FAVBET Premijer liga

HT Premijer liga (1. kolo): Zadar siguran protiv Adrie Oil Škrljevo

Zadar je u Ćosićevom domu svladao Škrljevčane sa 104:74.

Košarkaši Zadra pobjedom su otvorili novu sezonu HT Premijer lige. Igrači Ante Nazora pred petstotinjak gledatelja na domaćem su terenu svladali Škrljevo rezultatom 104-74. I bez ozlijeđenog kapetana Ive Ivanova koji je iz preventivnih razloga propustio večerašnji susret, Dalmatinci su došli do uvjerljive pobjede i na željeni način krenuli u novi boj na hrvatskim parketima.

Iako su gosti poveli 0-5 koševima Luke Pandurića i Antonija Bobana, Zadranima nije dugo trebalo da preuzmu kontrolu nad susretom. Odgovorili su Junaković i Allen sa sedam vezanih poena i upalili motore domaće momčadi koja se više ni trenutka nije našla u rezultatskom minusu. Zbivanja na terenu ubrzo su natjerala gostujućeg stratega na minutu odmora koja je na trenutak trgnula njegovu momčad, no nije dugo trebalo da Zadar košem Martina Junakovića ode na prvu dvoznamenkastu prednost (24-13).

Ključ dobre igre Nazorove momčadi podjednako je ležao u napadačkoj lepršavosti koja je urodila s 31 poenom u prvih deset minuta, kao i kontroli skoka te agresivnoj obrani koja Bakranima nije ostavljala ni centimetar prostora za otvorene šuteve.

Veliki adut ‘plavo-bijelima’ u HT Premijer ligi zasigurno će biti širina igračkog kadra, čemu svjedoči i činjenica da je nakon tek nešto više od 11 minuta parket Krešinog doma okusilo svih 12 prijavljenih igrača, da bi do odlaska u svlačionice loptu kroz obruč ubacilo njih desetero, svi osim Petra Marića i mladog Jana Palokaja.

Škrljevo se držalo na priključku sve do 18. minute kada je Bryon Allen desetim poenom odveo svoju momčadi na plus 20 (56-36).

Otvaranje nastavka proteklo je u nešto ležernijoj igri domaćeg sastava koji je na parket izišao siguran u svoju pobjedu, što je Rajkovićevim momcima dalo elana, pa smo narednih nekoliko minuta gledali izjednačenu košarku. Serija 0-7 koju je polaganjem započeo Ante Gospić, a slobodnim bacanjima dovršio mladi Filip Bjelanović, razljutila je trenera Nazora koji je na time-outu očitao pravu bukvicu svojim igračima.

Rezultat? Obrana iz prvog poluvremena, gotovo četiri minute bez primljenog koša i povratak na plus 20. Do kraja smo gledali odrađivanje posla domaćeg sastava koji je bez većih poteškoća došao do prve pobjede u sezoni.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Bryon AllenDominic Gilbert s 19, odnosno 15 poena, dok je goste predvodio Josip Barnjak s 18 poena.

KOMPLETNA STATISTIKA

Trener Adrie Oil Škrljevo, Damir Rajković: „Bio je ovo najteži protivnik na početku sezone. Imali smo lošu reakciju igrača s klupe. Nekoliko promjena je odvelo Zadar u prednost. Promašili smo par zicera i primali dosta koševa iz kontre pa smo s minus šest došli na minus 18. Zadar je kvalitetnija ekipa koja je igrala protiv kvalitetnijih suparnika u pripremnom periodu. Radi se o momčadi koja je glavni konkurent za naslov domaćeg prvenstva Nama je cilj da uđemo u doigravanje i na to ćemo se fokusirati ove sezone.“

Josip Barnjak, igrač Adria Oil Škrljeva: „Nismo baš zadovoljni jer su  nas nadskakali i nadtrčali, što je bila naša namjera. Trebali smo se postaviti agresivno, a oni su nam od početka zabili 30 koševa. Na nama je da iduću utakmicu napunimo dvoranu i pripremimo se dobro.“

Mislim da ovo nije naše mjerilo. Došla su nam dva igrača u kratkom roku pa nismo uigrani. Bilo je nekoliko svijetlih točaka, i svakako imamo dosta prostora za napredak.“

Trener Zadra, Ante Nazor: „Kontrolirali smo susret, ne baš od samog početka, ali kad smo upalili makinu krenuli smo. Bilo je tu dosta grešaka, prije svega u obrani gdje imamo dosta prostora za napredak, kako u individualnom, tako i u timskom segmentu. Druga stvar, koja bode u oči su izgubljene lopte. Njih čak 17. Moramo puno vise cijeniti loptu. A to je uzročno posljedično vezano uz obranu. Kada igraš obranu krvavih koljena puno vise cijeniš loptu.

Imamo puno prosta za napredak, iskusnije igrače koji mogu davati stabilnost i mlade igrače koji moraju biti odgovorniji. Svaki od njih moći će participirati u igri. Imamo veliku rotaciju i moramo igrati s puno većom energijom. Dobro je da se pobjedi na početku, ali i da se igra najbolje sto se može.“

Karlo Uljarević, igrač Zadra koji je prošlu sezonu završio upravo u Škrljevu: „Sve što smo radili u pripremnom periodu danas smo i pokazali. Imamo još puno prostora za napredak, tek je početak sezone te mislim da ćemo iz utakmice u utakmicu pružati sto je moguće bolje partije. Svi smo željeli da sezona krene. Željni smo igre i dokazivanja. Željni smo pobjeda. Pred nama je dugačka sezona. Dobro smo počeli i nadam se da ćemo na tom tragu nastaviti i dalje.“

SNIMKA UTAKMICE – HKS TV

KK Zadar

Sličan sadržaj