FAVBET Premijer liga

🏀 Kolumna: Zabok nadvisio Split, Dubrava do prve pobjede u HT Premijer ligi (2. kolo)

Zahuktava se… 3 domaće, dvije gostujuće pobjede… Split pao u Zaboku, Vrijednosnice nadvisile Hermes Analiticu košem 15 sekundi prije kraja. Dubrava Furnir iznenađujuće uzela bodove kod Adrie Oil Škrljeva. Gorica i Šibenka lako preskočili svoje protivnike Alkar i Sonik Puntamiku. Srijeda donosi posljednji susret 2. kola HT Premijer lige, uvijek veliki derbi Cibone i Zadra…


ZABOK – SPLIT 85:74

Košarkaši Zaboka uvjerljivim stilom drže vrh ljestvice nakon 2. kola HT Premijer lige. S obzirom da su ostali bez nositelja igre u odnosu na prošlu sezonu, Radovčića i Batura, to je donekle iznenađenje. Nakon pobjede u Dubravi prošloga tjedna naglašavalo se kako su iskustvom i autoritetom zaplašili novog prvoligaša, no pobjedom protiv Splita, ekipe koja će se boriti za naslov prvaka, šalju jasnu poruku kako nikome ponovno sa Zabokom neće biti jednostavno. Organizacijski impresivni, s odličnim mladim trenerom Ivanom Tomasom hrabro su ušli u novu sezonu i moćnom igrom nadvisili Split. Gosti su – činjenica je to – teško podnijeli treći susret u 7 dana. Prvenstveno njihovi Amerikanci Morris i Cuningham nemaju trenutačno snagu kontinuiteta. Obojica su ubacila samo jednu loptu. Bez svježine je ostao i prošlogodišnji MVP prvenstva Pavle Marčinković koji se zaustavio na samo 4 poena. Ukupno 21 izgubljena lopta i nemogućnost da se nametnu na parketu. Zabok je odmah otišao na 26-15, Split niti jednom nije poveo, tek su u jednom trenutku smanjili na 51-50. Početkom posljednje četvrtine Zabok demonstrira završni udar. Serija 14-2 za odlazak u zavjetrinu od 20-ak koševa viška. Luka Tomas je ponovno ubacio najviše…16. Odlična utakmica povratnika u naše prvenstvo Domagoja Samca koji je dodao 14, te 8 skokova i 5 asistencija. Markus Lončar u 14 minuta 13 koševa. Odlične dionice Čutuka, Jambrovića, Mandića, Anzulovića… Svi na 8 ili 9 poena. Zaista prava momčadska interpretacija. Kod Splita je opet najbolji bio Bajo sa 17 poena i 7 skokova. Uz solidne Kalajžića i Perkovića apsolutno premalo za pobjedu na vrućem parketu Zaboka.


VRIJEDNOSNICE OSIJEK – HERMES ANALITICA 72:71

Košem Roberta Kujundžića 16 sekundi prije kraja Vrijednosnice su sačuvale svoje dionice koje su uoči susreta svi podrazumijevali posve sigurnima. No Hermes Analitica se u hodu ekipirala i zaista Zagrepčani mogu žaliti jer su minutu prije kraja vodili sa 71:66. Statistički izjednačena utakmica, gosti su istina udarno otvorili s 10:0, početkom nastavka Osijek ima 8 koševa razlike. Nekoliko izjednačenja i ogromna prednost Hermes Analitice 69:61 u 38. minuti. Ispustili su međutim važne bodove. Domaćin inferioran u skoku. Buljević i Turalija imaju problema s ozljedama, nedostaje balans unutarnje i vanjske linije. Puno pokušaja izvana. Vidjelo se to i protiv Cibone kada niti 17 trica uz 56% preciznosti nije bilo dovoljno. I ovoga puta puno je bazirano na vanjskom šutu. Vrijednosnice su ispucale po tridesetak dvica i trica. Lovre Bašić je očekivano najveće pojačanje. Ponovno je bio najefikasniji s 22 koša uz 5 trica i 8 asistencije. Dobra utakmica Roberta Kujundžića koji je ubacio 16 uz onaj najvažniji za pobjedu. Najbolju valorizaciju kod gosta je ostvario Luka Ljubičić s 15 poena i 8 skokova. Gosti frustrirani završnim promašajima Perića s linije slobodnih bacanja te Kalpićevom posljednjom loptom koja je mogla donijeti velike bodove.


GORICA – ALKAR 91:74

Uvjerljiva pobjeda i prvi bodovi Gorice u novom izdanju HT Premijer lige. Utakmica bez dramskog zapleta jer ga domaćin nije dozvolio. Već na poluvremenu je bilo 20 koševa prednosti za Goricu. Ekipi Josipa Sesara na početku sezone nedostaje kvalitetniji šut izvana. Vidjelo se to i u Splitu, a u subotnjoj utakmici ulazila je tek svaka četvrta trica. Okončano je s 8/32 što u susretu ovakvog profila nije dramatična činjenica. Bilo je puno dobro izrađenih akcija koje nisu završavale poenima, no momčadska igra donosi optimizam. Šut će prije ili kasnije doći, kaže Sesar. Skakačka dominacija Gorice je segment koji najviše upada u oči. 15 skokova više ozbiljan je podatak. Razlika u kvaliteti vidljiva, Sinjani će kod kuće u sljedećim utakmicama tražiti bodove sigurnosti za što bolju pozicioniranost u našem najjačem razredu. Gorica je igrala bez lakše ozljeđenog Marka Petrovića. Petorica su ubacila više od 10 koševa. Brzoja 17, Vraneš 16, Mazalinov “double double” po 10 poena i skokova. “Alkari” su uzeli dobrog amerikanca. Nick Neal je završio susret sa 16 koševa.


ADRIA OIL ŠKRLJEVO – DUBRAVA FURNIR 80:83

Neočekivano slavlje košarkaša Dubrave Furnir na gostovanju kod Škrljeva. Prvi, vrijedni bodovi u najjačoj konkurenciji kao impuls za dobre rezultate ove sezone. Nakon uvjerljivog poraza na premijeri kod kuće protiv Zaboka zaista je ovakav scenarij bio prilično maštovit. Ali Dubrava je igrala izvrsno, vodila skoro cijelo vrijeme, kontrolirala ritam i zasluženi su bodovi tu. Odlična utakmica Marka Šarca. Protiv svog donedavnog kluba postigao je 25 koševa uz 4 trice i 9 skokova. Fenomen velike partije protiv nekadašnje ekipe potvrđen je tako ne po prvi put. Imala je Dubrava još dvojicu vrlo dobrih. Josip Gulam 17 poena i 6 uspješnih dodavanja, a Amerikanac Cristopher Hortman bio je dvoznamenkast u 2 segmenta. 10 skokova i 14 koševa. Veliki trio uz Šutala koji je dodao 9 skokova i koševa.

Poput prošle sezone Adria Oil Škrljevo laganije pali motore. Kontinuitet kvalitete demonstrira Josip Barnjak. Ubacio je 22, ali je promašio svih 7 trica. Koliko bi vrijedna bila barem jedna. Iskusni Batur i Gospić hvataju konce, ali će biti potrebno još malo vremena da počnu pobjeđivati. 12 minuta prije kraja Dubrava je vodila s 13 razlike 70:57, žilavi domaćin je sustizao i čak promašio tricu preko Batura za produžetak.


SONIK PUNTAMIKA – ŠIBENKA 58:76

Šibenka u Jazinama… Kao nekada… 1000 gledatelja, fina atmosfera, ali protivnik nije Zadar već novi prvoligaš Sonik Puntamika. Utakmica u starom dobrom ambijentu za stare majstore. Jakov Vladović koji je ovdje košarkaški prohodao sentiment je interpretirao na pravi način. Završio je utakmicu sa 17 koševa, 6 skokova i 5 asistencija. Vladović prvi puta u šibenskom dresu u Jazinama. A tek Vladimir Dašić… Crnogorac koji je nekada zabijao i za Real Madrid imao je lude brojke od 15 koševa i 16 skokova. Šibenska je mladost ovoga puta nudila nešto skromnije brojke. Toni Nakić se zaustavio na 7, ponovno nije bilo ozljeđenih Šarića i Paića. Nekoliko minuta velikog talenta Tomislava Ivišića, a po prvi puta Šibenčani su nakon registracije predstavilli novoga Amerikanca. Jedan ubačaj iz igre Erica Cobba u 6 minuta igre.

Sonik Puntamika bez municije. Gosti su lako pobjegli na 15 pona razlike. I u Soniku je posebnu emociju izražavao igrač koji je kao Zadranin afirmaciju jednom stekao u Šibeniku. To je Teo Petani koji je na kraju imao 12 koševa. Puntamika još čeka ozljeđenog Josipa Popića. Nakon 2 odigrana kola čine se kao ekipa koja će voditi tešku borbu za ostanak. Iako, rano je za ozbiljnu analizu. To je samo površan dojam.


CIBONA – ZADAR (srijeda 18h – ARENA SPORT TV)

Vječna utakmica Cibone i Zadra… I kako rekosmo prije nekoliko dana bit će interesantno vidjeti prvi ogled naših velikih klubova i pokušati naslutiti kako bi to moglo izgledati u lipnju kada će se dijeliti trofej. Cibonina je ambicija  narasla dolaskom Matica Rebeca. Bit će  interesantno vidjeti njegov dvoboj s Martinom Junakovićem. Kako će svoje motive plasirati Karlo Uljarević? Koja je stvarna snaga Bundovića, Vucića, Ljubičića? U kojoj će mjeri ekipu Zadra uzeti pod svoje Amerikanac Allen? Kada će “eksplodirati” naš najveći mladi talent Roko Prkačin? Čije će iskustvo biti dragocjenije za ekipe, Novačićevo ili iskustvo Ivanova, Rozićevo ili Siriščevića? Što donose ostali stranci Sabeckis, Gibson, Rhett, Farr, Fundić, Gilbert?

Veselimo se velikom derbiju u kojem ćemo tražiti odgovore na ova pitanja. Utakmicu pogledajte u srijedu u 18 sati na Arena Sport TV-u.


MVP KOLA:

VLADIMIR DAŠIĆ (ŠIBENKA)

15 koševa, 16 skokova, 6 asistencija


TABLICA HT PREMIJER LIGE NAKON 2. KOLA:

  1. ZABOK 2-0
  2. ŠIBENKA 2-0
  3. ZADAR 1-0 (-1)
  4. CIBONA 1-0 (-1)
  5. SPLIT 1-1
  6. GORICA 1-1
  7. VROS 1-1
  8. ALKAR 1-1
  9. DUBRAVA FURNIR 1-1
  10. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 0-2
  11. HERMES ANALITICA 0-2
  12. SONIK PUNTAMIKA 0-2

 

 

 

 

 

Sličan sadržaj