FAVBET Premijer liga

Dalmatinski derbi Splita i Zadra, Cibona u Sinju

Veliki dalmatinski derbi Splita i Zadra u prvom je planu, intrigantna gostovanja Cibone u Sinju, Šibenke kod Škrljeva. Zatim Dubrava, Hermes i Puntamika koji traže važne domaće bodove protiv Osijeka, Zaboka i Gorice. Interesantno 5. kolo s potencijalnim nagaznim minama za favorite… Nastavak donosi opširnije najavne priče…

 

ŠIBENKA – ADRIA OIL ŠKRLJEVO (petak 18h – ARENA SPORT TV)

Šibenka i Adria Oil Škrljevo u petak otvaraju 5. dionicu HT Premijer lige. Šibenka se s teškog parketa u Zaboku vratila s pobjedom u produžetku, dok su momci iz Škrljeva ostvarili prve bodove ove sezone i to protiv Alkara. Vidjet ćemo dvoboj 2 mlada reprezentativca koja je baš trener Škrljeva Damir Rajković vodio u mladoj reprezentaciji U-20. Toni Nakić protiv Josipa Barnjaka. Nakić koji je praktički riješio produžetak u Zaboku s dvije trice i dvije asistencije, te Barnjak koji puni sve statističke rubrike. Među ostalim trenutačno je 4. strijelac prvenstva s prosječno 17 koševa po utakmici. Šibenka čeka i Domagoja Šarića koji se lagano vraća iz ozljede, a većinu utakmica ovoga prvenstva propustio je Pavao Paić. Gosti svakako imaju uži kadar i zato je važno kako će odigrati Batur i Gospić. Ivan Batur je protiv Alkara bio najkorisniji igrač utakmice. Šibenka ima i dimenziju provjerenog iskustva u Vladoviću, Dašiću, Primorcu i Bašiću i to bi moglo presuditi. Plus Tonko Vuko koji uvijek neprimjetno skuplja bodove u valorizaciji učinka i izvrstan je servis momčadskoj nadgradnji.  Susret je to u kojem ćemo vidjeti i 2 Amerikanca, šibenskog Erica Cobba koji dosada nije oduševio i mladog Jordana Riewera u dresu Škrljeva. Susret između Šibenke i Adria Oil Škrljeva pogledajte u petak u 18 sati uz prijenos u programu Arena Sport TV-a.

 

DUBRAVA FURNIR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK (subota -17h)

Nakon dvije utakmice u kojima Dubrava Furnir nije imala mogućnosti osvajanja bodova, protiv Cibone i Zadra, stiže susret u kojem domaćin ima što reći iako su Osjećani favoriti. I to prije svega zbog odlične vanjske linije Lovre Bašić, Antonio Jordano koja se brzo uigrala i počela proizvoditi kvalitetu. Lovre Bašić je povrh svega ostvario i status najkorisnijeg igrača prošloga kola u kojem je ubacio 26 poena uz 11 asistencija i 5 skokova. Međutim momčad iz Osijeka jako oscilira. Niti jedna prednost na početku prvenstva nije im dovoljna za rutinsko zatvaranje susreta. Posljednji je primjer utakmica sa Sonik Puntamikom u kojoj su u drugom poluvremenu vodili s 20 razlike i potom bodove osvajali u produžetku. Problem je vjerojatno i u siromašnom kadru igrača. Prošle subote su Vrijednosnice odigrale 45 minuta i to sa samo 7 igrača. Dubrava ima nešto izjednačeniji roster u kojem zasada najvažnije uloge imaju Marko Šarac, Kristijan Šutalo i Christopher Hortman. Amerikanac je sa 17 koševa i 7 skokova zasada jedan od korisnijih igrača lige. Vidjet ćemo može li Dubrava Furnir ostvariti skakačku dominaciju i hoće li i ovoga puta publika biti brojna jer bi ovo mogla biti prva prava domaća šansa. Unatoč tome vrijednost Vrijednosnica je veća i gosti su favoriti.

 

HERMES ANALITICA – ZABOK (subota – 18h)

Hermes Analitica je jedina momčad našega prvoga razreda bez bodova. Zabok je pak nakon dvije pobjede, dvaput izgubio, oba puta na samom svršetku. U Sinju u posljednjim trenucima, kod kuće sa Šibenkom u produžetku. Kvaliteta je na gostujućoj strani ali je momčad Ivana Tomasa u posljednje vrijeme imala puno problema s ozljedama. Črnjević, Samac, Anzulović… Kada svi budu zdravi imat će Tomas više mogućnosti u taktičkom ali i fizičkom smislu. Momčad Gordana Zadravca nije bezazlena. Da su se poklopile sitnice mogli su dosada imati i dvije pobjede. Ujednačena su ekipa u kojoj su Julijan Rajić, Bruno Perić i Luka Ljubičić postigli skoro isti broj poena u 4 odigrane utakmice. Svi su dakle na prosjeku od 11 ili 12 poena. Ivan Svoboda je možda taj koji bi trio mogao pretvoriti u kvartet. Hermesu je svaki igrač bitan, jer je roster poput još nekih ekipa HT Premijer lige vrlo kratak. Prošlih je sezona momčad Hermes Analitice na početku osvajala puno bodova…Igrali su tu nedavno Jakov Vladović i Roko Rogić. Sada nakon 0/4 iskušenja i pritisci sigurno nisu mali. U Zaboku s druge strane izvrsno igra Luka Tomas koji je drugi strijelac lige sa skoro 20 koševa po susretu. Protiv Hermesa će biti važna uloga Markusa Lončara. Mate Mandić se brzo adaptirao, Zabok uvijek računa na fine dionice Jambrovića, Ćutuka, Galića… Nije nemoguća izjednačena utakmica. Zabok ipak s više šansi…

 

SPLIT – ZADAR (nedjelja – 17h – HTV)

Veliki dalmatinski derbi dvije ekipe koje ovoga trenutka ne izgledaju najbolje. Zadar je čak promijenio trenera. Ante Nazor dogovorio je s klubom sporazumni raskid, a na njegovo mjesto dolazi Danijel Jusup. Po peti puta… Jusup je prvi puta vodio Zadar još daleke 1992. sa samo 31-om godinom. Vraćao se masu puta u svoj rodni grad kada god nije išlo kako treba. Ekipe su mu uvijek igrale čvrsto, vodio je respektabilne klubove izvan Hrvatske kao što su Anwil, Telekom Bonn, Lokomotiv Rostov, na kraju i Široki s kojim je prošle sezone osvojio naslov prvaka BIH. Vidjet ćemo uskoro hoće li biti kadrovskih korekcija. Split zasada pobjeđuje na Gripama dok na strani nisu uzeli ništa. Trenutačno su im ponajbolje točke Bajo i Perković pojačanja iz Cedevite. Pavle Marčinković trenutačno nema onu svježinu iz prošle sezone kada je bio MVP. Svoju razinu igre ozbiljno moraju podići Kalajžić, Gabrić i Rikić. Amerikanci sa svojim poblemima. Moris još nezalječen, Cuningham neadaptiran. U svemu tome šansu čekaju i klinci Perasović, Rebić, Runjić, Vrgoč. Split sigurno može bolje, kao i Zadar čiji će igrači usred sezone morati prihvatiti drukčiji način igre. Bit će interesantno vidjeti kako će Jusup koristiti Junakovića i Uljarevića, što će učiniti s Amerikancima Farom i Allenom, kako će razbuditi Vukovića, Marića, Palokaja, koliko koristiti Planinića. U dosadašnjem dijelu prvenstva jedino je Stefan Fundić igrao besprijekorno. Puno interesantnih pitanja, prekrasna atmosfera derbija u maloj dvorani na Gripama. Split ili Zadar? Čini se kako favorita nema. Provjerite i Vi na HTV-u!

 

ALKAR -CIBONA (nedjelja – 19h)

Cibona u Sinju je praznik košarke bez ikakve patetike. Bez obzira na kvalitetu, novac i slične trivijalnosti svaki navijač Alkara u dvoranu će ući s nadom kako njihov sastav može srušiti prvaka. Realnosti su daleko od te točke gledišta, ali Alkar ima 2/2 na početku sezone. Nova, lijepa, malena dvorana prostor je kojega i navijači polako prihvaćaju. Ovdje su pali Sonik Puntamika i Zabok. U nedjelju će biti nešto teže. Sinjani su – kako već rekosmo u prethodnim kolumnama – pogodili s Amerikancima. Osobito s Nickom Nealom, organizatorom igre koji u prve 4 utakmice ima izvrsne brojke od 20 koševa, 6 asistencija i 4 skoka. Prvi je strijelac HT Premijer lige. Nije loš niti Emanuel Wembi s prosječno 10 poena i 6 skokova po utakmici. Ali važni su domaći igrači. Uz Hrvoja Vučića  tu su Frano Pralija, Gabriel Marić, Srđan Brocić, Ivan Kučan… Baš svatko od njih s barem 8 poena po susretu. Cibonine prednosti ovdje je bespredmetno navoditi. Bit će ipak zanimljivo proučiti evoluciju organizacije igre. Kako će trener Velić povezati Rebeca i Katića, hoće li ih zajedno forsirati. Hoće li možda 16. godišnji Roko Prkačin i u 3. susretu zaredom biti najbolji strijelac Cibone. U dramaturškom smislu nadamo se intrigantnoj utakmici. Pobjeda Alkara bila bi istinska senzacija.

 

SONIK PUNTAMIKA – GORICA (nedjelja – 19 sati)

Gorica dijeli drugu poziciju na ljestvici nakon 4 odigrana kola sa samo jednim, splitskim porazom. Da utakmica nije bila u 1. kolu šanse momčadi Josipa Sesara bile bi veće. Profilirali su se definitivno kao dodana vrijednost našega prvenstva, kao ekipa koja smije bar razmišljati o eventualnom svibanjskom polufinalu, razmišljati kako se ubaciti među najveće Cibonu, Zadar, Split, Šibenku. Jasan uvod kao kriterij za odabir favorita utakmice u Jazinama u nedjelju navečer. Gorica ponajviše u našem okruženju djeluje kao momčad. Protiv Alkara je 10 igrača imalo više od 14 minuta na parketu. I nije to obična uravnilovka, već način na koji sastav djeluje. I baš zato teško će podcijeniti domaćina koji je sa zadnja dva gostovanja donio pobjedu i produžetak. Osječkih dodatnih 5 minuta nije otišlo na stranu Sonik Puntamike ali momčad je borbena, puna morala kojeg su interpretirali stizanjem 20 koševa razlike u drugom poluvremenu. Sjajno na početku prvenstva igra Juraj Segarić. Trenutačni prosječni učinak od 16 koševa i 8 asistencija gura ga među lidere u tim kategorijama. Plus naravno iskustvo Petanija, Špralje, Jukića. Zatim Palčić, Banić, Jurjević također momci koji daju ruku i proizvode fine individualne brojke. Vratit će se nakon silnih ozljeda i Josip Popić. Imat će Puntamika dosta argumenata za ostanak u ligi. Što se Gorice tiče skoro svaki igrač zaslužio je prigodno slovo, ali početak prvenstva izbacio je na površinu Majcunića, Brzoju, Vraneša…. Kad se sve stavi na papir moglo bi biti zanimljivo. Gostujuće šanse ipak su veće.

 

Sličan sadržaj