FAVBET Premijer liga

🏀 Kolumna: Krenula HT Premijer liga

U našoj NOVOJ kolumni pratite najave i zaključenja kola HT Premijer lige. Sve na jednom mjestu, kratko i sadržajno.

Konačno je počelo. HT Premijer liga ove će se sezone igrati trokružno. I najslabiji klubovi imat će 11 utakmica više. Sezona definitivno dobija pravi smisao. Neće više biti ogromnih stanki većih od 5 mjeseci. Završne borbe vraćene su u stare gabarite. Polufinale će se igrati na dvije, a finale na 3 pobjede. Svakoga tjedna nakon završnog ogleda donosit ćemo rekapitulaciju kola, proglašavati junake, pružati podršku poraženima. Poticati mlade igrače da kroz našu ligu steknu osnovno obrazovanje za dug i uspješan košarkaški život. Pa evo kako je bilo ovog produženog vikenda na našim parketima…

SPLIT – GORICA 71:65

Prava, tvrda, velika borba ekipa koje će se ove sezone boriti za vrh u HT Premijer ligi. Visoka razina energije i borbenosti, logično i veliki broj pogrešaka. Gorica je izgubila 25 lopti. Ali žilavo su se nekoliko puta vraćali u igru. Nisu odustajali i zaslužuju respekt. Split je vodio većim dijelom, najviše s 11 koševa razlike, no presudile su dvije, tri lopte u završnici. Bilo je zgodnih taktičkih finesa, Gorica se zonskom obranom vratila u igru. Iako je završio susret s 33% preciznosti Pavle Marčinković je diktirao tempo susreta. Gorica ga je limitirala na 10 poena, ali je imao 9 skokova i 5 asistencija. Svidio se Darko Bajo…13 koševa i 7 skokova. Ova bi mu sredina mogla odgovarati. Važne poene donosili su Gabrić i Perković. Gabrić je sa 16 koševa najefikasniji igrač susreta. Kod Gorice po 10 poena Vučića i Brzoje. Dramatikom obogaćena utakmica pred lijepo popunjenim Gripama. Krasan uvod u sezonu.

CIBONA – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 101:97

Cibona je Vrijednosnice Osijek dočekala u Trnskom zbog zauzetosti doma Dražena Petrovića. Vrlo lijepa, neizvjesna utakmica u kojoj su Osječani prijetili do kraja. A nije tako izgledalo koncem prvoga dijela kada je košem Ramljaka Cibona povela s 14 koševa razlike 46:32. Nastavak donosi elemente dramatike. Krajem treće četvrtine poveli su gosti poenima Bašića sa 66:65. Jordano i Bašić najzaslužniji su i za najveće vodstvo već duboko u posljednjoj dionici susreta 83:79. Cibona ubrzava i koncentrirano privodi susret kraju zahvaljujući Maticu Rebecu i Shanu Gibsonu. Utakmica velikog broja poena i raskošne preciznosti. Cibona je ubacila 14, a Vrijednosnice Osijek čak 17 trica iz 31 pokušaja, ali im nije bilo dovoljno. Presudila je Cibonina širina u lepršavom i atraktivnom susretu. Gibson je ubacio 22 koša u 21. minuti, Ramljak je dodao 15, Bilinovac 14. Osječane su izvrsno vukli došljaci Lovre Bašić 16 poena, 9 asistencija i 5 pogođenih trica, Jordano je također ubacio 16, a Andrija Ćorić 21 koš, 8 skokova i 6 asistencija.

ZADAR – ADRIA OIL ŠKRLJEVO 104:74

Zadar je vrlo uvjerljivo otvorio novo izdanje HT Premijer lige protiv Adria Oil Škrljeva. Domaćin je već na poluvremenu imao 20 koševa viška, pa je Ante Nazor uspio svakom igraču u svojem rosteru pokloniti barem 10 minuta na parketu. U susretu bez dramskog zapleta, petorica domaćih igrača ubacilo je više od 10 poena, najviše amerikanac Byron Allen 19. Potencijalni reprezentativci Hrvatske ostvarili su „double double“ učinak. Domagoj Vuković po 10 koševa i skokova bez ijednog promašaja, dok je Karlo Uljarević ubacio 14 uz 11 asistencija. Škrljevu će trebati malo vremena da se ekipa uigra. Josip Barnjak je već sada bio na visokoj razini s 18 koševa, čekamo kvalitetnija izdanja Gospića, Batura, Amerikanca Riewera.

ŠIBENKA – HERMES ANALITICA 75:62

Nešto teža pobjeda Šibenčana protiv zagrebačke ekipe u punoj dvorani na Baldekinu. Šibenik ima tradicionalno veliku podršku s tribina, a u situaciji kada će se ekipa boriti za ulazak među 4 najbolje momčadi moglo bi svaki puta biti puno. Šibenčani su bili prilično oslabljeni bez mladih reprezentativaca Šarića i Paića. Čekaju također nastup amerikanca Erica Cobba. U tim okolnostima najbolje su odigrali Toni Nakić, te veterani Vladović i Dašić. Nakić ističe kandidaturu za najboljeg strijelca lige, krenuo je s 21-im košem. Vladović je ubacio 14, Dašić 12. Vrijednih 20 minuta dobio je mladi Gulin, a debitirali su Tomislav Ivišić i Antonio Klarin. Vršnjaci koji zajedno imaju 32 godine. Šibensku mladost, obogaćenu iskustvom bit će zanimljivo gledati ove sezone. Na poluvremenu susreta s Hermesom bilo je rezultatski izjednačeno. Početkom zadnje četvrtine Šibenka bježi 15-ak poena i Hermes Analitica više nije mogla odgovoriti, pogotovo s obzirom na skromni šuterski dan. Od 22 pokušaja trice promašili su 19.  Kod gostiju je povratnik Bruno Perić postigao 15 koševa.

ALKAR – SONIK PUNTAMIKA 102:89

Luda sinjska premijera u kojoj je Alkar krajem prvoga poluvremena gubio protiv Sonik Puntamike s 11 koševa razlike, a kasnije sve pretvorio u uvjerljvu pobjedu. Novi zadarski prvoligaš odigrao je vrhunski 30 minuta. Potrošili su se do krajnosti. Jukić, Segarić i Petani nisu bili dovoljni za važne bodove. Košem Šime Špralje Puntamika je krajem prvoga dijela vodila s 40:29. Unatoč sve snažnijem sinjskom otporu Zadrani još uvijek vode u 30. minuti sa 68-62. Presudila je velika domaća serija 17:6 u prvih 5 minuta posljednjeg dijela. Posebno su te minute dobro odigrali „Alkari“ Kučan, Brocić i Marić.

Međutim, uvjerljivo najbolje brojke u momčadi iz Sinja imao je novi Amerikanac Nick Neal. Ubacio je 28 koševa pogodivši 10 od 15 lopti uz dvije trice. Dodao je i 7 asistencija. Taj relativno maleni Amerikanac visine 183 cm bit će očito udarna igla novoga trenera Alkara Damira Milačića. Ivan Kučan koji je došao iz Škrljeva zaustavio se na 19 koševa i 9 skokova. Drugi Amerikanac Emanuel Wembi također sjajan s 18 poena i 12 skokova. Dobre uloge Marića, Vučića, Brocića pa zadarski trio nije bio dovoljan. Jukić je postigao 19, Segarić 18, Petani 16 koševa. Izrazito važni bodovi Alkara.

DUBRAVA FURNIR – ZABOK 84:106

Dubrava Furnir ambiciozno je zakoračila u prvi hrvatski košarkaški razred. Novi sponzor, marljivi ljudi u klubu, solidna ekipa, ali trebat će vremena za adaptaciju. Zagorci su s druge strane pokazali kako dugogodišnje iskustvo „premijerligaša“ nije mala stvar. Unatoč odlascima prvih igrača Radovčića i Batura lako su nadvisili domaćina. Susret je riješen već početkom druge četvrtine pa Dubrava Furnir koja u ekipi ima 50% igrača iz svog omladinskog pogona nije mogla kvalitetno odgovoriti na taj bijeg Zaboka. U gostujućim redovima odlično je odigrao Luka Tomas. U pobjedu je ugradio 17 koševa u 25 odigranih minuta. 5 trica, 4 ukradene lopte. Očito će i najmlađi Tomas postati pravi igrač. Očekivano i Markus Lončar donosi kvalitetu svojoj novoj ekipi. 14 koševa, 8 skokova, 3 asistencije. Još trojica igrača u Zaboku ubacila su više od 10. Najbolji strijelac Dubrave Furnir bio je Marko Šarac sa 17 poena. Solidne prezentacije Amerikanca Hortmana i Šutala.

Za kraj još jednom svi rezultati 1. kola HT Premijer lige:

  • SPLIT – GORICA 71:65
  • CIBONA – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 101:97
  • ZADAR – ADRIA OIL ŠKRLJEVO 104:74
  • ŠIBENKA – HERMES ANALITICA 75:62
  • ALKAR – SONIK PUNTAMIKA 102:89
  • DUBRAVA FURNIR – ZABOK 84:106

TABLICA NAKON 1. KOLA HT PREMIJER LIGE:

  1. ZADAR 1-0
  2. ZABOK 1-0
  3. ALKAR 1-0
  4. ŠIBENKA 1-0
  5. SPLIT 1-0
  6. CIBONA 1-0
  7. VRIJEDNOSNICE OSIJEK 0-1
  8. GORICA 0-1
  9. HERMES ANALITICA 0-1
  10. SONIK PUNTAMIKA 0-1
  11. DUBRAVA FURNIR 0-1
  12. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 0-1

Sličan sadržaj