FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Raskošna Gorica u Šibeniku, prvi poraz Zaboka u Sinju

Nakon 3. kola HT Premijer lige jedino je Cibona neporažena, istina uz utakmicu manje koju će u utorak odigrati u Dubravi. S druge strane, do pobjede zasada nisu stigli samo košarkaši Adrie Oil Škrljeva i Hermes Analitice… Prvi poraz doživjeli su Šibenka i Zabok, a Gorica je na neki način momčad kola zbog manifestacije ekipnog zanosa kojim su preskočili velikog favorita. U nastavku o svemu što se događalo u dvoranama premierligaša.

ŠIBENKA – GORICA 58:82

Više nije iznenađenje kada Gorica pobjeđuje najbolje hrvatske ekipe, ali dobiti na Baldekinu s 24 koša razlike je impresivno. Gorica je prava momčad, desetorica igrača imala su u ovom susretu više od 11 minuta igre. Potpuno su pretrčali Šibenku koja ulazi u red najboljih naših momčadi. Obrambeno su zatvorili Nakića te iskusne Vladovića i Dašića, spriječili protivnički pick and roll. Gorica je odigrala petnaestak uspješnih kontri. Lagani poeni, kombinatorika, traženje najboljih pozicija i sve to protiv objektivno favorita na Baldekinu. Kako je ovo momčadska priča nije lagano niti pronalaziti figure za isticanje, ali Goricu su te šibenske večeri povukli Majcunić, Vraneš, Brzoja, Babić. Domaćin je početkom druge četvrtine vodio s 20-14 i tada druga petorka Gorice okreće i već do poluvremena imaju 11 poena viška. Nastavak nije donio rezultatski kontakt ekipa. Gosti su jednostavno višom brzinom elegantno grabili prema visokoj pobjedi. Ivan Majcunić – u velikoj konkurenciji – prvi igrač meča sa 17 koševa, 4 asistencije i 3 skoka te 70% preciznosti. Ivan Vraneš je dodao 14, iskusni Petar Babić 13 poena. Šibenka je još uvijek oslabljena, tek se s par minuta vratio Šarić, nije igrao Paić. Amerikanac Cobb izgleda sporo i nespremno, promašio je svih 6 lopti u 14 minuta. Skromnija partija Tonija Nakića, samo 5 koševa i što je čudno samo 5 pokušaja šuta iz igre u 30 minuta. Poticaj ovoga puta nisu donijeli ni rutineri Vladović i Dašić. Velika večer igrača Gorice i njihova trenera Josipa Sesara u Šibeniku.

ZADAR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 114-72

Zadarska ekspedicija kaznenoga tipa nakon poraza u derbiju protiv Cibone. Ceh je platila ekipa Vrijednosnica Osijek koja je na taj način postala kolateralnom žrtvom visokog poraza Zadra u domu Dražena Petrovića. Samo 48 sati nakon teške večeri u Zagrebu Zadar je izbacio sav gnjev i frustraciju. Već u prvoj četvrtini zabili su skoro 30, otišli na visoku razliku, raspucali se i popravili raspoloženje. Gosti nisu bezazleni, baš su protiv Cibone prije 2 tjedna igrali egal završnicu, ali u dvorani Krešimira Ćosića uslijed okolnosti nisu imali mrvicu šanse. Zadar se na kraju zaustavio na +42. Napravili su najveći posao na udarnim iglama osječke momčadi. Svojeg donedavnog igrača Lovru Bašića limitirali su u preciznosti. Samo dvije pogođene lopte iz 13 pokušaja. I Antonio Jordano je imao samo 30% šuta. Kako su Vrijednosnice i inače deficitarne u skakačkom smislu nije bilo nikakvih mogućnosti za otpor. Tek su Andrija Ćorić i Robert Kujundžić odigrali solidno s 20, odnosno 13 koševa. Zadar širok i dubok. Martin Junaković 22 koša u otprilike toliko minuta igre. James Farr je pronašao protivnika kod kojeg se njegov manjak brzine ne vidi pa je ubacio 14 uz 9 skokova. Uvijek korisni i borbeni Stefan Fundić dodao je 17, Amerikanac Allen 12 koševa. Očekivana pobjeda Zadra, lakša ipak nego što je trebala biti s obzirom na osječke kapacitete.

SPLIT – ADRIA OIL ŠKRLJEVO 97:78

Split je energičnom izvedbom isprao poraz u Zagorju. Gostima, ekipi Adria Oil Škrljeva nisu ostavili najmanju nadu. Već do poluvremena priča je bila zaključena. Splićani su poveli s 20 koševa razlike pa su u nastavku prednost rutinski održavali te je bilo i prostora za najmlađe kojeg je fino iskoristio Ivan Perasović. No najprije o najkorisnijim momcima… Pavle Marčinković je prvi puta ove sezone odigrao utakmicu profila prošlosezonskih kojima je izborio status MVP-a lige. Protiv Škrljeva nije bilo rubrike koju Marčinković nije žestoko punio. Postigao je 15 koševa uz 7 skokova, 6 asistencija i 5 ukradenih lopti. I sve to u dvadesetak minuta igre. Darko Bajo se u Splitu osjeća ugodno, opet prvi strijelac momčadi s 19 poena u isto toliko minuta. Krasno je svojih 14 minuta iskoristio Ivan Perasović ubacivši 10 koševa bez promašaja uz 6 uhvaćenih lopti. Škrljevo je doživjelo i treći poraz u 3. kolu. Niti raspored nije bio lagan jer to svakako nisu gostovanja kod Zadra i Splita. Očito će biti potrebno vrijeme za uigravanje ekipe, a roster – pokazuje to barem početak – nije osobito širok. Josip Barnjak sazrijeva u ulozi vođe, ponovno su brojke bile solidne 22 koša, 7 skokova, 5 asistencija, ali i 5 izgubljenih lopti. Gospić je dodao 20, Amerikanac Riewer 14… Međutim, četvorica igrača Adria Oil Škrljeva ubacili su 66 od ukupnih 78 poena. Nedostaje nešto bolji učinak ostalih. Ekipa još nije balansirana, ali slijede utakmice na kojima će otpor s druge strane biti mekši.

ALKAR – ZABOK 76:73

Najuzbudljivija utakmica ovoga kola riješena je u posljednjim trenucima pred ispunjenom tribinom nove dvorane u Sinju. Luda košarkaška atmosfera, veliko slavlje domaćina na kraju i prvi poraz Zaboka u ovogodišnjem izdanju HT Premijer lige. Sinjani su na poluvremenu vodili sa 7 poena viška no Zabok je odgovorio fenomenalnom serijom 25:10 te su gosti u 30. minuti poveli s 55:47. A onda sjajna završnica… Alkar je nakon samo 3 minute posljednje četvrtine sve preokrenuo i serijom 10:0 vodio s 57:55. U završnici se ekipe smjenjuju u vodstvu. Posljednje, nešto veće, gosti su imali 2 minute prije svršetka 72:68. Presudio je tada fantastični Frano Pralija koji je u završnoj seriji 8:1 ubacio 6 koševa i postao junakom sinjskog susreta. Pralija je 2001. godište. Tek punoljetni mladić bio je najkorisniji igrač susreta s 20 koševa i 7 skokova. Čast i njegovu treneru Damiru Milačiću što u tako neizvjesnoj utakmici momku daje 30 minuta na parketu. Opet je dobro odigrao Amerikanac Nick Neal s 15 poena i 9 asistencija. Pravi sinjski pogodak u sridu. Zaboku su nedostajali Antonio Črnjević i Domagoj Samac. Luka Tomas je ponovno ubacio najviše 17, Jambrović 13, Ćutuk 12. Alkar je napravio veliku stvar zaustavivši Markusa Lončara koji je ostao bez poena iz igre. Neizvjesna je završnica pripala dakle Alkaru, tako da obje ekipe nakon ovoga kola imaju dvije pobjede i poraz.

HERMES ANALITICA – SONIK PUNTAMIKA 77:88

Tvrda, teška, prava kvalifikacijska utakmica iako je tek početak. Hermes ostaje bez bodova, Puntamika je uzela prve, bit će još puno ovakvih izjednačenih borbi za ostanak u ligi. U prvom dijelu niti jedna ekipa nije ostvarila prednost veću od 6 koševa viška. U istim gabaritima “plovilo” se do same završnice. Gosti su u 32. minuti imali 67:66 i tada rade presudnu seriju 11:2 čime su završne trenutke učinili iz svoje perspektive manje stresnim. U toj ključnoj seriji ubacivali su Segarić, Jukić, Špralja, Banić… Dakle, širina u odlučujućim trenucima za izrazito važne bodove zadarske momčadi. Veliku je utakmicu odigrao Josip Jukić zaključivši je s 21-im poenom i 7 skokova. Petorica igrača s više od 10 koševa velika je vrijednost u utakmicama ovakve vrste. Ludo nadahnut bio je i Jure Segarić sa 17 poena i čak 13 asistencija. Kapetan Dino Palčić dodao je 14 koševa. U Hermes Analitici najviše je zabio Filip Kordić 17. Prva premijerligaška pobjeda Puntamike kao stimulans za borbeni nastavak, a Hermes će također negdje u budućnosti vratiti ove tijesne poraze u završnicama.

DUBRAVA FURNIR – CIBONA (utorak – 19h)

Pred nama je pravi spektakl u istočnom dijelu Zagreba. Nakon dugo vremena u jednom službenom susretu stiže hrvatski prvak Cibona i nije patetično reći kako je praznična atmosfera i kako se očekuje puna dvorana. Dubrava se neočekivano osladila bodovima kod Adrie Oil Škrljevo. Nekoliko je igrača odigralo zrelu, dobru utakmicu poput Šarca, Gulama, Amerikanca Hortmana, Šutala. Ima tu određene kvalitete, ali teško ovoga časa za Cibonu, No i prvak u gustom ritmu utakmica može imati problema, poput susreta s Vrijednosnicama u Trnskom, ali su protiv Zadra osobito u nastavku demonstrirali svoje mogućnosti. Svakako intrigantna utakmica, svaki dugotrajniji otpor Dubrave Furnir bio bi odličan za konkurentnost i izjednačenost našega prvenstva.

TABLICA NAKON 3. KOLA HT PREMIJER LIGE:

  1. CIBONA 2-0 (-1)
  2. GORICA 2-1
  3. SPLIT 2-1
  4. ZABOK 2-1
  5. ŠIBENKA 2-1
  6. ZADAR 2-1
  7. ALKAR 2-1
  8. DUBRAVA FURNIR 1-1 (-1)
  9. VRIJEDNOSNICE OSIJEK 1-2
  10. SONIK PUNTAMIKA 1-2
  11. HERMES ANALITICA 0-3
  12. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 0-3

MVP KOLA:

PAVLE MARČINKOVIĆ (SPLIT)
15 KOŠEVA, 7 SKOKOVA, 6 ASISTENCIJA, 5 UKRADENIH LOPTI

Sličan sadržaj