). U spas Splitu dolazi Marko Luković odlično vremenski prilagođenom tricom za 12:14. Postaje to prava borba za trofejem jednako gladnih momčadi pa je 2 i pol minute do kraja prve četvrtine izjednačenih 18:18.

Zadrani se pokušavaju izvući iz čvrstog žutog zagrljaja, a Justice, Jordano i Vuković doveli su do kraja četvrtine Zadar u vodstvo od pet poena pri 19:24.

I u drugoj se četvrtini neizvjesnost produžuje, obje se ekipe grčevito bore za svaki poen. Marčinković i Ukić pokušavaju izjednačiti situaciju za Split, ali s druge ih strane čekaju dobro raspoloženi Junaković i Carter pa je nakon tri minute već 23:30 za Zadar. Marin Marić polaže psihološki važan koš za Split, praktički povratak u utakmicu, no u snove o povratku se ponovno upleo Junaković polaganjem za 25:32. Zatim kreće splitska ofenziva – trice Sanija Čampare i Matea Kedže za priključak Splita na 31:32.

Drugo poluvrijeme otvara Split i prelazi u vodstvo pri 38:37, no slavlje je kratkog vijeka, duže ne dopušta Carter čijim polaganjem i slobodnim bacanjem Zadar vraća prednost pri 38:40. Slijedi klasična koš za koš borba – i trica Ukića za ponovno vodstvo Žutih od 41:40.

Zadar preko Aleksandra Bursaća i Jure Planinića ponovno hvata zalet i učas stvara još jednu prednost (41:47). Trice ‘Žutih’, Sanija Čampare i Pavla Marčinkovića za 48:50 ljute trenera Zadra i izbornika reprezentacije Veljka Mršića, što osjećaju i njegovi igrači Zadra pa pritiskom preko cijelog terena plove u početak posljednje četvrtine sa 7 poena prednosti pri 50:57.

Došao je Split i na 60:63, no Marin Marić promašuje dva polaganja u istoj akciji, a sveprisutni Onuaku otima loptu za Zadar. Polaganjem Cartera Zadar vodi 60:65, ali Marić nadoknađuje izgubljeno polaganje, a pridružuje i Luković za opasnih 64:65. Nakon Ukićevog koša za još jedan minimalan zaostatak Žutih pri 66:67 Zadrani kažu: „Dosta!“ i ubacuju seriju trica (Bursać, Carter, Mavra, Jordano). Splićani za nadoknadu jednostavno više nisu imali snage i Zadar pri 70:79 slavi osvajanje drugog Kupa Kreše Ćosića zaredom.

Treba istaknuti da je Zadar sada Kup rekorder: jedini broji osam osvojenih naslova i to upisuje baš na okruglom, 30. finalu Kupa od osamostaljenja Hrvatske.

Kapetanu Žutih Damiru Kedži je pladanj sa srebrnim medaljama uručio g. Željko Jerkov legendarni košarkaš i predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca, dok je zlatne predao g. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Veliki prijelazni pehar kapetanu Zadra Dominiku Mavri predala je Ana Ćosić Pajurin, kći Krešimira Ćosića, u pratnji predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, g. Stojka Vrankovića. Pehar u trajno vlasništvo kapetanu pobjedničke momčadi dao je predstavnik Slobodne Dalmacije, g. Marko Bilić

Sportski novinari su za najkorisnijeg igrača finalne utakmice izabrali Chinanu Onuakua, a pehar mu je predao predstavnik Sportskih novosti, g. Tvrtko Puljić.

„Napravili smo mnogo grešaka za pobijediti u ovakvoj utakmici. Pogotovo u par ključnih trenutaka kad smo trebali prijeći u vodstvo. Promašimo zicer, primimo trice… One četiri trice Zadra u nizu su odlučile. Bili smo premekani u tim izlascima, trebali smo biti konkretniji. U napadu nam lopta nije dobro išla. Imali smo 50:52 krajem treće četvrtine i dopustimo im 5:0. Morali smo neke stvari odraditi pametnije. Onuakua smo ovaj put branili bolje nego prošli put, ali ga je teško čuvati. Visok je i snažan. Nije zabijao koševe leđima, ali jest iz tranzicije, uhvaćenih lopti“, rekao je Splitov trener Ivica Skelin.

Veljko Mršić, trener Zadra o svom prvom trofeju Kupa na Zadrovoj klupi: Prije svega bih čestitao mojim igračima i stručnom stožeru, također čestitam igračima i stručnom stožeru Splita na dobroj utakmici. Utakmica je bila jako zanimljiva, cijelo vrijeme je to bilo tu negdje, mi smo par puta otišli na 7 razlike, međutim Split se uvijek vraćao. Završnicu smo odigrali zbilja dobro, Split je tu malo pao, pogodili smo četiri trice zaredom bili smo mirni kad je najviše trebalo. To je odlika pravih momčadi, kad se lomi utakmica da odigramo pravu obranu, da u napadu iskreiramo dobre pozicije i otvorene šuteve.”

FOTO: Ivica Čavka

 

 

 

Sličan sadržaj