FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Cibona i Zadar lako preskočili Šibenku i Alkar, vikend donosi nastavak 6. kola

Uvjerljive pobjede Cibone protiv Šibenke i Zadra protiv Alkara u prvim utakmicama 6. kola. U subotnjem i nedjeljnom nastavku Vrijednosnice u Osijeku čekaju Goricu, Zabok Sonik Puntamiku, Dubrava Furnir će ugostiti Split, a Adria Oil Škrljevo Hermes Analiticu. Opširnije sada u izvještajima i najavama.

CIBONA – ŠIBENKA 111:77

Još uvijek je velika razlika u kvaliteti između Cibone i Šibenke. Petnaestak minuta relativne neizvjesnosti i Cibonin odlazak na 23 koša viška na poluvremenu. Ostatak susreta u revijalnom, brzom tonu, ali i jedna velika vrijednost utakmice u činjenici da su mladići poput Prkačina, Ivišića i Gulina dobili veliku minutažu. I to sva trojica već u prvom poluvremenu kada je još postojao dramaturški koncept eventualno neizvjesne utakmice. Roko Prkačin i Tomislav Ivišić su tek 16-godišnjaci, dok će Ivan Gulin uskoro postati punoljetan. Pored njih vidjeli smo još dosta mladih igrača poput Nakića, Vucića, Šarića, Ljubičića i upravo po tome ćemo pamtiti susret u domu Dražena Petrovića.

Generalno gledajući ozbiljna Cibonina izvedba. Trener Ivan Velić igrao je sa svom dvanaestoricom, a baš svi su dobili barem 10 minuta i ubacili barem 3 poena. Bili su vrlo koncentrirani u obrani i dramatično su nadskakali Šibenčane 43 prema 19. Najefikasniji igrač susreta je Filip Bundović koji je nekadašnjoj ekipi ubacio 19. Bilinovac je dodao 13, a Prkačin, Gibson i Ramljak po 11. Kod gosta Tonko Vuko 13, a Toni Nakić je susret završio s 9 koševa. Cibona je i dalje jedina neporažena momčad HT Premijer lige, dok je šibenski omjer 4-2.

ZADAR – ALKAR 116:93

Solidan sinjski otpor velikom favoritu Zadru. Domaća pobjeda bila je neupitna, ali je Alkar u dobrom dijelu susreta bio konkurentan, te postoje točke utakmice u kojima su iznadprosječnom izvedbom brinuli Zadar. Alkari su poveli s 18:11, ali nakon koncentriranog i žestokog odgovora ekipe Danijela Jusupa koji je zapravo riješio susret, još su jednom Sinjani prijetili u posljednjoj četvrtini smanjivši na 8 poena razlike 82:74. I tada ponovno ozbiljniji domaćin za konačnu presudu u ovom susretu. Zadarskoj se publici predstavio Akos Keller, kapetan mađarske reprezentacije koji je odigrao prvu utakmicu . Ubacio je 13 koševa uz 5 skokova u 17 minuta igre. Vjerojatno on neće biti jedino zadarsko pojačanje. Ive Ivanov je osvojio najviše bodova u indexu uspješnosti. Okončao je utakmicu sa 17 koševa, 6 skokova i 5 asistencija. Junaković je dodao 16, a Siriščević čak i najviše 19 ali uz 9 promašaja. Alkarov organizator igre Amerikanac Nick Neal ponovno je bio odličan s 19 koševa i čak 13 aistencija i ovoga je trenutka prvi strijelac našeg prvenstva. Mladi Frano Pralija ponovno vrlo koristan s 14 koševa i 4 skoka.

Foto: Zvonko Kucelin

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – GORICA (subota -17h)

Susret ekipa iz gornjeg dijela ljestvice, domaćina koji je dosada prikupio 3, te Gorice koja je slavila u 4 od 5 utakmica. Osječka je ekipa bila aktivna i u tjednu. Kod kuće su lako nadvisili Graz u susretu Alpe Adria Cupa sa 100:82. Trener Kujundžić je u dobroj mjeri poštedio oslonce koji zaista imaju ogromni broj minuta u prosjeku u HT Premijer ligi. Utakmicu su iskoristili momci koji se vraćaju iz ozljeda poput Turalije, a najviše je ubacio Šarenac 18. Zgodna priprema za puno jaču i odlično posloženu Goricu za subotu poslijepodne. Osjećani igraju s izrazito kratkom rotacijom, uglavnom sa sedmoricom od kojih petorica često imaju 35 i više minuta igre. Zato im susret poput ovoga s Austrijancima može otvoriti određene spoznaje tko može pomoći u puno jačim ogledima našega prvenstva. Jasno je kako su Lovre Bašić i Antonio Jordano nositelji osječkih ambicija. Bašić vrsno razigrava, prije par dana imao je 14 asistencija protiv Dubrave u gostima… Vrlo dobro igraju i nekadašnji igrači Cedevite Ćorić i Buljević. Suženi kadar, ali kvalitetom visoke razine.

Sasvim različita je priča koju donosi Gorica. Momčad koja trenutačno dijeli 2. mjesto igra sa svim igračima. Pa čak i onaj “posljednji” nema zanemarivu minutažu. U posljednja 2 kola trener Sesar je rotirao jedanaestoricu od kojih je “najtanji” boravak na parketu iznosio 10 minuta. Gorički odgovor na organizacijskim pozicijama je dvojac Kapusta, Babić. Majcunić i Mazalin profil su kakvog VROS nema. Vidjet ćemo hoće li Vraneš donositi dubinu u reketu gdje Osječani imaju problema. Gorica igra drugu uzastopnu utakmicu u gostima i želi ostati visoko uz najbolje. Izgledi prilično izjednačeni, malu prednost dajemo gostu.

ZABOK – SONIK PUNTAMIKA (subota – 19h)

Zabok za promjenu želi jednu mirnu utakmicu u kojoj mu završnica neće oduzeti trenutke radosti. Sonik Puntamika se pak nada kako postoji mogućnost još jedne njihove gostujuće pobjede. Unatoč uzastopnim porazima, a skupili su ih Zagorci 3 u recentnom razdoblju, ne može se reći kako igraju slabo. Sve 3 izgubili su u zadnjoj minuti… U Sinju su imali desetak razlike, protiv Hermes Analitice također pa je domaćin svoje prvo vodstvo pretvorio u pobjedu. Također su izgubili domaći produžetak sa Šibenčanima i koliko god to čudno zvučalo mogli su zapravo imati svih 5 pobjeda. Jako im nedostaje Črnjević, treba im kvalitetniji Markus Lončar pod koševima. Istovremeno Luka Tomas dijeli 1. mjesto na listi strijelaca s američkim Alkarom Nickom Nealom. Tomas u prvih 5 kola ubacuje prosječno 19 koševa uz 43% pogođenih trica i očito je pronašao sredinu u kojoj će razgoriti svoj talent. Zabok ima širinu i mogućnost da igrači poput Mandića, Jambrovića, Galića, Anzulovića ili nekog petog donosu prednost i svakako imaju više mogućnosti u odnosu na svoje protivnike.

Puntamika iskusna kakva jest pokušat će nametnuti svoj ritam, intepretirati svoje iskustvo na najbolji način. Jasno je kako će igrati bez previše rotacija jer to ukupni kadar ne dozvoljava. Bit će bitno kako će odigrati Segarić i Jurjević. Segarić je tako drugi asistent lige iza Bašića sa 6 dodavanja po utakmici. Jukić pak prvi skakač s 11 uhvaćenih lopti u prosijeku. Zabok želi stabilnije trenutke i prognoza je kako će im ova utakmica upravo to donijeti.

DUBRAVA FURNIR – SPLIT (nedjelja – 17h – HTV)

Split bi trebao biti favorit u istočnom dijelu Zagreba protiv Dubrave Furnir, iako ne izgledaju u posljednje vrijeme dobro. Teško igraju u gostima i ove sezone još nisu donijeli bodove sa strane. Momčadska kemija još nije dosegla potrebnu razinu rutinskih zatvaranja utakmica protiv slabijih. U klubu su podržali trenera Grgurevića što je sigurno dobar potez. Stvoriti “klapu” zadatak je trenutačno iznad tehničko taktičkih.

S druge strane, košarkašima Dubrave nedostajala je mrvica pobijediti osječke Vrijednosnice prije tjedan dana. Voditi 37 minuta i povremeno bježati petnaestak razlike, a ne pobijediti, donosi određenu frustraciju. Sada su u Dubravi sigurno shvatili kako mogu biti prilično konkurentni većem dijelu lige, osobito pred svojim navijačima koji lijepo pune tribine. Kadrovski gledano velika je prednost na splitskoj strani, ali i veliki broj stvari koje moraju poboljšati. Podići Kalajžića i Gabrića, osvježiti najboljeg igrača Marčinkovića, suptilno uvoditi rekovalescenta Morrisa, prilagoditi Cunninghama europskom načinu košarke itd… Bilo bi tema za nabrajanje, ispred svega je ipak momčadska kemija kako naglašava trener Grgurević. Dubrava ima Christophera Hortmana koji je 5. igrač lige u valorizaciji učinka. Marko Šarac igra dobro u kontinuitetu… Čini se kako je to ipak premalo za ovu utakmicu. Vrijedi provjeriti je li prognoza uspješna. Ako već ne u dvorani onda u nedjeljnom prijenosu na HTV-u.

 

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – HERMES ANALITICA (nedjelja 18h)

Ovoga trenutka to je derbi začelja, susret ekipa koje su samo jednom pobijedile u 5 utakmica. Kadrovi nisu osobito bogati kvalitetom, ali ipak se čini da momčad Damira Rajkovića ima više aduta. U Šibeniku se vidjelo kako ekipu Škrljeva guraju četvorica. Barnjak, Gospić, Vrkić i Batur ubacuju 90% koševa svoje ekipe. Trener trenutačno nema dovoljno povjerenja u mlađi dio ekipe. A ima talenata. Iako Bjelanović ima samo 17 i treba biti pažjiv s dječacima te dobi. Hermes Analitica je posljednja u ligi došla do pobjede prošlog vikenda. I to kako. Pobijedili su Zabok posljednjom akcijom i to im je bilo prvo i jedino vodstvo. Ali vratilo im se jer su već ranije propuštali krasne šanse. Generalno, Škrljevo nam se kao i prošlih godina čini ekipom spremnom za pozicioniranje u sredini ljestvice. Jako su puno mijenjali u odnosu na prošlu sezonu i vjerojatno će se u jednom trenutku stabilizirati. Dugo je prvenstvo, po prvi puta trokružnoga tipa i njima će to vjerojatno to odgovarati. I u Hermes Analitici ima puno iskusnih igrača. Julijan Rajić, Ivan Svoboda, Bruno Perić… Žilavi su, ne odustaju iako su prekriženi od mnogih. Bit će interesantno. Prednost Adria Oil Škrljevu.

Sličan sadržaj