FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Cibona i dalje neporažena, Vukovar čeka Šibenku i Dubravu

Cibona je na premijeri 8. kola našega prvenstva lako nadvisila Sonik Puntamiku uz krasne brojke Bundovića i Prkačina, Vukovar će u subotu ugostiti Šibenku i Dubravu u posebno emotivnom ozračju… Gorica gostuje kod Škrljeva. Zadar dočekuje Hermes, Osijek Zabok, a susjedi Split i Alkar srest će se na Gripama. Otvaramo ove priče i donosimo detalje…

CIBONA – SONIK PUNTAMIKA 102:58

Bez napora je Cibona odradila susret protiv Puntamike ostvarivši osmu pobjedu zaredom. Cibona je i dalje jedina neporažena ekipa barem još tjedan dana kada će iskušenje protiv drugoplasirane Gorice biti možda veće. Sonik Puntamika ostala je uoči susreta bez jednog od najboljih igrača Josipa Jukića koji je ostvario angažman u Belgiji. Otvara se veliki prostor za Josipa Popića koji je protiv nekadašnjeg kluba ubacio 15 koševa uz 10 skokova.Talent je tu, samo da ne bude novih ozljeda. Već nekoliko utakmica Filip Bundović i Roko Prkačin ostvaruju najbolje brojke. Protiv Zadrana su bile slične, Bundović 22, Prkačin 21 koš. Prošlih dana Cibona se definitivno rastala s još jednim strancem. Nakon Sabeckisa sporazumno su se razišli i s Amerikancem Rhettom. Prostora za dovođenje nekog igrača ima, vidjet ćemo hoće li se hrvatski prvak upustiti u to.

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – GORICA (petak – 19h)

Impresivna je velika serija Gorice od 6 uzastopnih pobjeda u HT Premijer lige pa je jasno kako u skladu s tom činjenicom preuzimaju status velikog favorita. Međutim Adria Oil Škrljevo je interesantna momčad s dobrim trenerom i pretpostavka je kako to baš neće biti jednostavan korak za ekipu Josipa Sesara. U ranijim kolumnama već konstatirasmo kako je Gorica više od ostalih suparnika momčad. Igraju baš svi… I oni koji sudjeluju najmanje igraju prilično puno. Teško je zato protivniku i pripremiti taktiku, odlučiti koje točke blokirati, s kojima riskirati jer je Gorica stvorila raznovrsne odgovore na sva ta pitanja. Ipak Škrljevo igra kod kuće, u lijepoj domaćoj atmosferi u kojoj pružaju više. U dosadašnjih 7 utakmica pobijedili su dvaput i činjenica je kako imaju relativno oskudan kadar nositelja. Vrlo često četvorica, petorica zatvaraju popis igrača koji sudjeluju poenima u utakmicama. Ovisni su o iskustvu i kvaliteti Gospića i Batura. U porazu kod Puntamike zajedno su ubacili 43 od 60 koševa Škrljeva. Mladi Barnjak je malo posustao, Riewer će morati dati više, čeka se ozljeđeni Vrkić… Hoće li Rajković u većoj mjeri aktivirati klince za dugu utrku od 33 kola? Gorica pak obara rekorde. Izgledaju sjajno, uvijek pronalaze nove pokretače svojih pobjeda. Jedina zamka krije se upravo u toj velikoj seriji pobjeda, jer jednom i to mora stati. Približava se uostalom i utakmica s Cibonom koja je na programu u Velikoj Gorici u sljedećem kolu i Sesarova ekipa želi prvaka dočekati na 2. mjestu.

 

ZADAR – HERMES ANALITICA (petak – 19h)

Stereotip o favoritu ovdje zaista ne egzistira i bila bi senzacija svih senzacija kada bi Zadar prepustio kod kuće bodove Herems Analitici koja u dosadašnjem tijeku prvenstva ima jednu pobjedu, kao što Zadar s druge strane ima zasada jedan poraz. Zato veći prostor dajemo želji Zadrana da se ekipiraju i kvalitetnije nastave sezonu. Tim povodom doveli su novo pojačanje. To je Dominik Mavra, povremeni hrvatski reprezentativac koji je rođen u Zadru, ali će taj dres obući prvi puta. Dosada je bio u Zagrebu, Ciboni, Splitu, igrao u Litvi, Makedoniji, Sloveniji, pa čak i u Ligi Endesa za Jouventut. Njegove su kvalitete znane, bit će interesantno vidjeti kako će vanjsku liniju sada ukomponirati trener Danijel Jusup. Ima puno kvalitetnih napadača, Junakovića, Uljarevića, Allena, sada i Mavru… Kojim će se taktičkim nijansama služiti, kako ih povezati s ostalim linijama? Vjerojatno Mavra neće igrati protiv Hermesa ali nije presudno. Kao što ni momčad Gordana Zadravca sigurno ne očekuje više od solidnog otpora. Njihove su kvalifikacijske utakmice u budućnosti…. Zadarski petak objektivno ne nudi bodove. Nakon pobjede u Šibeniku Zadar i dalje dijeli 2.mjesto s Goricom s pobjedom manje u odnosu na Cibonu.

 

ŠIBENKA – DUBRAVA FURNIR (Vukovar – subota – 17,15 – HTV)

Krasna ideja i dogovor Šibenke i Dubrave Furnir da utakmicu 8. prvenstvenog kola odigraju u Vukovaru. Susret je bio predviđen za Zagreb, ali su klubovi promijenili domaćinstvo i odlučili u čast grada heroja odigrati susret u Vukovaru i na taj način odati poštovanje žrtvama i svima koji su sudjelovali u obrani grada tih turobnih dana 1991. godine. Utakmica će se igrati u sportskoj dvorani Borovo u subotu u 17,15, a možete ju pogledati i u prijenosu na HTV-u. Neutralni ambijent za ekipe, ali kvaliteta je na šibenskoj strani. Vidjeli smo njihov žilavi otpor Zadru u velikom jadranskom derbiju. Novi trener Edi Dželalija nastavio je forsirati mlade igrače i posve je jasno kako nitko u Hrvatskoj nema takav potencijal na jednom mjestu. Šarić, Nakić, Paić, Gulin te Tomislav Ivišić i Juraj Pleadin koji su 2003. godište i koji su sudjelovali u susretu sa Zadrom. Treba raditi i čekati eksploziju i napredak mladića kojima će pomagati Dašić, Vladović, Bašić… Istina Vladovića jedno vrijeme neće biti zbog rupture mišića. U Šibeniku vjeruju kako će momčad rasti i izgledati sve bolje do ključnih proljetnih dana. Dubrava Furnir teško igra bez svog Amerikanca Christophera Hortmana. Vidjelo se to u Sinju. Nedostajali su njegovi poeni i asistencije. Hortman je naime s 19 koševa prosječno trenutačno 1. strijelac prvenstva, a u ukupnoj valorizaciji učinka zauzima 4. mjesto. Vukovarska utakmica ima posebnu težinu. Vidjet ćemo kako će se u toj atmosferi snaći i kako odigrati Šibenka i Dubrava.

 

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – ZABOK (subota – 18h)

Pred nama je susret ekipa koje su već prethodnih sezona pokazale napredak i baš njihova kvaliteta, entuzijazam i uspjesi, zalog su za rast lige. To je tzv. srednja klasa momčadi, koje se snažno žele boriti i protiv najvećih. Osjećani su to pokazali odmah na startu na gostovanju kod Cibone, Zabok je kod kuće pobijedio Split, ali ove duge sezone nije lagano osigurati kontinuitet. Rosteri su kratki… I zbog ozljeda među ostalim, pa se može predvidjeti kako će se baš momčadi ovakvog profila uskoro i pojačati. VROS ekipiran na mjestu razigravača. Bašić i Jordano pun su pogodak, ali nedostaje im šuter i pogotovo centar. U Zaboku također imaju prostora za napredak. Čak dosta i u vlastitim redovima jer su više od ostalih dosada imali problema s ozljedama. Zagorci su u seriji slabih rezultata. Izgubili su 5 utakmica zaredom, ali već smo pisali o činjenici nesretnih zadnjih trenutaka u kojima su prosuli previše bodova. U subotu poslijepodne vidjet ćemo puno individualaca koji su vodeći igrači lige u raznim kategorijama. Što se strijelaca tiče, četvrti Andrija Ćorić protiv drugog Luke Tomasa. Lovre Bašić je s 10 asistencija prvi dodavač, a u ukupnoj uspješnosti učinka među prvih 5 su Ćorić, Tomas, Bašić. Toliko kvalitetnih individualnih podataka upućuje na pitanje gdje su tu momčadi? Provjerit ćemo sa zadovoljstvom i vjerojatno za sljedeću kolumnu pronaći neko novo lice.

 

SPLIT – ALKAR (subota – 19h)

Susjedsko suparništvo i mogućnost popularnih Maligana da subotnju večer provedu na Gripama i pokušaju pomoći svom Alkaru. Ali posve je nerealno vjerovati u gostujuću pobjedu iako su ih dosada skupili 3 u 7 susreta što svakako nije loše. Međutim sve 3 ostvarene su u Sinju. Split lagano napreduje prema vrhu, trenutačno dijele 4. poziciju sa Šibenčanima s kojima će igrati nakon Alkara sljedećeg tjedna na Baldekinu. Posljednje poluvrijeme kojeg su odigrali košarkaši Splita u našem prvenstvu protiv osječkih Vrijednosnica bilo je fenomenalno, kao kakav primjer u kojem bi smjeru ekipa trenera Grgurevića mogla ići. Sporo ali ipak vidljivo u ritam se nakon teške ozljede vraća Amerikanac Jammel Morris. Sada već na parketu može izdržati tridesetak minuta. Nažalost sada probleme ima Cuningham… I Pavle Marčinković nije svjež. I njega muči ozljeda, a trener nastoji više dobiti od Rikića. Uvijek novi zahtjevi, a Split traži visoke pozicije u našem prvenstvu. Alkar je dosadašnju rezultatsku računicu ispunio, muči ga tradicionalno financijska priča o čemu se proteklih dana dosta govorilo. Igrački sjajno su pogodili s Amerikancima Nealom i Wembiem. Protiv Dubrave je kvalitetno odigrao Gabrijel Marić, pojavljuju se i mladi momci. Sinj uvijek stoji iza svog Alkara. Kad se sve zbroji Split je ogroman favorit u subotu navečer.

 

 

 

Sličan sadržaj