FAVBET Premijer liga

Split finale FAVBET Premijer lige otvorio slavljem u Zadru

ZADAR – SPLIT 78:85 (20:26, 20:20, 22:18, 16:21) 

Košarkaši Splita napravili su prvi, veliki korak prema naslovu prvaka: u prvoj utakmici finalne serije FAVBET Premijer lige na Višnjiku večeras su slavili protiv Zadra 78:85 (20:26, 20:20, 22:16, 16:21). „Breakom“ u Zadru Split je došao u poziciju da jednom ili dvjema pobjedama na svom parketu, čak ako i izgube drugu utakmicu u nedjelju, dođu do dugo čekanog trofeja. Zadrani su odigrali lošu utakmicu, s čak 18 izgubljenih lopti, manje skokova i manje raspoloženih košarkaša, pogotovo u završnici utakmice. Vremena za oporavak je malo, ali Zadranima ostaje nada da će uz podršku publike slaviti prekosutra i u Splitu se izboriti za naslov ili petu, odlučujuću utakmicu na Višnjiku.

Sam početak utakmice nagovijestio je probleme s kojima će se Zadar susresti ove večeri. U prvih šest minuta za domaće su ubacivali samo Žganec (trica) i Mazalin, koji je uz taj pogodak imao i dvije izgubljene lopte te primljenu blokadu, pa ga je brzo zamijenio Drežnjak. Split je dosta promašivao s trice, ali uz nekoliko darova, istrčanih kontri i napadačkih skokova te izvrsnu obranu na Božiću napravili su seriju  12:0 i došli do vodstva 5:14. Zadar se uspio malo pribrati, tricama Drežnjaka i Božića, uz nešto slobodnih bacanja, došao je do brojke od 20 postignutih poena. S druge strane briljirali Shorter (9p) i Perković (8p), pa je Split na odmor otišao s +6 (20:26). U prvih 10 minuta Splićani su imali čak 6 napadačkih skokova, što im je dalo zamah za ovakvu igru.

U minutu i pol igre u drugoj četvrtini Zadar dolazi na minus 2 pa i Slaven Rimac zove svoju prvu minutu odmora. Nije pomoglo, jer je Ramljak tricom donio vodstvu domaćinima 32:31. Sullivan je dvaput zabio nakon napadačkog skoka, Runjić i Tišma pronašli rupe kroz zadarsku obranu i iz jednostavnih pozicija vratili goste u vodstvo (38:39). Prvo poluvrijeme tricom je zaključio Tišma i tako odveo svoju momčad na odmor s rezultatom  40:46. Split je dominirao u skoku (25:15), imao manje izgubljenih lopti, čak 6 ukradenih i samo ga je loš šut za tricu (3-13) spriječio u postizanju značajnije prednosti.

Dugo je Zadar lovio zaostatak, u 25. minuti Božićevim košem došao do 49:49, ali onda tricom preko ruke Kalajžića i polaganjem Sullivana „žuti“ navode Jusupa na novu minutu odmora. Još jedna loša vijest za zadarskog trenera je četvrti prekršaj Žganeca. Split nakon puno darovanih lopti dolazi do +8, a onda Božić, koji je cijelu utakmicu igrao sa zavojem na desnoj ruci, tricom iz gotovo izgubljene situacije te Mazalin s tri uspješne akcije „vraćaju utakmicu na početak“ – 62:62. Split iz napadačkog skoka dolazi u vodstvo 62:64 na završetku 30. minute.

Splitov „challenge“ na odluku sudaca da Zadru daju jedan aut bio je uspješan. Iskoristili su ga izvrsno, tricom Shortera i košem uz dodatno slobodno bacanje Kalajžića. Malu nadu daje Božić svojom tricom uz prekršaj, ali njegova momčad ne uspijeva sustići goste. U zadnjoj minuti imao je Zadar dugi napad s dva pokušaja za tricu na 78:81, Split je iz protunapada (opet napadački skok pa poen Sullivana) povisio na 5 razlike, a 15 sekundi bilo je dovoljno samo za neuspješan šut i primanje još jednog pogotka.

Igrač utakmice bio je Lewis Markel Sullivan, koji je 19 poena oplemenio s čak 11 skokova, od čega 6 u napadu. Pratili su ga Shorter (12p, 10 sk), Kalajžić (18), a posebno Tišma, koji je uz 15 poena napravio velike stvari u obrani, čuvajući Božića i Mazalina. Najbolji igrač Zadra bio je Marko Ramljak (16p, 4 sk, 5 as), Božić je postigao 19, ali uz šut 5-15 i čak 6 izgubljenih lopti. Najbolji igrač Zadra već u nedjelju moći će pokazati kako se radilo samo o lošem danu.

Danijel Jusup, trener Zadra: Čestitam Splitu na zasluženoj pobjedi. Već na poluvremenu smo ukazali kad gostujuća ekipa ima 13 osvojenih lopti i 16 napadačkih skokova tu nemaš se čemu puno nadati, pogotovo na domaćem  terenu. To pokazuje veću želju, da su bili brži, tu smo izgubili utakmicu. Da smo riješili utakmicu iz tranzicije bismo dobili utakmicu, ali oni su sve ničije lopte pokupili. Napadački smo dosta sterilno izgledali, Božić nam je dosta bitan i zato smo ga ostavili svih 40 minuta. Teško mi je reći što nas očekuje u nedjelju, dobro smo branili šut za tri poena, ali ono što su promašili pod košem su uhvatili. Ničije lopte nismo zagrađivali, box out je bio jako loš i to je odlučilo utakmicu. Ako će oni više željeti pobjedu neće se stvari promijeniti.

Arijan Lakić: Bila je egal utakmica do kraja, to smo dopustili greškama u napadu i njihovim napadačkim skokom. Znano da smo griješili i da to trebamo popraviti u sljedećoj utakmici.  

Slaven Rimac, trener Splita: Zadar je specifična momčad koju trebaš pobijediti. Presudila je ta naša ekstra energija. Kad se gledaju detalji koji ne upadnu u oči je da je tijekom cijele četvrtine ta prednost, poen ili tri, bila na našoj strani, što daje priliku da napad igraš malo rasterećenije, izuzetno nam je bitno da imamo tečnu igru i uspijemo poentirati. Imali smo jakih dobrih perioda igre gdje smo ih dobro branili, ali nismo pogodili puno trica. Na kraju smo pogodili nekoliko bitnih i s jako dobrim protokom lopte uspjeli smo skratiti padove. Možda rezultat ne pokazuje koliko smo bili u nekim stvarima raspoloženiji od Zadra, ali Zadar igra s autoritetom, treba ga pobijediti i danas smo uspjeli. Dovoljno sam iskusan da znam da je ovo prvi korak, ove prve utakmice znaju zavarati, očekujem da će Zadar napraviti jedan korak više u svim segmentima igre jer to može, ima kvalitetu i međusobnu povezanost za to. Očekujem bolji i hrabriji Zadar, mi moramo odgovoriti na to.

Boris Tišma: Bila je teška utakmica, znali smo da će biti tako otpočetka. Kroz cijelu sezonu su nas dobivali u tim nekim gustim finišima, čak su nas i par puta dobili s puno razlike, Ušli smo motiviranim, nemamo što izgubiti, bili smo koncentrirani u obrani, poslije se sve u napadu pretvorilo u ono što treba. Samo radim ono što mi trener kaže, danas je moj posao bio zaustaviti Luku Božića što je više moguće, uz pomoć suigrača sam uspio i mislim da smo zasluženo uzeli 1:0 na početku serije.


Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar
Tekst: Luka Perić/KK Zadar 

Sličan sadržaj