FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Povijesna pobjeda Zaboka protiv Cibone kao najava 10. kola HT Premijer lige

Nevjerojatna pobjeda Zaboka u Domu Dražena Petrovića protiv Cibone priča je sa 100 lica, koja na kraju podiže kredibilitet našeg prvenstva kojega neprestano treba jačati. U nastavku ovog vikenda čeka nas niz interesantnih utakmica. U nastavku procjenjujemo, analiziramo u kojem će smjeru ti susreti otići…

 

CIBONA – ZABOK 82:87

Luda utakmica otvaranja 10. kola HT Premijer lige i senzacija koju su kreirali Zagorci koji su prvi puta u svojoj povijesti koja traje od 1977. godine pobijedili Cibonu u Domu Dražena Petrovića. Zabok je u nastavku igrao u transu. Gubili su krajem prvog dijela s 46:32 i čak se zaista nekako činilo kako dobro stoje jer su aktualnom prvaku poklanjali preveliki respekt. A onda nastavak…. Teško se sjetiti, a vjerojatno ni kopanje po arhivi ne bi pronašlo podatak kada je netko Ciboni u 6 minuta napravio 20:0. Trener Cibone Velić nije u tom razdoblju zvao minutu odmora. Želio je da se ekipa sama izvuče iz tog ponora. Zabok ne samo da preokreće rezultat već 6 minuta prije kraja vodi s 13 poena viška 77:64. Dakle kada se kao cjelina uzme razdoblje od najvećeg minusa do najvećeg plusa Zabok je Ciboni napravio u petnaestak minuta 27 poena razlike. Ali kao u reklami niti to nije bilo sve. Strah od pobjede igrača Zaboka, Cibonina snažna agresija kojom su smanjili u zadnjoj minuti na 83:82. Markus Lončar pogađa oba bacanja, Katić u prodoru ne uspijeva i gosti zasluženo slave. Ovo će pamtiti cijeli život. Zabok je imao sedmorku koja je ubacila više od 10. Nestvarna spoznaja. Najviše Lončar 14, Luka Tomas 13 uz slab vanjski šut, ali uz 5 skokova i 6 asistencija. Ćutuk, Črnjević i Jambrović dodali su po 12, Lisica 11, a Samac 10. Vrhunski momčadski dan. U Ciboni Filip Bundović 17 koševa i 9 skokova. Utakmica za pamćenje. Za tjedan dana Zabok čeka Zadar, a Cibona odlazi u goste Adria Oil Škrljevu.

 

DUBRAVA FURNIR – SONIK PUNTAMIKA (petak – 20,15)

Dubrava traži prvu pobjedu na domaćem parketu kojom bi se na ljestvici priključila Puntamiki. Prije tjedan dana obje su ekipe odigrale izvrsno. Dubrava Furnir je s novim trenerom Vladimirom Krstićem uzela jako vrijedne bodove protiv Hermes Analitice u gostima, dok je Sonik Puntamika u sada njihovim Jazinama igrala fenomenalno protiv Zadra 30 minuta, ali visoki ritam u kojem su vodili i s 9 koševa razlike nisu izdržali. Stereotip je, ali procjena je kako je ovo baš utakmica bez favorita. Ovisit će dosta o Amerikancu Hortmannu čije su brojke u Dubravi stalno dobre. Isto tako i o preciznosti koju će u rukama nositi Marko Šarac koji je 8. strijelac prvenstva s prosječno 15 koševa po utakmici. Sonik Puntamika je iskusnija momčad. Očito i dobro vođena. I kada nema puno poena u rukama Šime Špralje ili Tea Petanija oni donose mir i red ekipi. Zaobiđu li Popića ozljede dobit će Zadrani u njemu pravu snagu. Tu su još naravno nepredvidivi Segarić, Banić, Jošić… Da se igra ne neutralnom terenu realnosti i analize vukli bi u korist Sonik Puntamike. Ovako to je potpuno otvorena utakmica koju vrijedi pogledati u petak navečer.

 

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – ADRIA OIL ŠKRLJEVO (subota 17h)

Susret ekipa koje njeguju europski štih u Alpe Adria Kupu. Na taj su način i jedine naše momčadi ovog trenutka koje igraju u europskom natjecanju. U tjednu su Osječani izgubili od Slunete iz Češke dok su košarkaši Škrljeva odgodili svoj susret. Vrijednosnice u tom natjecanju žele proširiti roster za HT Premijer ligu u kojoj igraju najviše sa sedmoricom čija je minutaža tada naravno ogromna. Lovre Bašić ima problema s ozljedom, već petnaestak dana samo igra utakmice a ne trenira pa je preskočio taj susret. I ostali nositelji Ćorić, Jordano, Kujundžić igrali su manje jer je susret sa Adria Oil Škrljevom važan. Osijek je odličan. Dijeli sa Šibenkom 5. poziciju s omjerom 5-4 i novom bi pobjedom poboljšao svoje šanse kako bi ispunili svoj cilj, a to je doigravanje. Tim više što u prijelaznom roku planiraju pojačanja. Ona će pak biti neophodna momčadi Damira Rajkovića jer bi Škrljevo moglo ostati i bez Gospića. Hoće li stići stranac, kako će se pokrpati u neugodnoj situaciji treba vidjeti, jer novac je veliki problem. Škrljevo je na diobi 10. mjesta s Dubravom. Uslijed okolnosti vjerojatno se javlja nelagoda. Nekako u ovo doba prošle godine krenuli su snažno naprijed i treba vidjeti što mogu napraviti u skorašnjem prijelaznom roku. Osječke su Vrijednosnice u subotu poslijepodne u statusu velikog favorita.

SPLIT – HERMES ANALITICA (subota – 19h)

Nezgodne su utakmice ovakvog profila za najavu jer je teško pronaći modus bilo kakve dramatike. Posljednjeplasirana momčad našeg prvenstva ovog trenutka nema potrebnu širinu i snagu za snažniji otpor. Poput još nekih ekipa o kojima smo pisali i Hermes će morati pokušati u prijelaznom roku potražiti rješenja. Imaju li financijsku snagu za to? Do ovoga trenutka izgubili su neke važne susrete, pa tako i posljednji kod kuće protiv Dubrave Furnir pa su jedina momčad HT Premijer lige sa samo jednom pobjedom. Split će vjerojatno rotirati više no inače jer su u ritmu dvije utakmice u tjednu, tako da će im lakši suparnik dobro doći. Iako je posve jasno kako je ozbiljnost neophodna kategorija što će sigurno potencirati trener Grgurević. Još uvijek nema ozljeđenog Kalajžića. Tomislav Gabrić je u odličnoj formi, Amerikanci osciliraju i ne daju previše. Istina Cunningham je preskočio zadnju utakmicu. Bit će vjerujemo prilike i za splitsku mladost tako da vrijedi svratiti na Gripe. Sve navedeno poručuje u kojem bi pravcu utakmica mogla ići, ali respekt prema svakome je nužan.

ALKAR – ŠIBENKA (nedjelja 17h – HTV)

zadar, 31.10.2019. – kk zadar – kk alkar –

Susjedski derbi u Sinju. Prava, velika utakmica koju valja pogledati. Šibenka stiže u statusu favorita, kao i vrlo često dosada, ali tko im može garantirati bodove u vrućoj dvorani. Alkar je prava domaćinska momčad. Sve 3 pobjede dosada ostvarili su kod kuće. Prije tjedan dana provukli su im se Osjećani. Utakmica je idealna i za afirmaciju mladih igrača kojima na startu karijera nedostaju ovako vruće atmosfere. Srest će se vjerojatno i vjerne navijačke skupine Maligani i Funcuti. Tražit će se ulaznica više. Nick Neal se sjajno adaptirao u Sinju. On je i najbolji igrač lige u valorizaciji učinka ispred Filipa Bundovića i Luke Tomasa. I to prilično uvjerljivo. Usput vodi u još nekim statističkim kategorijama kao što su ukradene lopte i pogođena slobodna bacanja, a trenutačno je i 3. strijelac prvenstva. Emanuel Wembi je pak 3. skakač u ligi sa 7 uhvaćenih lopti. Suhi su to dokazi koliko je Alkar pogodio njihovim dovođenjem. Šibenka i dalje bez Vladovića, ali s Dašićem. Provlači se i ideja trenera Dželalije o dovođenju svježih snaga u prijelaznom roku. Mašta još nije potkrijepljena konkretnim imenom. Opet će dosta ovisiti o Toniju Nakiću iako je Šibenka dokazala kako ima raznovrsnih opcija. U dalmatinskim okršajima izgubili su kod kuće tijesno protiv Zadra i Splita. U Sinju su bez obzira na posebnu atmosferu Šibenčani favoriti. Šira javnost utakmicu može pogledati i u prijenosu na HTV-u u nedjelju u 17 sati.

ZADAR – GORICA (nedjelja – 20h)

U dvorani Krešimira Ćosića igrat će drugi i treći sastav lige. Iznenadnim Ciboninim porazom protiv Zaboka Zadar može ponovno do diobe 1.mjesta. Istovremeno pobjedom Gorice stvari bi se na vrhu ponovno maksimalno zakomplicirale. Zadar neprestano radi na snaženju svog sastava. Otišao je Farr, stigli Keller i Mavra. Šteta je zbog navijača što će Mavra u našem prvenstvu igrati tek kad krene prijelazni rok za desetak dana. Jasno je koliko im Dominik Mavra donosi i ta linija bekova s Junakovićem i Uljarevićem postaje vjerojatno najbolja u državi. I Gorica osluškuje tržište. Kao i svi ostali. Ne isključuje se mogućnost nekog pojačanja. Gorica je impresivnim nizom od 7 pobjeda zaslužila veliko poštovanje. Izgorjeli su istina kod kuće protiv Cibone. Preveliki je respekt također kontraproduktivan što je pokazala utakmica prije tjedan dana u Velikoj Gorici. Hladnijih glava vjerujemo kako će odigrati bolje u Zadru. Interesira nas kako će igrati Mislav Brzoja protiv donedavnog kluba. I Lovro Mazalin je nekoć nosio zadarski dres i dolazi u poznati ambijent. Kako će igru organizirati Kapusta i Babić. Trener Sesar nije sasvim zadovoljan tim segmentom. Kako će se Papac, Vraneš i Vučić nositi u reketu sa sjajnom kombinacijom Ivanov, Fundić, Vuković. Koliko će ubaciti Allen ili Majcunić s druge strane. Momčadi su široke, bit će to interesantan susret ekipa koje treniraju Danijel Jusup i Josip Sesar. Početak je u nedjelju u 20 sati. Zadar je dvorani Krešimira Ćosića uvijek favorit.

 

Sličan sadržaj