FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Vječna šibensko-zadarska priča…

Spletom okolnosti razbacano prvenstveno kolo koje se igra u 6 dana. Kulminacija uzbuđenja stiže naravno na kraju, ovoga ponedjeljka kada na Baldekinu na teren istrče Šibenka i Zadar. Krećemo ipak po redu…

SONIK PUNTAMIKA – ADRIA OIL ŠKRLJEVO (petak -19h)

Susret dvije ekipe koje su u prošlom kolu našega prvenstva zabilježile pobjede i na taj se način donekle udaljile od najugroženijih momčadi ovoga trenutka. Posebno je odjeknuo rezultat iz Zaboka gdje je Puntamika čak relativno uvjerljivo nadvisila domaćina. Zadrani nemaju osobito široki kadar, ali sve su to igrači velikih iskustava koji mogu dozirati i igrati na rezultat. Posebno je interesantno što nakon 6. kola Sonik ima dvojicu igrača u udarnim statističkim rubrikama. Juraj Segarić je 7. strijelac i 3. asistent lige s prosječno  17 koševa i 6,5 dodavanja, dok je Josip Jukić trenutačno prvi skakač prvenstva s 10,3 uhvaćenih lopti što je zbilja respektabilno. Dodamo li poznate kvalitete Petanija, Špralje, Banića jasno je da protiv većine ekipa mogu hrabro u borbu. Raritet je pak s druge strane da su obje pobjede ostvarili u gostima iako im je stanište u legendarnim Jazinama. Možda do bodova mogu baš u petak navečer protiv Adrie Oil Škrljeva. Momčad Damira Rajkovića imala je intenzivan i uspješan tjedan. Nakon domaće pobjede protiv Hermes Analitice otisnuli su se prema Beču gdje su novim bodovima zadržali šanse plasirati se u četvrtfinale Alpe Adria Cupa. Austrijsku utakmicu fino su iskoristili Amerikanac Riewer i Vucić što je jako bitno jer i Škrljevo nema ovoga trenutka osobito bogat kadar igrača i strijelaca. Ista trojka gura, a to su Barnjak, Batur i Gospić pa šira rotacija kojom se igra u Europi može biti korisna i u našem prvenstvu. Potpuno otvorena utakmica u petak navečer.

 

GORICA – ZABOK (subota – 18h)

Utakmica vjerojatno najperspektivnijih trenera u HT Premijer ligi. No, ne igraju više Josip Sesar i Ivan Tomas nego njihove ekipe. A one su u posve drukčijim raspoloženjima. Gorica s 5 uzastopnih pobjeda, a Zabok pak s 4 uzastopna poraza. Možda se baš tu krije zamka. Goricu ćemo i uslijed tih okolnosti proglasiti favoritom, no moglo bi u subotu biti vrlo interesantno. Zagorci se ipak polako ekipiraju. Imali su iznadprosječni broj ozljeda u prvenstvu na samom otvaranju, a možda i posljedično dosta nesreće jer su izgubili 3 završnice praktički na jednu loptu. Vratili su se Samac, Anzulović, prve minute odigrao i Črnjević tako da nećemo podcijeniti njihovu kvalitetu. Luka Tomas je 3. strijelac prvenstva s prosječno 18,7 koševa ali je ipak vrlo mlad igrač sklon oscilacijama što se vidjelo u zadnjem susretu s Puntamikom. Gorica niti u jednoj kategoriji nema pojedinca koji bi iskakao individualnim brojkama, ali su možda i ponajviše u Premijer ligi momčad. Sesar koristi cijeli roster. Spretno svima donosi minute. Hrabro i sretno izvukli su se u Osijeku tricom Brzoje u zadnjoj sekundi dodatno tako potaknuvši homogenost koju i mi posebno apostrofiramo. Široki su, duboki stavimo li cijelu priču u pjesnički kontekst i zato ih proglašavamo favoritima u subotu navečer. Ipak pažnja… Zabok nije loš. I poseban poziv gledateljima za kraj. Gorica je napravila nove montažne tribine pa će praćenje utakmica biti atraktivnije.

 

SPLIT – VRIJEDNOSNICE OSIJEK (subota – 19h)

Splićani i Osječani igraju 2 natjecanja i koji put ih stigne i umor, ali prošlog tjedna barem nije bilo putovanja pa redovni trenažni ciklus djeluje kao terapija. Osijek je kroz šake propustio Goricu, a Split je odličnom završnicom nadjačao Dubravu tako da su i raspoloženja aktera subotnje igre različita. Istovremeno to je susret momčadi koje dijele 5. mjesto s omjerom 3/3. Split kod kuće igra prilično dobro, izgubili su samo protiv Zadra, Osijek je ekipa gustih završnica koje su do prošle subote rješavali u svoju korist, a onda na nevjerojatan način izgubili protiv Gorice iako su imali 4 razlike 12 sekundi prije kraja. Split je daleko šira momčad i čine se dramatično jači na centarskim pozicijama gdje bi Bajo, Rikić i Kedžo trebali donositi puno laganih poena. U borbi bekova ili vanjskih igrača bit će posebno zanimljivo… Perković, Kalajžić, Cuningham protiv Bašića i Jordana. Pavle Marčinković je posebna priča, pa Gabrić i Morris koji se lagano vraća. Individualno igrači Vrijednosnica u vrhu su statističkih razglednica. Bašić i Ćorić 4. i 5. strijelac, Bašić sa skoro 10 dodavanja po utakmici prvi asistent. Andrija Ćorić je drugi igrač lige u ukupnom poretku za najkorisnijeg igrača lige. Kada sve to stavimo na stol splitske akcije snažnije odjekuju.

 

ALKAR – DUBRAVA FURNIR (subota – 19h)

Potpuno otvorena utakmica…Tek sinjska publika donosi malenu prednost Alkaru, ali čini se kako bi utakmica mogla imati dramatične trenutke. Alkar ima pobjedu više i u analizama gdje će osigurati ostanak ova utakmica vjerojatno ima istaknuto mjesto. Dubrava se 37 minuta dobro nosila sa Splitom kod kuće i očito izgledaju bolje nego na početku prvenstva. Vidjet ćemo obračun 2 Amerikanca koji su prvi strijelci prvenstva. Vodeći Alkarov Nick Neal protiv Dubravinog Christophera Hortmanna. Od hrvatskih igrača vrijedi pogledati kako igraju Frano Pralija i Marko Šarac. Porazi za razliku od prošle sezone nisu pogubni. Trokružni sustav opušta i ne nosi pritisak ranijeg tipa. Opet treba izgurati sezonu do kraja, a s relativno siromašnim rosterima neće biti jednostavno. Alkar je kod kuće moćniji i hrabriji, a Dubrava je jedinu pobjedu ove sezone uzela u gostima kod Škrljeva. Što duže tražili gdje su prednosti jedne ili druge ekipe, zaustavit ćemo se na konstataciji o krajnjoj neizvjesnosti.

 

ŠIBENKA – ZADAR (ponedjeljak – 20h – ARENA SPORT TV)

Veliki derbi… Veliki susret starih protivnika… I kakve god ekipe imali jedni i drugi u prošlosti, uvijek su susreti Šibenke i Zadra dočekivani s ogromnim uzbuđenjem. Bit će tako i u ponedjeljak navečer na Baldekinu, a ako ne možete do dvorane koja će sigurno biti krcata pogledajte prijenos na Arena Sport TV. Šibenka derbi dočekuje s novim trenerom. Umjesto Mire Jurića stigao je opet u Šibenik Edi Dželalija koji je posljednji posao imao kao izbornik reprezentacije Kuvajta. U Šibeniku su odlučili mijenjati Jurića iako je s ekipom otvorio rezultatom 4-2. Što će donijeti Dželalija rano je prognozirati, ali kombinacija klinaca Nakića, Šarića, Gulina, braće Ivišić s veteranima Vladovićem i Dašićem može bolje smatraju u klubu. Zadar je nezgodan protivnik za start. Tim više što su i oni nedavno promijenili trenera i Danijel Jusup također u hodu donosi odluke. Zadar je u našim okvirima široka i čvrsta ekipa. Dokazali su to i u Splitu.  Desetak igrača spremnih u svakom trenutku uskočiti. Posebna atrakcija bit će dolazak Martina Junakovića u Šibenik. Sada u dresu Zadra. Dašić i Ivanov također su nosili oba dresa. Tu su navijačke skupine Funcuti i Tornado i neka sve bude u znaku ljubavi prema svojoj ekipi. Šibenka – Zadar… Možda ovoga puta ipak mala prednost gostu.

 

HERMES ANALITICA – CIBONA 70:111

Tek par informativnih rečenica o susretu Hermesa i Cibone koji je odigran ranije. Glatka Cibonina pobjeda u kojoj je trener Velić darivao minutama sve svoje igrače. Opet je najkorisniji bio Filip Bundović završivši utakmicu sa 17 koševa i 9 skokova. 7 igrača hrvatskog prvaka ubacilo je više od 10, a Prkačin je skoro uhvatio duple brojke. Imao je 13 poena i također 9 skokova. U momčadi Gorana Zadravca Franko Kalpić je postigao 15 koševa.

Sličan sadržaj