FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Prva pobjeda Splita u gostima, Šibenka ostala bez trenera

Prva pobjeda Splita u gostima, Gorica tricom Brzoje u zadnjoj sekundi nosi bodove iz Osijeka, Miro Jurić više nije trener Šibenke nakon poraza protiv prvaka Cibone, u današnjoj kolumni govorimo o svim rezultatima i detaljima 6. kola HT Premijer lige…

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – GORICA 95:96

Luda utakmica u Osijeku, neponovljiva završnica, jedna od uzbudljivijih priča dosadašnjeg dijela prvenstva. U prvom poluvremenu nije izgledalo tako. Gorica je uspostavila punu kontrolu, održavanje prednosti od desetak poena viška, fine dionice Brzoje i Vraneša, momčadska interpretacija. No, scenarij nastavka izmakao je kontroli. Kod vodstva Gorice 51:39, Vrijednosnice kreiraju veliku seriju 10:0, a nakon uspostavljanja rezultatskog kontakta do kraja četvrtine prelaze i u vodstvo 70:64. U trećoj četvrtini osječka je ekipa ubacila nestvarno puno, čak 34 koša. Kontrama su razbili ritam Gorice. Posebno dobro odigrali su Robert Kujundžić i Andrija Ćorić. Nemir igrača Gorice nakon nekoliko promašenih šuteva manifestirao se kompliciranjem i u jednostavnim situacijama. Tako da su momčadi u posljednji dio kročile u novonastalim okolnostima i zapravo je počela nova utakmica, odnosno rasplet priče. Vrijednosnice su ekipa koja je ove sezone odigrala najviše završnica na jednu loptu. Bilo je i produžetaka, ali sve su uspješno riješili do ove subote. Lovre Bašić je napadački u posljednjim trenucima igrao sjajno, pogađao je teške šuteve, Gorica se vraćala i tada samo 12 sekundi prije kraja baš Bašić propušta šansu dokrajčiti protivnika. Kod vodstva VROS-a 94:92 ubacuje samo jedno slobodno bacanje. Borna Kapusta također samo jednim bacanjem smanjuje na 95:93 i tada kreće pravi show. Lopta se odbija do igrača Gorice koji u brzini dvaput promašuju, ali ona treće u zadnjoj sekundi ulazi. Mislav Brzoja je pogodio tricu s krila za vrijedne bodove i ogromno slavlje igrača Gorice. Ne samo zbog te činjenice Brzoja je igrač utakmice s 18 koševa, po 5 skokova i asistencija. Gorica je imala petoricu s 9 i više koševa. U domaćim redovima velike utakmice Roberta Kujundžića i Lovre Bašića. Obojica su ubacila 21 koš. Kujundžić pogodio 9 od 10 lopti uz 7 skokova. Utakmica za pamćenje, bodovi gostima.

ZABOK – SONIK PUNTAMIKA 83:92

Kriza košarkaša Zaboka i njihov četvrti uzastopni poraz, vrijedni bodovi i druga pobjeda sezone Sonik Puntamike. Zanimljivo, Zadrani su obje ostvarili na gostovanjima. Zabok je nakon dvije početne pobjede ušao u tjeskobno razdoblje. Konstatirali smo već kako su posljednje 3 utakmice izgubili u posljednjim akcijama i kako su uz malo sreće i znanja mogli imati 5:0 u omjeru pobjeda i poraza. No u subotu na svom parketu nisu imali šansu. Istina, na poluvremenu su imali 7 koševa viška, ali je Puntamika treći dio odigrala savršeno riješivši ga s 26-13. U tom su dijelu stvorili temelje za glatku pobjedu jer su povremeno te večeri u Zaboku vodili i s 15 koševa viška. 4 od 5 igrača iz početne petorke gosta odigralo je više od 30 minuta. Kada tako iskusna ekipa dođe do prednosti teško je promijeniti smjer kretanja. Izvrsno su odigrali Juraj Segarić i Emilio Banić. Segarić 20 koševa i 7 asistencija. Banić još i korisniji s 19 poena, 8 skokova i 4 ukradene lopte. Krasnu pomoć imali su u Petaniju i Jukiću tako da posve zasluženo bježe s dna ljestvice. U Zaboku je prvi puta slabije odigrao mladi Luka Tomas dosada jedan od vodećih strijelaca lige. Ubacio je 17 koševa ali uz 10 promašaja. Stabilnost momčadi je poremećena velikim brojem ozljeda. Tek se vraćaju Anzulović i Črnjević. Bit će Zabok sasvim sigurno vrlo brzo ponovno opasna ekipa.

DUBRAVA FURNIR – SPLIT 74:86

Očekivana pobjeda Splita na istoku Zagreba, ali vrlo teško izborena. To je prva pobjeda Splićana u gostima ove sezone i vjerojatno pravi stimulans za bujanje samopouzdanja. Nevjerojatno izjednačena utakmica u kojoj do praktički samog svršetka ne bilježimo veća odvajanja bilo kojeg sastava. 8 minuta prije kraja Dubrava tricom Marka Šarca vodi sa 63-59, ali u sljedećim trenucima presušila je njihova energija, kadar je ipak ovoga trenutka preuzak za borbu do zadnjeg daha, odnosno sekunde. Ipak, 3 minute prije posljednje sirene domaćin je još jednom smanjio na samo koš razlike 73-72 i opet Šarac i opet trica. Do kraja igra samo Split i serijom 13-2 zaključuje susret.

Širinom su gosti osigurali bodove. Imali su čak šestoricu s dvoznamenkastim učinkom u poenima. U izjednačenoj konkurenciji najkorisniji su bili mladi hrvatski reprezentativci Mate Kalajžić i Toni Perković. Kalajžić diže formu. Ubacio je 11 koševa uz 8 asistencija i 6 skokova. Perkovićeve brojke također razasute kroz različite košarkaške segmente. 15 poena, 6 skokova, 4 asistencije. Nije bilo bolesnog Cuninghama, ali je Morris nakon ozljede odigrao najviše 27 minuta u kojima je postigao 12 koševa. Vrlo solidna izdanja Gabrića, Marčinkovića, Rikića. Split je kao ekipa došao do bodova što će se svidjeti treneru Grgureviću. U Dubravi Furnir velika utakmica Amerikanca Cristophera Hortmana koji je zaključio meč s 22 koša, 14 skokova, 5 asistencija, 4 trice. Krasne brojke. Najveća valorizacija učinka ovoga kola. Još da je Dubrava dobila bio bi MVP. Marko Šarac je dodao 18, ali uz 35% šuta. Odličan otpor Dubrave pred lijepo popunjenim tribinama, ali bodovi odlaze u Split.

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – HERMES ANALITICA 77:63

U susretu koji – pogledom na tablicu – ima konotaciju kvalifikacijskog već u ovako ranom dijelu sezone, ekipa Škrljeva nadigrala je i lako pobijedila Hermes Analiticu. Većinu posla domaćin je odradio u prvoj četvrtini koju je riješio s 33:16. Unatoč nešto boljoj igri Hermes Analitica nije imala takvu snagu kojom bi unosila elemente dramatike u taj susret. Približili su se na 9 poena minusa, ali dalje nisu mogli. Momčad Škrljeva vjerojatno ima težinu ekipe sredine ljestvice i spletom okolnosti to još nisu dokazali. Očito je prošlo vrijeme adaptacije iskusnih Gospića i Batura koji su krucijalno povukli u ovoj utakmici. Ante Gospić je ostvario “double double” učinak od 17 koševa i 10 skokova. Ivan Batur je ubacio još i više 24. Solidna izdanja također Barnjaka i Amerikanca Riewera. S druge strane u Hermes Analitici bolji od ostalih Julijan Rajić s 18 koševa. U sljedećem kolu već u utorak Hermes Analitica dočekuje neporaženu Cibonu što je praktički nemoguća misija, dok će Adria Oil Škrljevo na interesantno gostovanje u Zadar kod Sonik Puntamike.

CIBONA – ŠIBENKA 111:77

Još uvijek je velika razlika u kvaliteti između Cibone i Šibenke. Petnaestak minuta relativne neizvjesnosti i Cibonin odlazak na 23 koša viška na poluvremenu. Ostatak susreta u revijalnom, brzom tonu, ali i jedna velika vrijednost utakmice u činjenici da su mladići poput Prkačina, Ivišića i Gulina dobili veliku minutažu. I to sva trojica već u prvom poluvremenu kada je još postojao dramaturški koncept eventualno neizvjesne utakmice. Roko Prkačin i Tomislav Ivišić su tek 16-godišnjaci, dok će Ivan Gulin uskoro postati punoljetan. Pored njih vidjeli smo još dosta mladih igrača poput Nakića, Vucića, Šarića, Ljubičića i upravo po tome ćemo pamtiti susret u domu Dražena Petrovića. Nažalost pamtiti i po još jednoj trenerskoj žrtvi. Šibenka je otkazala suradnju Miri Juriću čija je ekipa do četvrtka dijelila 2. mjesto u prvenstvu. Smatraju u klubu kako momci mogu bolje. Uskoro ćemo vidjeti…

Generalno gledajući ozbiljna Cibonina izvedba. Trener Ivan Velić igrao je sa svom dvanaestoricom, a baš svi su dobili barem 10 minuta i ubacili barem 3 poena. Bili su vrlo koncentrirani u obrani i dramatično su nadskakali Šibenčane 43 prema 19. Najefikasniji igrač susreta je Filip Bundović koji je nekadašnjoj ekipi ubacio 19. Bilinovac je dodao 13, a Prkačin, Gibson i Ramljak po 11. Kod gosta Tonko Vuko 13, a Toni Nakić je susret završio s 9 koševa. Cibona je i dalje jedina neporažena momčad HT Premijer lige, dok je šibenski omjer 4-2.

ZADAR – ALKAR 116:93

Solidan sinjski otpor velikom favoritu Zadru. Domaća pobjeda bila je neupitna, ali je Alkar u dobrom dijelu susreta bio konkurentan, te postoje točke utakmice u kojima su iznadprosječnom izvedbom brinuli Zadar. Alkari su poveli s 18:11, ali nakon koncentriranog i žestokog odgovora ekipe Danijela Jusupa koji je zapravo riješio susret, još su jednom Sinjani prijetili u posljednjoj četvrtini smanjivši na 8 poena razlike 82:74. I tada ponovno ozbiljniji domaćin za konačnu presudu u ovom susretu. Zadarskoj se publici predstavio Akos Keller, kapetan mađarske reprezentacije koji je odigrao prvu utakmicu . Ubacio je 13 koševa uz 5 skokova u 17 minuta igre. Vjerojatno on neće biti jedino zadarsko pojačanje. Ive Ivanov je osvojio najviše bodova u indexu uspješnosti. Okončao je utakmicu sa 17 koševa, 6 skokova i 5 asistencija. Junaković je dodao 16, a Siriščević čak i najviše 19 ali uz 9 promašaja. Alkarov organizator igre Amerikanac Nick Neal ponovno je bio odličan s 19 koševa i čak 13 aistencija i ovoga je trenutka prvi strijelac našeg prvenstva. Mladi Frano Pralija ponovno vrlo koristan s 14 koševa i 4 skoka.

TABLICA NAKON 6. KOLA HT PREMIJER LIGE:

  1. CIBONA 6-0
  2. ZADAR 5-1
  3. GORICA 5-1
  4. ŠIBENKA 4-2
  5. VROS 3-3
  6. SPLIT 3-3
  7. ZABOK 2-4
  8. SONIK PUNTAMIKA 2-4
  9. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 2-4
  10. ALKAR 2-4
  11. DUBRAVA FURNIR 1-5
  12. HERMES ANALITICA 1-5

MVP 6. KOLA:

ANTE GOSPIĆ (ADRIA OIL ŠKRLJEVO)

indeKS uspješnosti 30

17 koševa, 10 skokova

Sličan sadržaj