FAVBET Premijer liga

FAVBET Premijer liga: Zadar u teškoj utakmici slavio protiv Alkara

KK ALKAR – KK ZADAR 65:73 (16:17, 20:22, 19:15, 10:19)

Zadar se morao jako pomučiti kako bi nadjačao dobri Alkar i odnio bodove iz Sinja. Konačnih 65:73 ne odražava pravu dramatiku i izjednačenost ovog susreta. Naime, Alkar je, za razliku od mnogih drugih, našao lijeka za atipičnu košarku Zadra i samo pad koncentracije u završnici i ipak veća individualna kvaliteta Zadrana, oduzela im je mogućnost novog velikog “skalpa”.

Pritisnut snažnim otporom Alkarovaca, gostujući strateg Jusup odlučio je, unatoč jakoj utakmici u regionalnoj ligi dan ranije, maksimalno skratiti rotaciju, tako da je ozbiljniju minutažu imalo samo šest-sedam igrača.

Već u uvodu bilo je jasno da gostima neće biti lako u Sinju. Pokretljiva obrana domaćih oduzela je Zadranima tečnost igre tako je uvodni period protekao u izjednačenom stanju na parketu, ali i semaforu. Nakon prvih 10 minuta Zadar je imao koš višaka na svojoj strani (16:17).
Niti u drugoj dionici Zadrani nisu uspijevali uloviti pravi ritam. Ali zato jesu Sinjani. Nakon ubačaja Aloka za 22.17, trener Jusup je morao u 13. minuti pozvati minutu odmora. Nije ona puno pomogla igračima u plavim dresovima jer je ubrzo Alkar, u dva navrata, imao i 7 razlike, nakon trojki Matuline i Vučića.
Ipak završnica druge četvrtine pripada gostima. Od rezultata 36:30 u 17. minuti domaći ostaju bez ubačaja, a Zadrani konačno nešto pogađaju izvana i serijom 9:0 odlaze na veliki odmor sa prednošću od 3 koša (36:39).
Rezultatska izjednačenost nastavila se i u uvodnim minutama drugog poluvremena. Međutim u 23. minuti staje napadačka kreacija domaćih, a gosti ubačajima Žganeca, Davisa, Ramljaka i Božića rade seriju 10:0 i odlaze na dvocifrenu prednost (42:53). Domaći trener Milačić potom zove minutu odmora koja ubrzo daje ploda.
Na gostujuću seriju, Alkar odgovara istovjetnom svojom i vraća se u egal (52:53). Dugi gostujući post prekida Mazalin, no uzvraća trojkom Marčinković i zabija sa sirenom za istek četvrtine dugu trojku kojom vraća prednost na stranu Alkara (55:54), izazivajući pritom erupciju oduševljenja u dupkom punoj sinjskoj dvorani.
Rezultatska izjednačenost nastavila se i u završnoj četvrtini. Trojkom Andersona Alkar je u 34. minuti poveo 60:57. No, onda gosti prevođeni Božićem rade seriju 8:0 i okreću prednost na svoju stranu (60:66), na dvije i pol minute prije kraja. Alkar je, unatoč nizu nerezonskih napadačkih rješenja u završnici, prvenstveno svojih razigravača, još bio u ozbiljnom rezultatskom priključku na 47 sekundi prije kraja kada je dobri Marčinković košem i dodatnim bacanjem smanjio na samo -2 (65:67).
Pola minute prije kraja nakon prekršaja Bobana, Drežnjak pogađa oba slobodna bacanja za zadarskih + 4. Potom griješi Matulina, a Luka Božić, koji nije izlazio iz igre čitavu utakmicu, novim slobodnjacima definitivno slama otpor domaćih. Utakmica je odigrana u sjajnoj atmosferi, uz bučno navijanje obiju navijačkih skupina, Maligana i Tornada.
Pobjedničku momčad Zadra predvodila su jedina dva dvocifrena strijelca, Luka Božić sa 20 i Karlo Žganec sa 17 poena. Prvi je na kontu imao i 9 asistencija, dok je drugi dohvatio još i 9 skokova.

Kod Alkara, kojemu u naredna dva kola slijede bitke sa izravnim konkurentima za ostanak, najbolji dojam ostavio je svestrani Marčinković, koji je ubacio 12 poena. Na istoj brojci koševa zaustavio se i Brocić, koji je imao i 7 asistencija.

Tekst: KK Alkar

Foto: Ab foto digital

 

Sličan sadržaj