FAVBET Premijer liga

Najava HT Premijer lige (1/2): Abeceda klubova u novoj sezoni

Za početak nove sezone predstavljamo Adriu Oil Škrljevo, Alkar, Cibonu, Dubravu Furnir, Goricu i Hermes Analiticu.

Pred nama je vjerojatno najizjednačenije državno prvenstvo otkada se igra hrvatska liga. Ruho nove stranice, pregledniji pristup informacijama nisu nikako beznačajni u nastojanju da naše klubove pratimo većim žarom. A prve su utakmice praktički pred vratima. Svakodnevno ćemo ovdje najavljivati susrete, procjenjivati, analizirati, povremeno i komentirati s akterima, potencirati hrvatsku košarkašku mladost koja HT Premijer ligu može iskoristiti za vlastiti prosperitet. Naravno, na taj način jačati ligu koja je godinama tek u svibnju i lipnju pronalazila put do tržišta jer su se tek tada naši najjači klubovi priključivali ostalima.

U nastavku predstavljamo 12 sudionika HT Premijer lige. Po prvi puta igrat će se trokružno. Realna je to težnja većeg broja klubova koji žele veći broj utakmica. Do sada je dobar dio naših momčadi imao ogromnih 5 mjeseci pauze između prvenstvenih utakmica. Doigravanje se vraća u prijašnje okvire (četvrtfinale i polufinale na dvije dobivene utakmice, a finale će se igrati na 3 pobjede).

U ovoj premijernoj najavi predstavit ćemo u 2 dijela sve naše klubove iz najvišeg razreda. Abecednim kriterijem upoznat ćemo Vas kakvo je bilo ljeto u 6 naših prvoligaša, ima li prijelaza zvučnog karaktera, kakvi su planovi i želje. Sljedećih 6 ekipa obuhvatit ćemo, naravno, u sljedećem nastavku.

ADRIA OIL ŠKRLJEVO

Dobar posao napravili su u Adria Oil Škrljevu ovoga ljeta. Puno interesantnih novih igrača, upravljačka struktura ista, predsjednik Vice Sep i trener Damir Rajković okupit će vjerojatno ekipu oko mladog reprezentativca Josipa Barnjaka, domaćeg dečka koji je odigrao izvrsno prošle sezone. Stigli su momci u najboljim godinama Gospić, Batur, Pandurić, Vrkić, Šekelja…

Ante Gospić nakon sjajne sezone u Osijeku i nekoliko ranijih u Ciboni, Ivan Batur je nosio ambicije Zaboka, sjećamo ga se iz Zadra i Zagreba. Domagoj Vrkić također stiže iz Osijeka, a Luka Pandurić vraća se na hrvatske parkete nakon epizode u Zrinjskom. Dragan Šekelja sa svojih 213 centimetara ojačat će konkurenciju u reketu. Dolazi iz Bosne, a nekada je igrao u Avellinu. Na kraju tu je i Amerikanac, organizator igre Jordan Riewer s iskustvima iz Australije, Njemačke, Češke…

Klub su napustili Karlo Uljarević, Amerikanci Brian Williams i Acraf Yacoubu, Stipe Krstanović, Marko Šarac, David Ušić, a karijeru u 40. godini završava Siniša Štemberger i bit će pomoćni trener u Kvarneru.

Prognoza je kako će biti bolji nego prošle sezone.

ALKAR

Alkar u kontinuiranoj borbi za ostanak u društvu prvoligaša. To je praktički trajni naslov i sudbina sinjske momčadi. Na trenersku poziciju vratio se Damir Milačić umjesto Srđana Helbicha. Milačiću je ovo treći alkarski angažman. Tražio je nove motive u Jollyu, kasnije i Belgiji. Vratio se izrazito motiviran i period adaptacije nije potreban. Ovaj Alkar je izrazito mlada ekipa. Polovica igrača iz rostera rođena je u ovom tisućljeću, a i ostatak kasnih 90-ih. Ideja ostanka slična kao i prethodnih godina. Novu američku kičmu čine 183 centimetra visoki Nick Neal na playu te Emmanuel Wembi koji će s 205 puniti centarske pozicije. Velika je stvar ostanak Hrvoja Vučića koji je prošle sezone bio jedan od najkorisnijih igrača lige. Ovo bi mogla biti sezona afirmacije Srđana Brocića, Gabriela Marića i Frana Jacovića. Sva trojica dvadesetogodišnjaci s iskustvima iz Italije, Splita i Cedevite. Uz Ivana Kučana koji je stigao iz Škrljeva to je trenutačno sinjska jezgra za novu borbu, onu staru, tradicionalnu čiji je cilj ostati u najjačem razredu.

CIBONA

Hrvatski aktualni prvak neobično je puno mijenjao i bar ovoga trenutka čini se kako slabiji ulaze u novu sezonu. No, fluktuacija igrača u najboljim klubovima je izrazito česta i bilo bi čudo kada se u postojeći roster ne bi zadiralo novim imenima. Uz jednu zadršku: Cibona može službeno registrirati nove igrače kada klub riješi dugovanja iz odluka o zaštiti ugovora, no vrlo je izvjesno da će do prve utakmice sve biti riješeno i novi roster potvrđen.

Daleko je Cibona od nekadašnjih financijskih mogućnosti. Nisu uspjeli zadržati novog reprezentativca Roka Rogića koji je otišao u Češku. Očekivano pozicija jedinice dodatno je oslabljena odlaskom Marka Ljubičića u mađarski Fehervar. Međutim, prije par dana u Zagreb je „sletio“ 180 cm visoki Slovenac Matic Rebec. Prava energetska bomba koja će značajno ubrzati Cibonu i donijeti joj kvalitet. Rebec je došao iz Španjolske, iz San Sebastiana, a Donatas Sabeckis iz Litve iz Žalgirisa, točnije ipak iz Ludwigsburga gdje je bio kratko na posudbi. S Bilinovcem to je trio koji će organizirati igru.

Damir Markota je bio prošlogodišnji MVP finala velike Cibonine pobjede protiv Cedevite. Izabrao je ipak financijski privlačniji Bar i igrat će za crnogorski Mornar. Otišli su i Fran Pilepić, Igor Marić i Dominic Gilbert.

Cibona će probati s novim Amerikancima. To su bek Shane Gibson i 206 cm visoki Malcom Rhett. Nakon par provjera rano je za prognoze. Gibson je stigao iz Bonna, iz Njemačke, a Rhett iz brazilskog Flamenga. Nova su imena i Roberto Kovač, švicarski reprezentativac koji je dobro izgledao na pripremama te Mate Vucić. On je u Boscu privukao pozornost. Na kraju naravno i Marko Ramljak čije kvalitete znamo iz Zadra i Cedevite, a prošle je sezone igrao za Zrinjski.

Ovo bi morala biti sezona pune afirmacije Roka Prkačina koji će tek u studenom napuniti 17 godina i koji će jednom sigurno nositi i seniorsku reprezentaciju. Trener Velić je priključio još dvojicu dječaka; Paponju i Rašića. Marin Rozić kreće u 17. sezonu, Filip Bundović će pokušati nadograditi prošlogodišnje izvrsne partije, tu su naravno i Krešo Ljubičić i Ivan Novačić. Cibona je jedan od favorita lige i tek će početak sezone reći kakva je kemija i hoće li biti prošlogodišnjih promjena po putu…

DUBRAVA FURNIR

Na istoku grada ponovno košarkaška Dubrava, ovoga puta obogaćena sponzorskim dodatkom Furnir, tvrtkom koja je na tržištu devedesetak godina. Marljivi direktor Boris Gnjidić i trener Darko Krunić pokušat će sa svojim momcima potaknuti jačanje kluba koji djeluje već 44 godine. Ideja kvartovskog kluba poput engleskih nogometnih. Ideja domaće atmosfere koja se lako može ponovno rasplamsati. Ne tako davno ovdje je igrao i Dario Šarić prije nego će ostvariti veliku karijeru. Da ne govorimo o Rimcu, Bagariću, Skelinu, Planiniću, danas Šakiću koji su živjeli dane Dubrave.

50% igrača današnje Dubrave dolazi iz omladinskog pogona. Konkurentnost s ostalima donose novi igrači Gulam, Šarac, Proleta i Amerikanac Hortman koji je prije par dana Samoboru ubacio 40 koševa. Dva Marka pojačala su Dubravu, Proleta koji osim domaćih klubova ima španjolski pečat iz drugoligaša Burgosa, te Šarac koji stiže iz Škrljeva. Obojica su bili mladi hrvatski reprezentativci. Josip Gulam je igrao za Jazine i pomoći će svakako jer zbog ozljede dugo neće biti Stipe Čubrića. Amerikanac Hortman već je bio u Hrvatskoj, u Puli, a nosi na ramenima i mnogobrojne njemačke epizode u karijeri. Tu su mladi kapetan Petar Perić, Šutalo i Smolić, zdrava, interesantna sredina. Dubrava Furnir želi izbjeći golu borbu za ostanak, neće biti lagano u izjednačenoj konkurenciji, ali odlaskom Cedevite u Sloveniju dobili su veliku šansu.

GORICA

Najugodnija priča prošloga prvenstva. Gorica je uoči proslave 50. godišnjice kluba izborila polufinale kupa Krešimira Ćosića i četvrtfinale državnog prvenstva. Trener Josip Sesar je ishodišna točka cijelog sustava koji želi dodatno napredovati. U tom smislu treba promatrati i dolazak Duška Radovića koji je preuzeo mjesto predsjednika kluba.

Prošle je sezone Gorica pokazala izrazitu homogenost. Momčadsku nit kakvu malo koja ekipa u Hrvatskoj ima. Promjene u rosteru su minimalne. Otišli su Marko Baković i Karlo Mikšić prema Islandu i Njemačkoj, a Ljubo Prgomet je postao sportski direktor. Mislav Brzoja trebao bi biti najveće Sesarovo pojačanje. Donedavni igrač Zadra, istina, važe i neke inozemne ponude. Nova su lica i iskusni Pero Babić, Karlo Lebo koji se kalio u Cedeviti te Ivan Vraneš, centar kojega pamtimo iz Zadra. A Sesar će provjeriti i mogućnosti Crnogorca Milije Mikovića koji će s 204 tražiti minute u reketu.

Najveća su međutim snaga Gorice momci koji ostaju, a to su Mazalin, Majcunić, Vučić, Kapusta, Petrović, Mašić, Papac… A iznad svega Josip Sesar – najbolji trener HT Premijer lige u prošloj sezoni.

Bude li sve po planu Gorica će se hrabro „potući“ s najboljim ekipama našega prvenstva.

HERMES ANALITICA

Još jedna ekipa koja godinama uspijeva održati status prvoligaša. Početkom prošle sezone uložili su i ozbiljan novac za hrvatske prilike. Momčad u kojoj su igrali Vladović, Rogić i Krapić igrala je izvrsno i stvorila zalihu pobjeda za ostanak u ligi. Odlaskom tih igrača projekt je došao u pitanje, ali u Hermesu su kroz dodatne kvalifikacije protiv Dubrave našli izlaz. Nekadašnji reprezentativac Goran Zadravec postao je trener umjesto Zvonimira Mravka. Klub je s Islanda vratio Julijana Rajića, u Hermes se nakon osječke epizode vraća i Bruno Perić, tu su i Roko Anzulović, Luka Ljubičić, Filip Šimović.  Kontinuitet donose Svoboda, Kordić, Krstanović i Kalpić, dosta je mladih igrača koji će tražiti svoju šansu.

Interesantni Amerikanac Foster više nije dio Hermes Analitice, pristupio je zato Stephen Clark. Prema trenutačnom izgledu jedna su od ekipa koja će se boriti za ostanak u ligi.


Na taj smo način predstavili polovicu ekipa koje će igrati ove sezone u HT Premijer ligi. U sljedećem nastavku analiziramo s kakvim šansama i nadama u prvenstvo ulaze Sonik Puntamika, Split, Šibenka, Vrijednosnice Osijek, Zabok i Zadar.

 

Sličan sadržaj