FAVBET Premijer liga

FAVBET Premijer liga: Cibona nakon 29 godina pokleknula u Sinju, Alkar slavio povijesnu pobjedu

KK ALKAR – KK CIBONA 73:62 (20:11, 20:23, 13:8, 20:20)

Cibona je u Sinju upisala prvi ovosezonski poraz na gostujućim terenima u Favbet Premijer ligi. Naletjeli su igrači Dina Repeše na energetski raspoloženu družinu Damira Milačića koja je od prve minute, pomalo iznenađujuće, stavila utakmicu pod kontrolu i na kraju zasluženo slavila sa 73:62. Velika je i važna ovo pobjeda Sinjana u kontekstu borbe za ostanak, ali, kako je napomenuo Pavle Marčinković u izjavi nakon susreta, moguće otvara i neke druge vidike.

Od starta utakmice Sinjani su dali do znanja gostima da će se morati dobro morati pomučiti za svaki koš. Nisu “Cibosi” nalazili rješenja za pokretljivu obranu Alkara, gubili su lopte kao na traci, pa su se rano našli u rezultatskom deficitu. Na drugoj strani ton napadačkoj igri domaćih davao je Anderson koji je ubacio trojku za 12:4 u 5. minuti i prinudio gostujućeg trenera na prvu minutu odmora. No, ona je imala učinak samo da se primiri nalet domaćih, a ne i da se umanji razlika. Trojkom povratnika Brocića, Alkar je uvodnu dionicu zaključio sa 9 koševa viška na kontu (20:11).
Visoki intenzitet obrane domaći su prenijeli i na drugi period, pa u 17. minuti, nakon Alokovog ubačaja, bilježimo visokih +14 (34:20). Međutim, tada se gostima konačno otvara vanjski šut. Uz tri trojke (Aranitović 2, Majcunić) i koš-faul mladog Pavkovića prilaze “Plavi” na samo 5 poena zaostatka u 19. minuti (37:32). Bitnu je trojku potom ubacio Matulina, a da nisu nespretno izgubili loptu u zadnjim trenucima, mogli su Sinjani u nastavak prenijeti i veću razliku od šest poena (40:34).
Ratnička utakmica nastavila se i u drugom poluvremenu. Mukotrpan put ka provlačenju lopte kroz mrežicu prvi su “prokrčili” Sinjani pa je, nakon 46:36 i ubačaja dobrog Jukića, ponovo Repeša pozvao minutu odmora. Većeg učinka nije bilo pa je Alkar ovu dionicu zaključio sa dva slobodnjaka još jednog novaka Gurleya, odnosno 11 poena prednosti (53:42).
Nisu popuštali Sinjani ni u zadnjoj dionici. Odmah potom je sveprisutni Marčinković ubacio trojku za 64:49 i izazvao oduševljenje publike. Nošen podrškom navijača Alkar nije tu stao već je preko razigranog Aloka otišao na pomalo nestvarnih +19 u 35. minuti. No, onda kao da su se domaći prepali pobjede. Napad je izgubio tečnost, a obrana čvrstinu. Serijom 10:0, u koju su trojke ugradili Majcunić i Perasović, Zagrepčani, za samo dvije minute, prepolovljuju zaostatak. Ipak domaći su se na vrijeme pribrali. Napadački post prekida Blatančić i dvije minute prije kraja ubačajem ispod koša otklanja pitanje o konačnom pobjedniku. Koliko ova pobjeda ima značaj za Alkar, najbolje kazuje podatak da su Sinjani čekali dugih 29 godina kako bi, nakon legendarne pobjede iz 1995. godine, ponovno u gradu pod Kamičkom nadjačali Cibonu.
U igrački izbalansiranom sastavu Alkara, od pet dvocifrenih igrača najviše je ubacio Anderson (14). Isti igrač bio je i najbolji asistent (6), dok je najbolji skakač bio Alok (8). Ipak najbolji dojam ostavio je Marčinković sa ukupnom valorizacijom od 20 indeksnih poena.
Kod Cibone po 14 poena su ubacili Aranitović i Bundović, a po 10 Radovčić i Majcunić.
Tekst: KK Alkar
Foto: Ab foto

Sličan sadržaj