FAVBET Premijer liga

🏀 Kolumna: Cibona uvjerljiva protiv Zadra, vikend donosi utakmice 3. prvenstvenog kola

Pobjeda Cibone u derbiju protiv Zadra kojom se praktički spajaju 2. i 3. kola HT Premijer lige. Cibonini novi bodovi u domu Dražena Petrovića kao predigra produženom vikendu odnosno razdoblju između petka i utorka u kojem će se odigrati susreti 3. dionice našega prvenstva. U samoj najavi izdvajamo utakmicu između Šibenke i Gorice, ali i susret Hermes Analitice i Sonik Puntamike u kojem će se sudariti ekipe koje će vjerojatno biti veliki suparnici u borbi za ostanak. Opširnije u nastavku o svemu…

CIBONA – ZADAR 90:71

Veliki derbi pripao je Ciboni koja je u drugom poluvremenu posve nadigrala Zadar. Neobične amplitude prvog dijela, brzo Cibonino vodstvo 9-0 uz 7 koševa Vucića. Zadar se oporavlja i par minuta prije kraja poluvremena ima 38-33. Novi preokret uoči odmora i minimalni bijeg Cibone 47:44. U nastavku Zadar posljednji puta vodi s 51:49. Cibona radi seriju 14:0 i dramaturški utakmica gubi na težini. U tim trenucima gosti su gubili lopte u nizu, promašivali u serijama, osobito u forsiranim pokušajima iz velikih daljina. Uz to i skakačka inferiornost Zadra koji u napadu nije uspijevao ostvarivati dubinu. Pridonio je tome i izostanak kapetana Ive Ivanova zbog ozljede. Cibona je imala trojicu vrlo raspoloženih. Velika utakmica Ivana Novačića. Ubacio je 21 koš uz 6 skokova. Odlični Mate Vucić koji je Cibonino početno otkriće dodao je 17 uz 8 skokova. Ipak motor prvaka je ovoga trenutka Slovenac Matic Rebec koji temperamentom i atraktivnošću osvaja publiku. Iako nije bio pri šutu kao u prethodnim utakmicama postigao je 12 koševa uz 8 asistencija. U Zadru je ponovno najbolji bio Amerikanac Byron Allen s 19 poena. Borbeni Fundić 12, Junaković 11 ali uz 6 izgubljenih lopti. No svaka bi dublja analiza bila površna. Početak je… Bit će i promjena. Trener Velić je malo minuta dao strancima Sabeckisu i Rhettu. Zadar mora pronaći načina razigrati Karla Uljarevića. Ovo je tek bolji start Cibone, imat će Zadrani prilika za revanš.

ŠIBENKA – GORICA (petak – 19h)

Najzanimljiviji susret 3. kola HT Premijer lige. Utakmica dvije ekipe koju zaista vrijedi pogledati. Šibenka bez poraza dosada s efektnim pobjedama protiv Hermesa i protiv Puntamike u Jazinama. Još uvijek Šibenčani nisu ekipirani, mladi reprezentativci Šarić i Paić nisu bili spremni za zadarski ogled, vidjet ćemo kada će moći participirati u potpunosti. Nekoliko minuta je u Jazinama dobio Amerikanac Eric Cobb kojega prozvaše Riki. Čini se kako je motoričan, brzih nogu i kako za centra ima dobru ruku. Ovosezonska Šibenka je prikladna kombinacija mladosti i iskustva, možda i za sam vrh ljestvice. Vladović i Dašić rutinski su odredili smjer zadarske utakmice prije par dana iako je je jasno kako će momčad najviše profitirati napredovanjem Tonija Nakića, Šarića, Paića, Gulina, Ivišića. Dolazak Gorice je objektivno prvi pravi ispit za ekipu Mire Jurića. Raznovrsna, ujednačena momčad s odličnim trenerom Sesarom. Već u Splitu nisu bili daleko od iznenađenja, nakon čega su kod kuće lako preskočili Alkar unatoč slabom vanjskom šutu. Organizacija igre proizvodi dovoljan broj finih pozicija, kada jednom krene Gorica će biti vrlo opasna. Interesira nas dvoboj Nakića i Mazalina, zatim Vladovića i Babića koji su prošli sve u karijerama. Dašić je izrazita vrijednost šibenskog sastava, MVP 2. kola s 15 koševa i čak 16 skokova. Još je niz odličnih igrača s obje strane i zaista je teško dokučiti koja će figura biti odlučujuća…. Vuko, Bašić, šibenski mladići budu li posve spremni ili pak Brzoja, Mašić, Kapusta, Petrović, netko deveti ili deseti…

Svakako krasno otvaranje i preporuka 3. kola našega prvenstva uz idealni termin u petak u 19 sati.

ZADAR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK (petak – 19h)

Zadarski status favorita može donekle ugroziti činjenica kako im je ovo treća utakmica u 6 dana. Vrijednosnice Osijek ih možda mogu potaknuti na pojačano trošenje na ključnim bekovskim pozicijama gdje su fino ekipirani s Bašićem i Jordanom. Posebno će biti interesantno vidjeti kako će u poznatom ambijentu funkcionirati Lovre Bašić, nekada mladi reprezentativac i velika zadarska nada. U 2 kola nudi lijepe brojke, prosječno 18 koševa i 8 asistencija. Istovremeno istina u prosjeku zasada gubi 5 lopti. Ove činjenice jasno pokazuju koliki mu je značaj u novoj ekipi. Kako je i s druge strane baš na tim pozicijama najveća snaga – Junaković, Uljarević, Allen – očekuje nas vrlo dinamična borba. Generalno Zadrani su veliki favoriti, njihova je širina u hrvatskim okvirima impresivna i ritmom će nastojati slomiti protivnika. Bit će zgodno vidjeti sudar u fizičkom smislu možda 2 najjača igrača lige Stefana Fundića i Maxwella Darlinga. Bit će bitno koliko poena u rukama te večeri mogu donijeti Ivan Siriščević te Andrija Ćorić s druge strane. Zadar je veliki favorit.

SPLIT – ADRIA OIL ŠKRLJEVO (subota – 19h)

Jedan od favorita lige Split osjetio je protekloga tjedna u Zagorju kolika je izjednačenost konkurencije i takve će epizode sigurno ove sezone proživljavati i ostali, Cibona, Zadar, Šibenka…Tako da poraz protiv Zaboka nema dramatične posljedice i već protiv Škrljeva Splićani se žele vratiti na kolosijek. Pavle Marčinković je prošlogodišnji MVP, imao je vrlo napornu sezonu i odlične reprezentativne dane u Las Vegasu i sitni tragovi osjećaju se na početku HT Premijer lige. Sigurno će brzo ubacivati više od 7 poena koliki je zasada njegov prosjek. Trener Grgurević će imati posla i s adekvatnim aktiviranjem amerikanaca Morrisa i Cunninghama. Prvi mora prebroditi spoznaju dugotrajne ozljede iz prošle sezone, a Cunningham je praktični europski novak i treba vremena kako bi razvio sve svoje potencijale u novoj sredini. Bajo i Perković jako su dobro ušli u prvenstvo, kao i uvijek korisni su Gabrić i Kalajžić, nedostaje i dalje Maj Kovačević. Adria Oil Škrljevo je s 2 poraza zakoračila u sezonu. Motori se tradicionalno malo sporije pale, ali je pretpostavka da će iskusni trener Rajković uskoro uglazbiti novu momčad na dobar način. Josip Barnjak će se adaptirati na ulogu nositelja, ali nije lako. Svjedoči tome i posljednja utakmica u kojoj je vukao iz sve snage ali nije mogao ubaciti izvana. Trica 0-7. Gospićeve i Baturove brojke također će biti bolje. No vjerojatno će prvi bodovi stići tek nakon Splita.

ALKAR – ZABOK (subota – 19h)

Zabok je igrački favorit u Sinju. Pogotovo nakon autoritativnog ulaska u prvenstvo. Visoke pobjede na gostovanju kod Dubrave, isto tako kod kuće protiv jedne od najjačih hrvatskih ekipa Splita. S druge strane igra se u Sinju, a malo tko u Hrvatskoj ima tako vjernu publiku koja izrazitim emocijama stalno nosi igrače.  Demonstracija te situacije bila je vidljiva u 1. kolu kada je veliki minus od 13 koševa iz prvoga dijela Alkar protiv Sonik Puntamike pretočio u uvjerljivu pobjedu. Alkar je ove godine uzeo zanimljive Amerikance koji će osobito na domaćem parketu raditi razliku. Nick Neal tako u prva 2 kola donosi prosjek od 22 koša i 5 asistencija. Wembi je krenuo dobro u reketu. Alkar ima potencijal u Hrvoju Vučiću koji će vjerojatno uskoro igrati i bolje, zatim Brociću, Kučanu i Mariću.

U Zaboku se krasno razvija još jedan mladić, još jedan Tomas… treći… Luka Tomas. Sa 17 koševa prosječno prvi je strijelac ekipe na početku prvenstva. Ubacio je 7 od 14 trica i fino napreduje. Očekivano od starta dobro igra povratnik Markus Lončar. Prvenstvo je otvorio s prosječnih 14 koševa i 5 skokova. Ali snaga Zaboka je u momčadskom pogledu i izvjesno je da će svoje uspješne dionice svakodnevno donositi Samac, Mandić, Čutuk, Jambrović, Anzulović i ostali. S naravno perspektivnim trenerom Ivanom Tomasom. Zabok u Sinju bliži pobjedi.

HERMES ANALITICA – SONIK PUNTAMIKA (subota – 20h)

Iako je rano za prognoze, ovo su direktni konkurenti koji će voditi tešku borbu za ostanak u ligi. Barem prema sadašnjim rosterima. Uostalom obje su momčadi izgubile obje utakmice iako su momci iz Hermes Analitice ostavili bar zasada nešto bolji dojam. Poraženi su u Šibeniku nakon izjednačenog prvog poluvremena, a potom su imali dobivenu utakmicu u Osijeku, vodstvo od 5 koševa minutu prije kraja… Hermes Analitica prvi puta ove sezone igra u Zagrebu, ali teško je reći da Draženov dom dvorana u kojoj osjećaju prednost domaćina. Sonik Puntamika je poražena u Sinju, te kod kuće u Jazinama protiv Šibenke. Odigrali su jedno od četiri poluvremena na visokoj razini što je nedovoljno. U prethodnim smo kolumnama opširno pisali o sastavima. Tko će od interesantnih individualaca uspjeti isprovocirati momčadsku kemiju moći će se nadati statusu i ostanku. Ali ove dvije ekipe nisu jedine koje strahuju za ostanak što naravno cijelu priču čini zanimljivijom.

DUBRAVA FURNIR – CIBONA (utorak – 19h)

Možda je prerano za najavu ove utakmice koja se igra u utorak navečer, ali će ona generalno biti pravi spektakl za istočni dio grada Zagreba. Nakon dugo vremena u jednom službenom susretu stiže hrvatski prvak Cibona i nije patetično reći kako je praznična atmosfera i kako se očekuje puna dvorana. Dubrava se neočekivano osladila bodovima kod Adrie Oil Škrljevo. Nekoliko je igrača odigralo zrelu, dobru utakmicu poput Šarca, Gulama, Amerikanca Hortmana, Šutala. Ima tu određene kvalitete, ali teško ovoga časa za Cibonu, No i prvak u gustom ritmu utakmica može imati problema, poput susreta s Vrijednosnicama u Trnskom, ali su protiv Zadra osobito u nastavku demonstrirali svoje mogućnosti. Svakako intrigantna utakmica, svaki dugotrajniji otpor Dubrave Furnir bio bi odličan za konkurentnost i izjednačenost našega prvenstva.

Sve utakmice ovoga kola možete pogledati na HKS TV-u na našoj stranici.

Sličan sadržaj