FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Veliki derbi Cibone i Splita u 4. kolu HT Premijer lige

5 zanimljivih subotnjih utakmica 4. kola našega prvenstva, te okršaj Zadra i Dubrave Furnir kojom će se okončati ova dionica. Veliki derbi Cibone i Splita, mali Zaboka i Šibenke te statusi favorita Osijeka, Gorice, Škrljeva i Zadra u domaćim susretima koje gosti možda – barem u jednom slučaju – mogu negirati. Evo kako će to izgledati na našim parketima ovoga produženog vikenda.

CIBONA – SPLIT (subota 17h – HTV)

Veliki derbi naše košarke, susret ekipa koje su osamdesetih prošloga stoljeća zajedno osvojile 5 naslova prvaka Europe. Momčadi su to koje su se prošle sezone susrele u polufinalu HT Premijer lige. Cibona zasada maksimalna, Splićani s porazom u Zagorju. Rana je faza prvenstva, objektivno se ekipe još uigravanju. Tradicionalno igrači dolaze i odlaze. Tako je Toni Katić ojačao konkurenciju na vanjskim pozicijama prvaka. Veliko pojačanje, povremeni reprezentativac koji se afirmirao baš u Splitu u razdoblju između 2009. i 2013. godine. Cedevita kao posljednje iskustvo i sada dolazak u dom Dražena Petrovića gdje će organizirati igru zajedno s Maticom Rebecom. Bit će interesantno kroz sezonu provjeravati koji je par efektniji, učinkovitiji Katić, Rebec ili prošlogodišnji Ljubičić, Rogić. Istovremeno odlazak Litavca Sabeckisa koji se nije kvalitetom pokazao. Split će predvoditi Pavle Marčinković prošlosezonski MVP.  Čekaju nas zanimljivi ogledi… Mladići koji su se nametnuli na početku sezone na centarskim pozicijama. Vucić protiv Baje… Pa Bundović i Rikić… Koliko li su samo derbija odigrali Rozić i Kedžo. Američki začin priči, Gibson i Rhett s jedne, te Cuningham i Morris druge strane. Bilinovac i Novačić ili Kalajžić i Gabrić. I kao šećer na kraju generacija koja stiže – Roko Prkačin i Ivan Perasović momci koji su prošle godine sa Hrvatskom osvojili naslov Europskog prvaka u Novom Sadu. Zbilja puno razloga posjetiti u subotu Draženov dom s početkom u 17 sati. Ne uspijete li prijenos je na HTV-u.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – SONIK PUNTAMIKA (subota 17h)

Osjećani su generalno favoriti u susretu sa Zadranima koji su proteklog tjedna uzeli prve “premierligaške” bodove u povijesti. Težina Puntamikine pobjede protiv Hermes Analitice u gostima odzvanja i mogla bi biti kapitalna u borbi za ostanak iako vjerojatno još nije posve pristojno ubacivati klubove u unaprijed pripremljene ladice. Vrijednosnice imaju sigurno bolju ekipu, ali imale su taj status i prije 14 dana kada su baš protiv Hermesa u posljednjim napadima spašavale bodove. Igraju s oscilacijama na početku…Sjajan otpor Ciboni, spomenuti teški bodovi protiv Hermesa i visoki poraz u Zadru koji je potpuno otupio osnovne poluge Bašića i Jordana. Ćorić i Kujundžić igraju solidno u kontinuitetu. Osijek odlaskom Gospića i Abu Malika ima veliki problem u reketu što subotnja utakmica vjerojatno neće detektirati. Sonik Puntamika na drugom uzastopnom gostovanju…Bilo bi čudesno, pomalo nevjerojatno kada bi ponovno s bodovima u autobusu otputovali prema Zadru. Budu li Špralja, Jukić i Segarić ponovno raspoloženi, uspije li se Petani oduprijeti spominjanim osječkim bekovima tko zna. Ipak je realno je kako su momci iz Vrijednosnica u prednosti.

GORICA – HERMES ANALITICA (subota – 18h)

Gorica od starta pokazuje kako pripada gornjoj razini kvalitete naših klubova. S dva teška gostovanja u Splitu i Šibeniku donijeli su poraz i pobjedu. Alkare su u svojoj dvorani lako preskočili, ali dojam s posljednjeg susreta na Baldekinu osobito je impresivan i gura momčad Josipa Sesara prema vrhu tablice. Subota možda i donosi određenu opasnost utakmice koja je medijski već unaprijed potpisana u korist Gorice. Hermes Analitica je na dnu karavane s 3 poraza iz 3 susreta. Ali suhi će izvještaji reći kako su u svakoj utakmici imali nešto. U osječkoj čak pobjedu u šaci koja je ispuštena posljednjom akcijom. Prije tjedan dana vodili su u zadnjoj četvrtini kod kuće protiv Sonik Puntamike, a u Šibeniku su bili izjednačeni u prvom poluvremenu. Dakle zrele činjenice koje stručni stožer Gorice može iskoristiti u pripremi susreta. Motivacijski dio ne treba potcjenjivati, ali kvaliteta suparnika sugerira domaće bodove. Čar sporta jest u činjenici da kvaliteta ne presuđuje uvijek.

ZABOK – ŠIBENKA (subota – 19 sati)

Uz veliki derbi Cibone i Splita ovo je najzanimljivija utakmica 4. kola HT Premijer lige. Oba sastava s dvije pobjede iz 3 susreta. Zabok je čak nakon sjajne partije protiv Splićana bio u šansi držati sami vrh ljestvice s Cibonom, ali su status neporaženog izgubili u završnici sinjske utakmice. Nedostaju im Črnjević i Samac i ako i dalje budu bez njih neće biti lako u subotu, ali opet u fino popunjenoj krasnoj dvorani u Zaboku domaćin igra opuštenije i bolje. I Šibenka je u posljednje vrijeme osuđena na kadrovske probleme. Iz ozljede se tek vratio – iako siromašnom minutažom – mladi reprezentativac Domagoj Šarić, a još uvijek nema Paića. Isto tako trener Jurić mora čekati Amerikanca Cobba koji zasada izgleda prilično nespremno. Uz Luku Tomasa koji se pretvorio u prvog strijelca Zaboka Zagorci trebaju boljeg Markusa Lončara nego što je bio u Sinju. Isto kao i veliki šibenski talent Toni Nakić koji se protiv Gorice zaustavio na samo 5 poena. No mladost zaista povremeno i limitira i nisu čudne takve stranice karijera. Baš zato u Šibenki moraju u izjednačenim susretima povući veterani Vladović i Dašić što im nije uspjelo u visokom domaćem porazu protiv Gorice. Posebno interesantna utakmica ovoga kola koju zaista s nestrpljenjem očekujemo.

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – ALKAR (subota – 19h)

Utakmica 2 sastava koji su neočekivano zakoračili u sezonu. Adria Oil Škrljevo sa sva 3 poraza i Alkar koji je na svom parketu u Sinju dobio obje utakmice. Pisali smo o sporijem radu motora momčadi Škrljeva, ali imali su i grozan raspored, gostovanja u Zadru i Splitu gdje će malo tko uzimati bodove. Međutim, boli ih domaći podbačaj protiv Dubrave Furnir i zato su prilično mobilizirani za prvu pobjedu u hrvatskom prvenstvu. Imaju puno kvalitete. Trener Rajković okupio je ekipu oko mladog reprezentativca Josipa Barnjaka čije su brojke dobre. Među najkorisnijim je igračima lige iako je primjetno kako gubi veliki broj lopti. Batur i Gospić će sigurno vrlo brzo biti prevaga u izjednačenim utakmicama. No kadar ekipe nije širok iako će tek sljedeće utakmice pokazati je li možda preuzak do mjere interventnih rješenja.  Alkar je očito odlično pogodio s Amerikancima. Neal i Wembi svatko sa svoje pozicije donose kvalitetu mladoj momčadi u kojoj se prije tjedan dana istakao tek punoljetni Frano Pralija s 20 poena. Sinjani će i na gostovanju kod Adria Oil Škrljeva imati podršku vjernih Maligana. Unatoč trenutačno posljednjoj poziciji na tablici dajemo nešto veću šansu momčadi Damira Rajkovića

ZADAR – DUBRAVA FURNIR (ponedjeljak – 19h)

Posljednja utakmica kola i susret objektivno s najmanje dilema. Zaista se u dvorani Krešimira Ćosića teško može zakuhati do razine izjednačenosti susreta. Dubrava je u utorak igrala dobru prvu četvrtinu protiv Cibone, ali za nešto više ovoga trenutka nemaju moć. Zadar čeka ozljeđenog kapetana Ivu Ivanova. Bez njega, osobito u osjetljivijim utakmicama ne izgledaju dobro. Trener Ante Nazor će imati priliku razigrati momke koji se nekako ne istiću na početku prvenstva. Možda ponajviše Karlo Uljarević treba poticaj iskazati svoje vrijednosti. Tek mu je 20 godina. Prošao je neobičan put velikog Ciboninog talenta koji je debitirao i za reprezentaciju. Potom Škrljevo i pokušaj reanimacije mlade karijere u Zadru. Dubrava Furnir ima jednu strašno važnu pobjedu na gostovanju kod Adria Oil Škrljeva, ali su svjesni kako su utakmice koje slijede daleko značajnije jer će u nekima od njih imati šansu. Zadar apsolutni favorit.

I ovoga puta sve utakmice koje nisu u televizijskom prijenosu pogledajte na našim stranicama.

Sličan sadržaj