FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Sjajna zadarska završnica u Splitu, Cibona vodi nakon 5. kola bez poraza

Pobjeda Zadra u Splitu u velikom derbiju… Cibona je nakon 5. kola vodeća bez poraza, slijede ju Zadar, Gorica i Šibenka s omjerom 4-1… Na dnu čak 4 ekipe s pobjedom i 4 poraza. U širem prikazu slijedi priča 5. kola HT Premijer lige.

SPLIT – ZADAR 67:80

35 minuta potpune izjednačenosti na Gripama i urnebesna zadarska završnica obilježili su veliki dalmatinski derbi. Krajem treće četvrtine Splićani su prvi puta poveli sa 6 koševa razlike 56:50. U samoj završnici 5 minuta prije kraja i dalje je posve neizvjesno jer je Kedžo smanjio na 63:62. Potom teško objašnjiva serija gosta 12:0 u samo 3 i pol minute igre. Čini se kako je problem u određenoj malodušnosti, pa i laganom strahu igrača Splita i taj mentalni problem teško je odvojiti od igračkog. Veliku seriju potakli su Junaković i Ive Ivanov koji su i inače bili najkorisniji i najspremniji za utakmicu punu grča i pritisaka. Junaković se zaustavio na 15 koševa i 7 asistencija, a Ivanov hvata ritam nakon ozljede i sa 17 koševa, 10 skokova i 5 asistencija uporno je punio sve statističke rubrike. Zadar je limitirao Kalajžića koji je u drugom derbiju nakon Cibone ostao bez koša. Split mora vratiti mladog reprezentativca koji je izgubio sigurnost. Pavle Marčinković pak uvijek nešto donese… Ovoga puta 17 koševa i 10 asistencija ali čini se da mu nedostaje svježine. Ili je možda dojam povezan s neuspješnim razdobljem ekipe. Bajo skromniji no do sada, Amerikanci ne osobito vidljivi… Morris je odigrao samo 6 minuta, a Cuningham ubacio tek 4 poena. S druge strane ravnotežu nekvalitete ovoga puta su demonstrirali Zadarski Amerikanci Allen i Farr. Allen je tako promašio 9 od 11 lopti iz igre dok je Farr čini se na odlasku. Igrao je samo 3 minute. Puno je igrača s obje strane koji mogu puno bolje. Split nestrpljivo čeka Maja Kovačevića, ali on se vraća najranije za 2 mjeseca. Zadar je dakle s novim trenerom Danijelom Jusupom poslao poruku ružičastijeg razdoblja. Split je s druge strane u teškoj seriji utakmica prvi put izgubio kod kuće.

ALKAR – CIBONA 81:98

Lijepa sinjska predstava s predvidivim krajem. Alkar je bio konkurentan u prvom poluvremenu dok je bilo dovoljno snage. U 12. minuti vodili su domaći momci s 33-28 nakon čega je Cibona okrenula i već do velikog odmora ostvarila 12 poena prednosti. Cibonina širina kadra logično je prevelika za Alkar. Aktualni prvaci su imali čak sedmoricu sa 10 ili više postignutih koševa, a utakmicu je najbolje iskoristio Filip Bundović koji je na početku ove sezone imao problema s ozljedom. Bundović je meč okončao s 21-im košem i 7 skokova, a praktički nije promašivao ubacivši 9 od 11 lopti. Novačić 14, Prkačin i Bilinovac po 12 za uvjerljivu pobjedu. Kod Alkara vrlo dobri Gabriel Marić s 19, te Nick Nel s 15 koševa od čega čak 11 s linije slobodnih bacanja s koje nije griješio. U gustom ritmu utakmica vidljivi su tragovi na Maticu Rebecu koji je nakon izvrsnog ulaska u sezonu ušao u malu krizu. U Sinju je imao samo 3 asistencije bez koša u 23 minute. Utakmicu je propustio kapetan Marin Rozić. Već u četvrtak Cibona u nastavku našeg prvenstva dočekuje Šibenku, dok će Alkari iste večeri gostovati kod Zadra. U krasnoj atmosferi pune sinjske dvorane od profesionalne košarke oprostio se dugogodišnji kapetan Alkara Mirko Modrić.

SONIK PUNTAMIKA – GORICA 67:74

Kontrola utakmice Gorice u Jazinama protiv Puntamike iako je domaćin do svršetka prijetio. Momčad Josipa Sesara bježala bi povremeno na desetak poena udaljenosti, ali nije se dogodila ona točka koja bi uništila dramatiku susreta. Puntamika je u drugoj četvrtini posljednji puta vodila s 30:25. Gorica dolazi do spomenutog preokreta i vodstva 59:51 početkom zadnje četvrtine. Još jedan napor učinili su novi premijerligaši iz Zadra i smanjili na 64:62, ali su Mašić, Petrović i Majcunić osigurali mirne trenutke završnice u kultnim Jazinama. I u tvrdoj utakmici s relativno malim brojem poena Gorica je imala četvoricu koji su ubacili 11 i više. Lovro Mazalin s jakim double-double učinkom ostvario je najveću valorizaciju učinka. Imao je 13 koševa i 14 skokova. Vraneš 12, Majcunić i Mašić po 11 koševa. Sesar ostaje vjeran ravnomjernoj podjeli minuta. Svi koji su igrali, njih 11, dobili su barem po 10 minuta na parketu. Kod Puntamike 16 koševa Eddi Jurjevića, 15 Juraja Segarića. Iskusni Petani ubacio je 9 uz 7 skokova i 7 asistencija. Domaći trener Šime Kraljević za razliku od Sesara igrao je s petoricom igrača koji su imali iznad 30 minuta na parketu. Sonik Puntamika u sljedećem kolu ide u Zabok, a Gorica će otputovati na drugo uzastopno gostovanje i to u Osijek Vrijednosnicama.

ŠIBENKA – ADRIA OIL ŠKRLJEVO 82:70

Četvrta šibenska pobjeda u petom nastupu u našem prvenstvu, istovremeno obrnuti učinak nakon ove dionice košarkaša Adria Oil Škrljeva koji su u 5 utakmica pobijedili jednom. Rezultatski jednosmjerna cesta od starta uz povremeni obrambeni mehanizam gosta koji je svaku veliku prednost tvrdoglavo smanjivao ponekad i do razine konkurentnosti. Krajem prvoga poluvremena Šibenka je imala 48:28, a Škrljevo uzvraća serijom 12:0 i nešto kasnije dolazi na blisku udaljenost 57:51. Novi udar domaćina bio je konačan. Trener Miro Jurić nije riskirao i njegovi su veterani većim dijelom susreta bili na parketu. Vladović je tako odigrao 35, a Dašić 30 minuta. Ponovno nije igrao ozljeđeni Paić, a Domagoj Šarić koji se vraća iz ozljede igra vrlo malo, dobio je tek desetak minuta. Ivan Mileković bio je najkorisniji igrač susreta sa 14 koševa i 7 skokova. Racionalan, precizan, promašio je samo jednom iz 6 pokušaja. Toni Nakić opet vrlo dobar s 15 poena unatoč ranim problemima s prekršajima. Vladović je ubacio najviše 17, ali uz čak 9 promašaja i tek jednu asistenciju, dok je Dašić imao 11 skokova. Amerikanac Cobb opet na čvrstoj nuli u 10 minuta. Gosti vrlo uskog igračkog kadra. Ponovno je najviše pružio Domagoj Vrkić ubacivši drugi puta zaredom 21 koš. Barnjak, Gospić, Batur solidni, ali tu se manje više završavaju napadačke opcije Škrljeva. Njih četvorica ubacili su 60 od 70 gostujućih koševa. U četvrtak Šibenka dolazi u Zagreb Ciboni i to će biti ogled vodećih ekipa HT Premijer lige. Adria Oil Škrljevo igra važnu utakmicu kod kuće protiv Hermes Analitice.

DUBRAVA FURNIR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 87:96

Veliku šansu propustili su košarkaši Dubrave Furnir. Vodili su protiv Vrijednosnica Osijek praktički cijelu utakmicu, gosti su nakon 37 minuta minusa preokrenuli i na kraju čak uvjerljivo dobili. Osjećani su još jednom dokazali kako uživaju u tijesnim završnicama, uzeli su bodove i u trećem susretu takvog profila i njihova je pozicija na tablici sada komforna s omjerom 3-2. Dubrava je koncem prvog dijela košem Ante Smolića vodila s najvećih 49:36. U posljednjoj četvrtini još uvijek imaju prednost od 8 poena razlike. Vrijednosnice su još jednom preživjele nelagodu zahvaljujući Bašiću, Jordanu i Ćoriću. Taj trio koji nosi iskustvo i kvalitetu iz naših najvećih klubova ubacio je sve gostujuće koševe u posljednjih 8 i pol minuta. Povukao je Jordano s 5 odlučujućih za prvo vodstvo 83:82, suigrači su ga pratili i bodovi putuju u Osijek. Još jednom je Lovre Bašić imao najveću valorizaciju uspješnosti završivši susret sa 17 koševa i 14 asistencija. Gađao je zapravo jako slabo s 20% preciznosti ali je bez promašaja ubacio 12 slobodnih bacanja, većinu u kritičnim trenucima. Antonio Jordano bio je najefikasniji s 24 koša, Ćorić je dodao 19, Buljević 18. Borbena Dubrava je ponovno imala solidnog Amerikanca Hortmana s 21-im košem i 13 skokova. Marko Šarac 18, ali uz skroman šut. Domaćin žali za važnim bodovima, Vrijednosnice opet pobijedile sa samo sedmoricom.

HERMES ANALITICA – ZABOK 80:78

I to se dogodilo. Prva pobjeda Hermes Analitice, tako da više nema niti jedne ekipe bez bodova u HT Premijer ligi. Momčad Gordana Zadravca propustila je dosada neke krasne šanse, a u subotu nadvisila Zabok iako su skoro cijelo vrijeme bili u minusu. Kod vodstva gosta 78:76 Mate Mandić je četrdesetak sekundi prije kraja promašio otvorenu tricu s krila za +5. U kontranapadu Franko Kalpić pogađa tricu za vodstvo Hermesa 79:78. Tomas gubi loptu u driblingu na centru i Heremes Analitica zatvara utakmicu. Treći uzastopni poraz Zaboka na vrlo sličan način. Izgubili su u zadnjoj minuti protiv Alkara, Šibenke i Hermes Analitice. Ali za momke iz Zagorja je posebno frustrirajuće da su poraženi u susretu u kojem je Hermes prvi puta poveo 23 sekunde prije kraja. Sve, baš sve su imali… Puna kontrola bila je na strani gosta, međutim nisu uspjeli. U samo malo sretnijim okolnostima mogli su imati 5/0, a trenutačno imaju dvije pobjede i 3 poraza. Uz strijelca odlučujućeg koša Kalpića izdvajamo dvije domaće figure. Izrazito vrijednog Julijana Rajića koji je kontrolirao reket sa 16 koševa i 8 skokova. Ivan Svoboda dodao je 21 uz 50% šuta. Zabok i dalje oslabljen bez Črnjevića. Luka Tomas je opet ostavio najbolji dojam, ali i izgubio odlučujuću loptu. Postigao je 17 koševa uz 8 uspješnih dodavanja. I oporavljeni Domagoj Samac imao je dobre brojke – 14 poena i 9 skokova. U sljedećem kolu Zabok čeka Sonik Puntamiku, a Analitica odlazi u goste Škrljevu.

TABLICA NAKON 5. KOLA HT PREMIJER LIGE:

  1. CIBONA 5-0
  2. ZADAR 4-1
  3. GORICA 4-1
  4. ŠIBENKA 4-1
  5. VROS 3-2
  6. ZABOK 2-3
  7. SPLIT 2-3
  8. ALKAR 2-3
  9. SONIK PUNTAMIKA 1-4
  10. HERMES ANALITICA 1-4
  11. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 1-4
  12. DUBRAVA FURNIR 1-4

MVP KOLA:

FILIP BUNDOVIĆ (CIBONA)

INDEX USPJEŠNOSTI 27, 21 KOŠ, 7 SKOKOVA

Sličan sadržaj