FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Cibona uvjerljiva protiv Splita, raskid Zadra i Ante Nazora

Cibona nadvisila Splićane s čak 30 koševa razlike u derbi susretu HT Premijer lige… čak dvije utakmice otišle u produžetak u kojima je Šibenka slavila u Zaboku, a Vrijednosnice u Osijeku protiv Puntamike… Adria Oil Škrljevo stiglo do prvih bodova, Hermes Analitica i dalje je jedina naša momčad bez pobjede… Zadar je ostao bez trenera Ante Nazora koji je sporazumno odstupio uoči susreta s Dubravom Furnir. Ove teme obrađujemo u širem obliku…

CIBONA – SPLIT 96:66

Izostala je dramatika, a samim tim šarm derbija nije potpun. Cibona je protiv Splita već početkom druge četvrtine imala 20 koševa razlike i povratka u meč uslijed takvih okolnosti nije bilo. I treneru Splita Grgureviću cijela je priča početka pomalo neobjašnjiva i on je to već u prvoj minuti odmora detektirao kao nepotreban strah. Bez agresije, bez pravog prekršaja Split je na startu ispustio Cibonu pa je konačnih 30 koševa viška domaćina pretjerana udaljenost ova dva sastava ovoga trenutka. Split je neinventivno napadao, ponekad doslovce do zadnje sekunde bez pravih kretnji, pa su sami sebi složili grč i gubili samopouzdanje. Cibona je pak otvorila dvjema tricama, pogodila 6 od 7 na početku, do kraja su ih ubacili 14. Unatoč brojnim utakmicama u zadnje vrijeme Cibona je bila svježa i agresivna s brojnim strijelcima u prvom poluvremenu. Roko Prkačin je još jednom bio najefikasniji Cibonin igrač kao i prije 5 dana protiv Dubrave Furnir. Šesnaestogodišnji mladić je ubacio 21 koš uz 6 skokova. Pogodio je 8 lopti iz 12 pokušaja. Logično njegova masa i kilaža još je nedovoljna, ali talent je ogromnih razina i kod njega limita nema. Nova vrlo korektna partija Shanea Gibsona koji se zaustavio na 14 uz 4 trice, dok su Kovač i Bundović dodali 11. Cibona je igrala bez ozljeđenog Bilinovca, Sabeckis je očito već prošlost. Toni Katić odigrao je solidno prvi susret za Cibonu u HT Premijer ligi i protiv nekadašnjeg kluba ubacio 8 u 19 minuta. Splitski reprezentativni kandidati Marčinković i Kalajžić ostali su bez poena iz igre, kombinirano su promašili svih 10 lopti. Split je ostao na 37% šuta. Tek je Darko Bajo bio dobar sa 16 koševa. Cibona je i dalje jedina neporažena ekipa, našega prvenstva, Splićani poraženi na oba gostovanja u Zaboku i Zagrebu.

 

ZABOK – ŠIBENKA 74:83 (72:72)

Izvrsna, uzbudljiva predstava u Zaboku i vrijedni šibenski bodovi nakon produžetka. Prekrasno nadmetanje mladih reprezentativaca Luke Tomasa i Tonija Nakića u kojem je Nakić fantastičnom prezentacijom u produžetku presudio. A dodatnih 5 minuta osigurao je ludom tricom Luka Tomas. Bez pretjerivanja, stilom Marcelinha Huertasa zabio je sa 7 metara s jedne noge sa sirenom. U dodatku se domaćin potrošio. Uporno su pokušavali izvana, ali nisu to bile prave pozicije. Povrh svega u tom razdoblju osjetilo se kako nema iskusnih ozljeđenih Črnjevića i Anzulovića. Samac je tek izašao iz ozljede. Previše je toga palo na Tomasa koji je istina generalno bio odličan završivši utakmicu s 28 koševa, 6 skokova, 5 asistencija. Tek je još Mate Mandić ostvario dvocifreni učinak s 15 poena. Šibenki je pobjedu donio Toni Nakić. U produžetku kojega su gosti dobili s 11-2 Nakić je ubacio 6 poena uz dvije trice i dvije asistencije, potpisavši na taj način doslovce sve koševe svog sastava u dodatnih 5 minuta. Na kraju 18 koševa iskusnog Vladovića, 15 Nakića a kroz cijeli susret najkorisnije je odigrao Tonko Vuko koji je imao 16 koševa i 13 skokova. Šibenčani su tako slavljem u Zaboku popravili poraz s Goricom, a oslabljeni Zagorci nakon dvije pobjede bilježe drugi poraz zaredom.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – SONIK PUNTAMIKA 102:95 (86:86)

Košem Lovre Bašića Vrijednosnice Osijek su u 23. minuti povele protiv Sonik Puntamike s ogromnih 57:37. Održavao je domaćin prednost naoko rutinski praktički do kraja. Istina dvije minute prije svršetka razlika je prepolovljena, ali još uvijek iznosi respektabilnih 10 poena viška 86:76. Netipična luda završnica u kojoj su Zadrani serijom 10:0 u 120 sekundi izborili produžetak. I to kako. Samo 11 sekundi prije konca VROS još uvijek ima 86:82, nakon nekoliko promašenih trica sa svih strana, loptu uzima Emilio Banić i pogađa iz kuta uz nepotrebni Buljevićev prekršaj. Rezultat svega je iznenadni produžetak. Faktografski opisan scenarij jer suhe činjenice ponekad najbolje mogu opisati nevjerojatni događaj. U produžetku se u dobroj mjeri iskupio Lovro Buljević sa 7 koševa i Osječani su ipak uzeli ono što su trebali petnaestak minuta ranije. Na početku sezone VROS očito vidljivo oscilira, na sličan su način ugrozili i pobjedu protiv Hermesa. No ipak su dobili, a Zadranima respekt jer su u drugoj gostujućoj utakmici zaredom imali šansu i za drugu pobjedu. Lovre Bašić je najkorisniji igrač cijeloga kola. Ubacio je 26 koševa uz 11 asistencija, 5 skokova i 6 trica. Velike brojke… Lovro Buljević 21 koš i 11 skokova. Kod Puntamike je ponovno najbolji bio Juraj Segarić s 22 koša i 8 asistencija. Raritet za kraj. Vrijednosnice su 45 minuta odigrale sa samo 7 igrača.

 

GORICA – HERMES ANALITICA 85:66

SONY DSC

Očekivana pobjeda Gorice protiv Hermes Analitice, čime je ekipa Josipa Sesara odmah iza Cibone na tablici s 3 pobjede u 4 kola, dok je momčad Gorana Zadravca i dalje jedina bez osvojenih bodova. Gosti su krenuli žestoko i nakon samo 3 minute vodili 9:1. Do kraja četvrtine Gorica je već izjednačila, a kasnije stalno održavala razliku od desetak poena prednosti koju su gosti povremeno sitno ugrožavali. Nekoliko minuta prije svršetka Bruno Perić je smanjio na 66:61, no bez prave šanse jer je Gorica dala završni gas. Serija 14:0 i novi bodovi. Objektivno izostao je osjećaj sportske dramatike jer je jača Gorica dozirala i igrala koliko treba. Sesarova momčad sada ima 2 uzastopna gostovanja kod Sonik Puntamike i VROS-a, dok će Hermes potražiti prvu pobjedu kod kuće protiv Zaboka. U ponovno momčadskoj interpretaciji Gorice u kojoj je 10 igrača odigralo najmanje 14 minuta, najbolji je bio Mislav Brzoja ubacivši 21 uz neobičan šut za tricu 3/3. U Hermesu je Filip Šimović ubacio 12.

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – ALKAR 87:74

Prva pobjeda ekipe Damira Rajkovića u ovogodišnjoj sezoni HT Premijer lige. Iako su sinjski Alkari stigli s 4 boda od mogućih 6 do sada, momčad Škrljeva je očekivano slavila jer dosadašnji rezultat je posljedica teških gostovanja u Zadru i Splitu te tek jednog domaćeg podbačaja. Izjednačeno i tvrdo igralo se u prvom dijelu. Poenima Hrvoja Vučića Alkar je čak vodio s 35:30 pred kraj prvog poluvremena. Preokret u nastavku i odlazak domaćina u zonu komfora od petnaestak razlike što su lako održavali do kraja. Ivan Batur je odigrao najbolju utakmicu za Škrljevo odkada je preselio iz Zaboka. Trener ga je držao svo vrijeme na parketu, propustio je tek 10 sekundi. U tom razdoblju Batur je punio sve rubrike koje se puniti mogu…26 koševa, 6 skokova, 5 asistencija, 3 ukradene lopte. Također odlični Domagoj Vrkić koji je išao preko 20, na kraju 21 koš. Josip Barnjak oko kojega se sve okreće ovoga puta nije forsirao, 7 poena i 6 asistencija, dok je Ante Gospić odigrao samo 8 minuta i u tom vremenu stigao promašiti 5 od 6 lopti. U Alkaru ponovno najbolje brojke nudi Amerikanac Nick Neal. Zabio je 21, ali uz čak 10 promašenih pokušaja. Bodovi poticaja Adria Oil Škrljeva, Alkar se – jasno je to – bolje osjeća u svom sinjskom kutku.

ZADAR – DUBRAVA FURNIR (ponedjeljak – 19h)

Zadar je ostao bez trenera. Ante Nazor i klub sporazumno su raskinuli odnos. Naziralo se to posljednjih dana i pritisak je za Nazora postao neizdrživ. Zadrani će dakle vjerojatno u ponedjeljak protiv Dubrave Furnir odigrati s nekim privremenim rješenjem na klupi. Posljednja utakmica kola i susret objektivno s najmanje dilema. Zaista se u dvorani Krešimira Ćosića teško može zakuhati do razine izjednačenosti susreta. Dubrava je u utorak igrala dobru prvu četvrtinu protiv Cibone, ali za nešto više ovoga trenutka nemaju moć. Zadar čeka ozljeđenog kapetana Ivu Ivanova. Bez njega, osobito u osjetljivijim utakmicama ne izgledaju dobro. Iako je to očito samo kamnečić od problema u moru njih koji trenutačno muče zadarske strukture odlučivanja. Dubrava Furnir ima jednu strašno važnu pobjedu na gostovanju kod Adria Oil Škrljeva, ali su svjesni kako su utakmice koje slijede daleko značajnije jer će u nekima od njih imati šansu. Zadar apsolutni favorit.

TABLICA NAKON 4. KOLA HT PREMIJER LIGE:

1. CIBONA 4-0

2. GORICA 3-1

3. ŠIBENKA 3-1

4. ZADAR 2-1 (-1)

5. ZABOK 2-2

6. SPLIT 2-2

7. ALKAR 2-2

8. VRIJEDNOSNICE OSIJEK 2-2

9. DUBRAVA FURNIR 1-2 (-1)

10. SONIK PUNTAMIKA 1-3

11. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 1-3

12. HERMES ANALITICA 0-4

MVP KOLA:

LOVRE BAŠIĆ (VROS)

INDEX USPJEŠNOSTI 36, 26 KOŠEVA, 11 ASISTENCIJA, 5 SKOKOVA, 4 UKRADENE LOPTE

Sličan sadržaj