FAVBET Premijer liga

Najava HT Premijer lige (2/2): Abeceda klubova u novoj sezoni

Predstavljamo nove rostere Sonik Puntamike, Splita, Šibenke, Vrijednosnica Osijek, Zaboka i Zadra!

Nastavljamo predstavljati sudionike nove sezone HT Premijer lige. Nakon analiza mogućnosti Adria Oil Škrljeva, Alkara, Cibone, Dubrave Furnir, Gorice i Hermes Analitice pokušat ćemo procijeniti kakve su šanse ostalih naših klubova najvišeg razreda.

SONIK PUNTAMIKA

Tricom u posljednjoj sekundi majstorice protiv Dubrave, Sonik Puntamika se nakon 7 godina vraća u najviši razred hrvatske košarke. Grad Zadar će tako ove sezone ponovno imati 2 predstavnika. Teo Petani i Josip Ceranja bili su autori presudnih poena u tom susretu.

Puntamika želi trajati duže vremensko razdoblje u elitnoj konkurenciji. Trener Šime Kraljević doveo je imenjaka Špralju koji je godinama Zadru donosio kvalitetu. Špralja će sigurno biti važan faktor u smislu rutine i stabilnosti osobito u tijesnim završnicama. Napadačka rješenja donosi i Juraj Segarić koji istovremeno u obrani radi dobar pritisak. On je prije 7 godina igrao za Sonik, pamtimo epizode u Zagrebu, Širokom a prošle je sezone igrao za Gostivar u Sjevernoj Makedoniji. Vrlo dobar pick&roll igrač.

Iskustvo će interpretirati Teo Petani, Josip Ceranja, kapetan Dino Palčić i Edi Jurjević, a u klubu su zadovoljni jer su u posljednji trenutak potpisali ugovor s Josipom Popićem, 210 centimetara visokim centrom koji je ovoga ljeta trenirao sa Zadrom, ali će ipak pojačati Sonik Puntamiku. Popić je izrazito talentiran, česte ozljede koštale su ga kvalitetnijeg statusa u Ciboni i Cedeviti. Bude li zdrav bit će ogromno pojačanje za Sonik čiji je cilj naravno ostati duže vrijeme u HT Premijer ligi.

SPLIT

Split je odradio dobar prijelazni rok i ne bude li ozljeda prošlogodišnjeg tipa mogli bi se sasvim aktivno uključiti u borbu za naslov prvaka. Napokon i prošle su sezone stigli do polufinala, ali municije za prolaz Cibone ipak nije bilo.

Split je najvažniji dio obavio odmah na početku prijelaznog roka. Iako je imao dosta ponuda, Pavle Marčinković ostaje na Gripama. Njegova sezona za pamćenje stavlja ga u poziciju prvoga igrača kluba. Proglašen je MVP-jem lige, sjajno je odradio turnir s reprezentacijom u Las Vegasu i izbornik Veljko Mršić posebno ga hvali.

Split će biti posve drukčiji na centarskim pozicijama. Dolaskom Rikića i Baje centimetara neće nedostajati, ipak nisu uspjeli dogovoriti ostanak Michaela Cobbinsa. Robert Rikić s 219 centimetara postaje najviši košarkaš našega prvenstva, a u povijesti Splita samo je Bruno Šundov s 221-im centimetrom na višoj nadmorskoj visini. Rikić je dosta selio, igrao za Budućnost, Igokeu, Široki, Zagreb.

Iz Cedevite je stigao i talentirani Darko Bajo. Igrao je za sve mlade hrvatske reprezentacije, prošle sezone participirao i u jakom Eurocupu. Očekuje se da razgori svoj talent. Isto kao i Toni Perković koji dolazi s iste adrese i generalno s istim željama. Uostalom, Perković i Bajo su praktički vršnjaci s kraja devedesetih.

Nakon duge ozljede vraća se sjajni slovenski strijelac Maj Kovačevič, Mate Kalajžić želi preko Splita ponovno do reprezentacije, iskusni Kedžo, Gabrić, a posebni osvrt zaslužuju Amerikanci. Obojica pune bekovske pozicije, Jamel Morris i Christen Cunningham. Morris je već ljubimac navijača. Teška ozljeda koljena u siječnju ga je izbacila iz ekipe do kraja sezone ali je ponovno tu, zdrav i motiviran za dodatnu afirmaciju. Cunningham je nešto mlađi i s 23 godine prvi puta iz Amerike dolazi u Europu sa sveučilišta.

Naravno tu su i splitski mladići, talentirana generacija koja se već pokazala: Rebić, Vrgoč, Runjić, Perasović, Šarić, sve mladi reprezentativci. Trener Ante Grgurević u ožujku je preuzeo splitsku klupu, temperamentan, stručan…Ima fino izbalansiranu ekipu koja bi zaista nakon dugo vremena mogla u pravu borbu za osvajanje prvenstva i kupa.

ŠIBENKA

Novi predsjednik Ante Burić i skupština kluba vratili su staro ime Šibenka. Navijači su ushićeni. Možda je to sitnica ili formalnost, ali označava buđenje iz sna osamdesetih godina kada je momčad s Draženom Petrovićem osvojila naslov državnog prvaka koji je kasnije administrativno oduzet.

Već prošle sezone uživali smo u kreativnosti šibenske mladosti. Momci ostaju na okupu, ojačani dapače možda mogu i u borbu za naslov hrvatskog prvaka.

Toni Nakić je jedan od najboljih igrača lige, tu su još Domagoj Šarić, Pavao Paić, Ivan Gulin te nevjerojatno talentirani blizanci Ivišić, 212 centimetara visoki Tomislav i Zvonimir koji su 2003. godište. Mladost moraju podupirati iskusniji momci. Šibenka je dovela Jakova Vladovića. S 36 godina vjerojatno će uživati u radu s „klincima“ i pomoći u rezultatskom smislu. Kao i 5 godina mlađi Vladimir Dašić koji je prošlu sezonu dobro odigrao za Zadar, a nekoć je bio i dio slavnog Real Madrida. Kad smo kod rutine pomoći će i Mladen Primorac koji je dres Bosca zamijenio šibenskim.

U narančastom ostaju važni kotačići Ivan Mileković koji je već gotovo ostvario suradnju sa Škrljevom, kapetan Domagoj Bašić i Tonko Vuko.

Trener Miro Jurić također je već duže s ekipom, stvoreni su, čini se, uvjeti za iskorak u rezultatskom smislu. Svakako borba za vrh.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Osječke Vrijednosnice ponovno su dosta mijenjale. Otišla su tri najbolja igrača prošle sezone. Mario Ihring vratio se u Inter Bratislavu, Abdoul Malik Abu potpisao je za lisabonski Sporting, a Ante Gospić otišao je prema zapadu Hrvatske, prema Adria Oil Škrljevu. Dodamo li kako su klub napustili Mandić, Perić, Šango, Vrkić sasvim je jasno kako će trener Domagoj Kujundžić imati dosta posla.

Predsjednik Alexander Hrkač i direktor Renato Martinko pobrinuli su se da pojačanja budu adekvatna i proporcionalna odlascima. Pozicije organizatora igre preuzet će Lovre Bašić i Antonio Jordano. Igrali su u našim najboljim klubovima Zadru i Cedeviti i sigurno će biti okosnica Osječana. Iz Cedevite je došao i ljevoruki Andrija Čorić momak sjajnog prodora koji je ranije igrao i za Cibonu. Poene će donositi i Andrija Šarenac koji ima dosta iskustva iz srpskih klubova. Oporavljenom Nikoli Turaliji na centarskoj će se poziciji pridružiti Lovro Buljević, momak koji se također nastojao afirmirati u Ciboni i Cedeviti. Ovo je sigurno odlična sredina za njega. VROS je uspio zadržati izrazito snažnog 19-godišnjaka Maxwella Darlinga koji bi vjerujemo mogao do potpune afirmacije. Iz Dresdena je stigao Robert Kujundžić, u klubu ostaje i Juraj Boras. Trener Domagoj Kujundžić ekipi je priključio desetak mladića koji su rođeni iza 2000. godine. Neki od njih možda će uspjeti odmah do prve momčadi. Generalno sredina tablice, iako su čini se ipak – barem trenutačno – nešto slabiji nego krajem travnja.

ZABOK

Zabok je, poput Osječana, izgubio dva ponajbolja igrača, međutim ulaz je bio veći i pretpostavka je kako će Zagorci održati stabilnost. Šteta je što je prema Sloveniji, prema Heliosu, otišao nadareni Krešimir Radovčić, dok je Ivan Batur potpisao za Adria Oil Škrljevo.

210 centimetara visoki Markus Lončar najveće je pojačanje Zaboka. Sa Širokim je osvojio naslov prvaka BIH, čiji je odnedavno i reprezentativac i sada se vraća u poznati ambijent gdje je igrao prije 3 godine. 23 godine, pun snage, svojevremeno i član Cedevite, svakako vrijednost naše lige. Iz Osijeka je „doputovao“ Mate Mandić, s Islanda se u Hrvatsku vratio Domagoj Samac kojeg pamtimo iz Hermesa u kojem je znao povremeno osigurati i status najkorisnijeg igrača kola. Otvoreni ugovor o suradnji sa Zabokom potpisao je i Henrik Širko, ali je nakon samo 2 tjedna otišao igrati na Kosovo.

Luka Tomas koji je rođen 1999. trebao bi u novonastalim okolnostima još više napredovati, bit će važno iskustvo Antonia Črnjevića, Andre Anzulovića i Zvonimira Čutuka, tu su još Roko Galić, Martin Tuđen, Patrik Jambrović i ostali koji će čini se garantirati razinu srednje vrijednosti u hrvatskim okvirima. Cilj je doigravanje, svaka stepenica više uspjeh momčadi koju će s klupe voditi jedan od najtalentiranijih mladih trenera Ivan Tomas. Klub igra u jednoj od najljepših dvorana u Hrvatskoj, odlično je posložen u upravljačkoj strukturi i za njih ne treba brinuti.

ZADAR

Zadar je prošle sezone uistinu nesretno izgubio u polufinalu HT Premijer lige. Trica Pullena za Cedevitino slavlje u dvorani Krešimira Ćosića i velika tuga domaćih navijača koji su već tada snivali o naslovu prvaka. Sada oči mogu otvoriti još više jer svakako imaju svoju šansu.

Iako trebat će uglazbiti hrpu novih igrača i tu će Ante Nazor imati puno posla. Kada odu osmorica nije lako napraviti rezultat i graditi igru. Pogotovo što se radi o nositeljima. Otišli su dakle Luka Žorić, Luka Božić, Lovre Bašić, William Magarity, Kristijan Krajina, Vladimir Dašić, Mislav Brzoja, Šime Špralja. Već samo ti momci, s ponekim juniorom mogli bi se u nekom drugom klubu boriti za najviše rezultate.

Zadarski košarkaški turnir 2019. koji je odigran prije par dana i na kojem su sudjelovali Euroligaši Anadolu Efes, Alba Berlin i Khimki pokazao je kako novi Zadar ima kvalitetu, uostalom pobjeda nad rusima koliko god bili oslabljeni nije mala stvar.

Novi su Amerikanci u gradu. Byron Allen ima dvadesetak poena u rukama, dobar desni ulaz i kvalitetan šut. James Farr je ovoga trenutka pretežak, ali u budućnosti u reketu može fino kreirati jer ima smisao za igru. Najveće je pojačanje Martin Junaković. Povremeni reprezentativac koji ima tek 25 godina, a već desetak klubova iza sebe. Zadnja je adresa Nevežis iz Litve. Junaković je sve zreliji i morao bi u Zadru ostaviti traga. Poziciju će mijenjati s Karlom Uljarevićem, povremeno će djelovati i zajedno. I Uljarević želi rasplamsati žar koji ga je svojevremeno u Ciboni doveo do reprezentacije. Iskustvo svakako donose novi stari kapetan Ive Ivanov i Ivan Siriščević, Srbin Fundić će sigurno biti jedinica za borbenost, navijači su ga već lijepo prihvatili. Domagoj Vuković je jedan od rijetkih iz prošle sezone i također će pokušati održati reprezentativni status. Tu su i mladići Palokaj, Planinić, možda uskoro i Brala, pa zatim Australac Dominic Gilbert koji je Ciboni u lipnju donio odlučujući koš za naslov državnog prvaka. Skoro potpuno nova momčad sa starim trenerom Antom Nazorom i naravno vječni cilj osvajanje prvenstva i kupa Krešimira Ćosića.


Naša je želja snažna, izjednačena liga i sve najave idu u tom smjeru. Utakmice HT Premijer lige redovito će prenositi dvije televizijske stanice ARENASPORT TV i HTV. Po prvi put, sve ostale utakmice moći ćete vidjeti na našim stranicama u streamu, a što ćemo posebno najaviti sa sutrašnjim danom.

Uživajte u HT Premijer ligi!!!

Sličan sadržaj