FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Gorica čeka Cibonu, Šibenka Split u dosada najzanimljivijem 9. kolu prvenstva

Neobično zanimljivo kolo HT Premijer lige u kojem se u 5 od 6 susreta sastaju susjedi na ljestvici, dakle direktni konkurenti za viši plasman. Na vrhu Gorica čeka Cibonu, Šibenka Split, a u nedjelju će program 9. dionice zaključiti trenutačno najslabije ekipe prvenstva Hermes Analitica i Dubrava Furnir. Donosimo analize u kojem bi smjeru moglo otići 9. kolo…

GORICA – CIBONA (petak 17h)

Bilo bi pretenciozno reći derbi jer za takvu kvalifikaciju je nužan kontinuitet, ali Gorica je uspjela načiniti korak od 100 milja jer je njen susret s prvakom ovog trenutka najzanimljiviji susret kola. Gorica je izgubila samo u prvom susretu u Splitu i to u samoj završnici, a nakon toga su nanizali 7 pobjeda. Momčadski djeluju impresivno i s nestrpljenjem čekamo vidjeti kako će to biti s Cibonom. Kapusta se oporavlja, Babić još ima određenih problema i to su kadrovske novosti iz Velike Gorice. Ekipa Josipa Sesara želi kontroliranu utakmicu i sigurno će pokušati spriječiti Matica Rebeca koji unatoč slabijoj formi ima moć promijeniti tokove susreta. Također i limitirati liniju Bundović, Novačić koja Ciboni donosi puno i skoro nikada ne podbaci. Što može Mazalin i kako će ga koristiti Sesar? Mazalin je statistički najkorisniji igrač Gorice, nekada velika Cibonina nada. Pa onda Mislav Brzoja koji je protiv Škrljeva odigrao izvrsno napadački. Bitne su dionice Majcunića, Mašića, Petrovića, Vučića… Uloga Vraneša pod košem. Imaju kvalitetu, dobro su vođeni, ali s druge strane je Cibona. Prvak je u gustom ritmu 3 utakmice u tjedan dana. Osim Bundovića i Novačića koji su najkorisniji igrači Cibone u HT Premijer ligi ističemo i Roka Prkačina i Shanea Gibsona koji su odmah iza njih. Očekujemo krasnu utakmicu. Dvorana s novom lijepom tribinom trebala bi u petak biti puna.

 

ŠIBENKA – SPLIT (petak 18h – ARENA SPORT TV)

Još jedan jadranski derbi u Šibeniku. Nakon Zadra stiže Split. Šibenka i Split susjedi su na ljestvici i trenutačno dijele 4. poziciju s omjerom 5-3. Iako je još rana faza prvenstva utakmica je izrazito značajna jer to su vjerojatno ekipe koje će i u travnju biti vrlo blizu jedna drugoj uoči doigravanja. Šibenčani su u Vukovaru pobijedili Dubravu, a Split kod kuće Alkar. Split je odradio u tjednu i daleko gostovanje u Nikšiću i sigurno nema potrebnu svježinu. I jedni i drugi imaju problema s ozljedama. Neće biti Vladovića, upitan je i Dašić, Paića dugo muče leđa. Split bez Kalajžića koji je ozljedio gležanj, Cuningham se tek lagano vraća, Morris sad već ima određeni kontinuitet. Gabrić je preskočio gostovanje u Crnoj Gori, a već smo zaboravili na Maja Kovačevića. Ljepota najave ove utakmice je u činjenici kako ćemo vidjeti na okupu niz mladih hrvatskih reprezentativaca koji napreduju i na ovaj ili onaj način osnažuju svoje pozicije na hrvatskom tržištu igrača. Nakić, Šarić, braća Ivišić, Gulin, Pleadin… S druge strane Rebić, Runjić, Šarić, Perasović, Vrgoč…. Svima želimo što više uspjeha u karijerama. S veseljem naravno čekamo utakmicu u petak u 18 sati koju možete pogledati na Arena Sport televiziji.

 

SONIK PUNTAMIKA – ZADAR (petak – 19 sati)

Košarkaši Zadra ponovno u Jazinama… Za površne najava koja odmah ima notu sentimentalnosti, ali Zadar stiže kao gost kod Puntamike. Gradski okršaj koji će sigurno izazvati pažnju i lijepo popuniti legendarne tribine. Unatoč problemima Zadar je ogromni favorit. U posljednje vrijeme malo tko je primio ispod 100 koševa od Zadra koji pogotovo kod kuće igra snažno. Ojačali su se. Prvu utakmicu u HT Premijer ligi odigrat će Dominik Mavra koji je dobro izgledao na premijeri u Baru s 13 asistencija. Dižu se Junaković i Vuković. Ivanov uvijek konstantan, ali je u velikom padu Amerikanac Allen. Bavit će se time Danijel Jusup u sljedećem razdoblju. S druge strane stoje momci koji su mahom bili povezani s košarkaškim klubom Zadar u prošlosti. Špralja, Petani i ostali sigurno će biti motivirani. Segarić, Banić, Jurjević… Pa onda Popić koji se vraća iz ozljede. Šteta što je Jukić otišao prema Belgiji jer je imao odlične brojke, bio i prvi skakač lige u prvih 7. kola. Šarm gradskog nadjačavanja snaga, ali naravno Zadar je puno bliži pobjedi.

 

ALKAR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK (subota – 19h)

Vrlo zanimljiva utakmica u Sinju. Alkar je kod kuće odličan. Imaju 3 pobjede, a stižu im osječke Vrijednosnice. Skoro bi se moglo reći haklerska ekipa koja je gotovo sve tijesne završnice ove godine riješila u svoju korist. Samo su protiv Gorice izgubili šutom u zadnjoj sekundi. Alkar s pogođenim Amerikancima. Već smo pisali koliko su korisni Nick Neal i Emanuel Wembi. U posljednje vrijeme pridružio im se Gabriel Marić koji je drugi strijelac kluba iza Neala. Dobro radi trener Damir Milačić. Osim provjerenog Vučića dobre minute i statistiku imaju Pralija, Kučan, Brocić. Vrijednosnice su momčad s malo rotacija. Uglavnom sedmoricu koristi trener Domagoj Kujundžić. Pa su tako i njihovi učinci među vodećim igračima lige. Bašić i Ćorić su među prvih 5 u valorizaciji učinka. Važni su kotači svakako Jordano, Robert Kujundžić, pomažu Buljević, Darling, Šarenac. Turalija ima problema s ozljedama i u klubu su svjesni kako će uskoro morati posegnuti za pojačanjima. U Sinju bi moglo biti vrlo interesantno u susretu Alkara i Vrijednosnica.

 

ZABOK – ADRIA OIL ŠKRLJEVO (subota – 19h)

Još jedan susret susjeda na tablici. Zabok i Adria Oil Škrljevo trenutačno na 9. i 10. mjestu naše prvenstvene ljestvice. Unatoč nekim objektivnim problemima slabije su plasirani od zamišljenog. Poremetile su ih ozljede, porazima pada i razina samopouzdanja, ali čini se nekako kako će ove momčadi isplivati i krenuti prema mirnijim pozicijama sredine tablice. Možda će taj put prolaziti i poneki novi igrač jer kadar i jednih i drugih nije osobito dugačak. U Zaboku je Luka Tomas vodeći u statistikama. I to do mjere nekih nevjerojatnih podataka. On je u 8 utakmica jedini ubacio više od 100 koševa i to puno više 144. Ali postoci preciznosti sve su niži i očigledno mu treba pomoć. Vraća se polako Antonio Črnjević. Ali on je u cijelom prvenstvu igrao samo 40-ak minuta. Tek u posljednjem kolu participirao je velikim brojem minuta. Očekuje se više od Markusa Lončara i Mate Mandića. Škrljevo je u sličnim problemima. Domagoj Vrkić propustio je zadnje dvije utakmice. Već duže ozljedu vuče Josip Barnjak. Ivan Batur i Ante Gospić igraju puno i bez pravih zamjena. Nije lako treneru Rajkoviću koji traži izlaz iz te situacije. Kao i kod većine klubova igrač ili 2 znatno bi pomogao u kvaliteti izvedbe cjeline. Neizvjesna utakmica u kojoj će pobjednik vjerojatno krenuti prema sredini tablice.

 

HERMES ANALITICA – DUBRAVA FURNIR (nedjelja – 18h)

I završni susret 9. kola HT Premijer lige dodiruje ekipe koje se nalaze jedna kraj druge na tablici. Međutim problem je što iza zagrebačkih klubova ovoga trenutka nema nikoga. Oba sastava su zasada ostvarila samo jednu pobjedu uz 8 poraza. Svakako vrsta kvalifikacijskog ogleda iako će biti još dosta vremena za popravak. U Dubravi promjena na trenerskom mjestu. Darko Krunić je odstupio, a zamijenio ga je Vladimir Krstić. Impresivna igračka karijera u kojoj je bio i reprezentativac i član petnaestak klubova. Trenerski je dugo bio vjeran Vrijednosnicama u rodnom Osijeku. Nakon 6 godina i kratkotrajnog boravka u stručnom stožeru Dražena Anzulovića u reprezentaciji, preuzima novi i težak posao. Nemoguće je naslutiti što će odlučiti u ovom susretu trenutačno naših najslabijih ekipa. Hermes ima iskusne Julijana Rajića i Ivana Svobodu. Možda Kordić, Ljubičić, Kalpić ili Bruno Perić povuku. Dubrava ovisi u dobroj mjeri o svom Amerikancu Christopheru Hortmanu koji je među vodećim igračima lige. Od ostalih puno zabija i Marko Šarac koji prosječno ubacuje 16 koševa uz 5 skokova. I u Dubravi poput Hermesa bit će važan učinak igrača iz drugog plana. To bi mogli biti Petar Perić, Šutalo ili Majić. Vrijedi pogledati ovu tvrdu, tešku borbu za ostanak u ligi u susretu u Domu Dražena Petrovića u nedjelju u 18 sati.

 

Sličan sadržaj