FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Split pobjednički kroz Šibenik, Cibona prečvrsta za Goricu

Vrlo zanimljivo prvenstveno kolo koje je mahom donijelo okršaje susjeda na ljestvici. Split je tako pobjegao Šibenki, Gorica pokazala preveliki respekt prema Ciboni, Zadar se dugo mučio u Jazinama u gradskom obračunu s Puntamikom, Alkar kroz šake propustio osječke Vrijednosnice, Zabok nakon 50 dana pobijedio i to uvjerljivo Škrljevo, a u susretu najugroženijih Dubrava u gostima lako porazila Hermes. Nudimo zanimljive priče 9. kola…

ŠIBENKA – SPLIT 71:79

Još jedan krasan dalmatinski derbi i još jednom kao protiv Zadrana šibenski pad u samoj završnici. Split je osvojio vrijedne bodove u posljednjih 5 minuta. U tom je razdoblju Šibenka ubacila samo 4 poena, tako da je doslovce u zadnjoj minuti gost izvukao pobjedu. Potpuno otvorena utakmica na Baldekinu. Tijekom cijelog meča nijedna ekipa nije vodila s više od 9 koševa razlike. A i to vrlo rijetko. Splitski rani bijeg od 9 koševa viška, te šibenski uzvrat i njihovo vodstvo od 6 poena razlike sredinom druge četvrtine. A onda izrazito izjednačeno do 67:67 5 minuta prije kraja. Splićane su prema pobjedi povukli Perković i Bajo. Nedostajali su neki važni igrači s obje strane… Vladović, Paić i Kalajdžić. Skoro sve splitske koševe ubacio je kvartet Perković, Bajo, Marčinković, Gabrić. Njih četvorica 67 od 79 poena gosta. Perković 19, Marčinković 17, Gabrić 16 i Bajo 15. S tim da su Marčinković i Bajo imali po 9 skokova. Kod Šibenke ponovno je najbolji bio Toni Nakić s 18 koševa. Treba dodati kako su domaći momci slabo gađali s linije slobodnih bacanja. U tako izjednačenom susretu 10/18 je kritično slab statistički podatak. Split se tako na 4. poziciji odvojio od Šibenke koja je doista u lokalnim okršajima proteklih petnaestak dana mogla upisati barem jednu pobjedu.

GORICA – CIBONA 50:75

Rezultat dugo očekivane utakmice će i bez podrobnije analize uputiti na misao kako je Gorica previše respektirala Cibonu i na kraju izgorjela. 7 uzastopnih pobjeda Sesarove momčadi ovoga je trenutka preveliko mentalno opterećenje. A analiza govori o nevjerojatno slaboj preciznosti domaćina. Pogodili su samo 16 od 60 lopti što je 26%. Trice 5/23, na koncu samo ubačenih 50 poena. Pa opet, kako nije sve crno bijelo, podatak kako je 20 sekundi prije kraja treće četvrtine Cibona vodila sa samo 6 poena viška 49:43. Raspad je stigao u finalnoj četvrtini u kojoj j Gorica pogodila samo 3 šuta i ubacila 7 poena. Cibona čvrsta, ne i nezaboravna. Trener Velić je računao kako opteretiti ekipu za 3 utakmice u 6 dana. Maksimalno je uspio ne potrošivši momke u takvom nizu. Jedino je Roko Prkačin odigrao više od 20 minuta i to je vrijeme iskoristio za status prvog strijelca s 14 koševa. Bundović i Gibson dodali su 12. U Ciboni su igrali svi, a samo Ljubičić manje od 10 minuta. Isto tako i zabili su svi. U toj informatičkoj operaciji jednakomjerne minutaže Cibona je rutinski otputovala u mirne vode. Očito će tek sljedeći susreti ovih ekipa biti ravnopravniji. Gorica pada na 3. mjesto, a Cibona je i dalje jedina neporažena.

SONIK PUNTAMIKA – ZADAR 61:80

Gradski suparnici, legendarne Jazine… Odmah nekakav neobjašnjivi zanos. I tribine fino popunjene i k tome miris iznenađenja punih 30 minuta. Sonik Puntamika je s 5 uzastopnih koševa Juraja Segarića povela s 9 koševa razlike 47:38. Krajem trećeg dijela Zadar je kreirao preokret i u snažnom stilu priveo susret kraju te pobijedio zapravo nerealno visokom razlikom. Da je momčad Šime Kraljevića izdržala još 5,6 minuta možda bi se pojavila šansa. Zadar je širinu rostera demonstrirao u razdoblju između 30 i 40. minute. Kod pobjednika je vrlo motivirano odigrao Amerikanac Allen ubacivši 22 koša uz 5 dodavanja i 4 skoka. Očito je želio popraviti dojam s prethodnog susreta u Baru gdje je gađao nestvarno loših 2/17. Vrlo solidno je odigrao Martin Junaković sa 17 koševa i čak 6 ukradenih lopti. Dominik Mavra će u HT Premijer ligi debitirati u prosincu. Ohrabrujuće je za trenera Danijela Jusupa što su nakon stanke igrali Marić i Siriščević. Hrabar otpor Puntamke. Jošić i Banić imali su po 11, a Segarić i Popić po 10 koševa. Gledatelji su ih ispratili pljeskom.

ZABOK – ADRIA OIL ŠKRLJEVO 109:62

Nakon 6 uzastopnih poraza košarkaši Zaboka osvojili su bodove protiv Adria Oil Škrljeva. I to na izrazito uvjerljiv način u susretu u kojem je dramatika izostala. Zabok je već na poluvremenu vodio s 30 koševa razlike. I u nastavku nisu smanjili ritam što je i logično jer su zadnji puta pobijedili u našem prvenstvu prije 50 dana, 5. listopada Split. Zabok očito ne pripada dnu ljestvice, većinu od tih 6 izgubili su nesretno u zadnjim sekundama i eto, došlo je vrijeme u kojem su frustracije naplatili. Momčadski su impresivno igrali 40 minuta. Imali su šestoricu koji su ubacili preko 10 koševa i još čak trojicu koja su dodala 8. Raritet je i činjenica da se prvi strijelac ekipe Luka Tomas ovog puta zaustavio na 8 koševa. Najefikasniji strijelac Markus Lončar postigao je 15 koševa, ali je ukupno najbolje brojke ponudio Domagoj Samac. Imao je 14 koševa, 9 skokova i 4 asistencije. Vrlo dobri Jambrović, Anzulović, Tuđen, Lisica, Črnjević. Odlična momčadska prezentacija uoči odlaska u goste Ciboni. Škrljevo je u problemima. Dugo je s ozljedom igrao mladi reprezentativac Josip Barnjak. U Zaboku je morao odustati. Jako je teško bez njega, Gospić i Batur unatoč iskustvu su usamljeni i trenutačno situacija ne izgleda dobro. A slijedi još jedno gostovanje kod osječkih Vrijednosnica.

ALKAR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 89:90

Krasna utakmica u Sinju… Uzbudljiva, neizvjesna, stara bi fraza rekla prava prvenstvena. Alkar je vodio u prvom, osječke Vrijednosnice cijelim tijekom drugog poluvremena. VROS je u jednom trenutku imao i 12 koševa razlike. Međutim Amerikanac Nick Neal i Ivan Kučan donose Sinjanima preokret i vodstvo 89:86 samo dvije minute prije kraja. No tu su stali i do kraja nisu ubacili ništa. Utakmica je dobila svog heroja Roberta Kujundžića koji je zabio 4 koša za pobjedu Osijeka. Interesantno u posljednjoj minuti promašivali su i jedni i drugi, a završni pokušaj potrošio je Nick Neal promašivši tricu za pobjedu 3 sekunde prije kraja. Još jednom je momčad Vrijednosnica uzela bodove u gustoj završnici, opet odigravši praktički sa 7 igrača. Enormno se troše, ali funkcioniraju. Najviše poena donio je Andrija Ćorić, 24. Bekovi Antonio Jordano i Lovre Bašić 19 i 16. Naravno i 8 Bašićevih asistencija, a najviše bodova u valorizaciji učinka osvojio je strijelac pobjedničkih koševa Kujunđić koji je zabio 14 uz 8 skokova. Alkar je ispustio četvrtu pobjedu u svojoj dvorani, ali odigrali su opet dobro. Neal 20 poena i 8 asistencija, Kučan 17 koševa, Jacović 16, nedostajao je Pralija.

HERMES ANALITICA – DUBRAVA FURNIR 71:88

U Zagrebačkom ogledu najugroženijih ekipa HT Premijer lige Dubrava je s novim trenerom Vladimirom Krstićem stigla do uvjerljive pobjede, odlijepivši se tako od samog dna. Slavili su s čak 17 koševa razlike. Hermes Analitica bila je bez ikakve šanse i sada je jasno kako će bez pojačanja teško osigurati dugogodišnji status momčadi najjačeg klupskog razreda. Kada u ovakvoj, naprosto kvalifikacijskoj utakmici Dubrava ima šestoricu koji su postigli 11 i više koševa jasno je kako su momčadski funkcionirali što je naravno jedini put za ostanak u ligi. Krstić nije imao puno vremena i u hodu će rješavati stvari. Poticaj je stigao nedjeljnim bodovima u Domu Dražena Petrovića. Cristopher Hortman je sa 17 koševa i 8 asistencija bio najbolji igrač utakmice. Kapetan Petar Perić imao je 13 poena. Momčadska funkcionalnost Dubrave i u činjenici kako je čak 5 igrača imalo 3 ili više asistencija. Još jedan Perić, ali Bruno prvi je igrač Hermesa s 14 koševa, 7 skokova i 7 asistencija. Rajić je ubacio 15. Dubrava će u sljedećem kolu pokušati ostvariti i prvu domaću pobjedu protiv Puntamike, dok Hermes ponovno ide na praktički put bez nade u Split.

TABLICA NAKON 9. KOLA HT PREMIJER LIGE:

  1. CIBONA 9-0
  2. ZADAR 8-1
  3. GORICA 7-2
  4. SPLIT 6-3
  5. ŠIBENKA 5-4
  6. VROS 5-4
  7. ZABOK 3-6
  8. ALKAR 3-6
  9. SONIK PUNTAMIKA 3-6
  10. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 2-7
  11. DUBRAVA FURNIR 2-7
  12. HERMES ANALITICA 1-8

MVP KOLA:

DOMAGOJ SAMAC (ZABOK)

14 KOŠEVA, 9 SKOKOVA, 4 ASISTENCIJE, 4 UKRADENE LOPTE

Sličan sadržaj