Kup Krešimir Ćosić

FOTO Zadar na punom Višnjiku slavio osvajanje Kupa „Krešimir Ćosić“

KK ZADAR – KK CIBONA 89:76 (20-24, 19-19, 27-16, 23-17)

Sedmi su put ukupno košarkaši Zadra osvojili Kup „Krešimir Ćosić“. Pobjednički pehar Zadrani su podignuli u zrak prvi put nakon 2007. godine uz huk navijanja kakav se malo gdje drugdje može čuti. Veliki prijelazni pehar pobjedničkoj momčadi uručila je gđa Ljerka Ćosić u pratnji predsjednika HKS-a g. Stojka Vrankovića, dok je pehar u trajno vlasništvo kapetanu Zadra Ivanovu predao direktor Slobodne Dalmacije, g. Miroslav Ivić. Ciboni je srebrne medalje uručio g. Zdravko Jerak, legenda zadarske košarke i suigrač Krešimira Ćosića, dok je najsjajnije medalje podijelio g. Nikola Rukavina, potpredsjednik HKS-a.

Zadrani finale ipak nisu osvojili lako, Cibona je držala gard trideset minuta, a i prvi je koš utakmice pripao Ciboni zahvaljujući Mati Vuciću. Očekivano užarena atmosfera na Višnjiku dodatno se usijala prvim pogotkom Zadra, tricom Martina Junakovića za 3:2. Pravi uzvici oduševljenja s krcatih tribina proletjeli su dvoranom polaganjem Ive Ivanova za prvu osjetnu prednost Zadra na 11:4. Lako se bilo opustiti Zadru u ovoj atmosferi, a iskusna momčad Cibone opuštanje ne prašta. Tricama Bilinovca najprije je došlo do izjednačenja, a onda i do odvajanja Cibone na 12:17, a prva četvrtina je završila s +4 za Vukove (20:24).

Odmah početkom druge četvrtine Zadar vraća publici oduševljenje serijom od 8 poena (28:24), nakon kojih trener Vukova Velić hitno zove time-out što se pokazalo plodonosnim obzirom da se Cibona ekspresno vratila u vodstvo. Ipak, činjenica da je jedna od glavnih Ciboninih nada Ivan Novačić već sredinom druge četvrtine nabrojao tri osobne pogreške, a uskoro je treću upisao i Bilinovac, sigurno nije činila sretnom trenera Velića. Kao i prva, i druga je četvrtina završila s +4 za goste (39:43).

Nekoliko grešaka Zadra u nastavku Ciboni su priuštile prvo dvoznamenkasto vodstvo (44:54) te trener Zadra Danijel Jusup poziva igrače na minutu ‘jezikove juhe’. I ovaj je time-out polučio rezultate jer Zadar smanjuje na -4 pri 52:56. Erupcija oduševljenja na Višnjiku čula se nakon uspješnog Mavrinog skok šuta za vodstvo Zadra i 60:59. Pažljivo osmišljena akcija Zadra završena polaganjem Ive Ivanova označila je ulazak u posljednju dionicu s vodstvom Zadra od 66:59.

Posljednja četvrtina odisala je odlučnošću Zadra i popuštanjem Cibone. Nakon odlaska Zadra u dvoznamenkasto vodstvo zahvaljujući fenomenalnom pogotku Ive Ivanova za 70:60, iako to sigurno nije bio odlučujući ili kritičan moment utakmice, dobio se dojam da se Cibona neće vratiti. I doista, Zadar je uspio održati vodstvo i ni u jednom trenutku ne dopustiti Ciboni da ugrozi toliko željeni trofej. Zakucavanje Dominica Gilberta dovelo je do konačnih 89:76 za Zadar i velikog slavlja domaćina.

Najbolji igrač pobjedničke momčadi bio je Dominik Mavra s 20 poena i 9 asistencija, a upravo su Mavru sportski novinari proglasili za najkorisnijeg igrača – MVP Kupa za što mu je zasluženi pehar predao g. Željko Jerkov. Ive Ivanov ubacio je 18 poena uz 6 skokova, a Dominic Gilbert 15 uz 9 skokova.

Mate Vucić je za Cibonu upisao 20 poena i 11 skokova, Josip Bilinovac postigao je 15, a Matic Rebec 14 poena.

KOMPLETNA STATISTIKA 

Danijel Jusup, trener Zadra: „Utakmica je bila na dosta visokom nivou. U pripremi smo im blokirali šut za tri poena, imaju visoki postotak šuta i to je zaista teško zatvoriti, pogotovo kad je Rebec unutra. Bili smo psihološki spremni za utakmicu. Pritisak se najbolje rješava teškim radom. Formu smo sjajno tempirali i dizali se iz utakmice u utakmicu. Svjesno smo u prvu utakmicu protiv Sonika ušli malo teški, ali prije smo imali zaista težak trening i onda smo se počeli dizati počevši sa Splitom.“

Dominik Mavra, igrač Zadra i najkorisniji igrač Kupa: „Ja još nisam svjestan što smo napravili. Sva ova publika i cijeli naboj koji se osjećao danima i godinama bez trofeja. Nemam riječi kojima bih opisao svoju sreću zbog svih ovih ljudi koji su došli. Ovakve atmosfere jedino ovdje ima. Ne bih puno komentirao moj izbor za MVP jer Dominic Gilbert nas je tricama izvukao iz mrtvih, Martin na početku, Allen obrambeno, Ive je igrao cijelu utakmicu… svatko je sebe ugradio u ovu pobjedu, svi su zaslužni.“

Ivan Velić, trener Cibone: „Čestitam ekipi Zadra, stručnom stožeru  i cijelom gradu. Mislim da su bili dosta dobri, možda i najbolji. Nema smisla da ja tu puno pričam, to je više zaslužio Zadar. Na +10 smo imali kontra napad, izgubili loptu i dali Zadru laki poen. Igrali smo dobro prvih 30 minuta, ali utakmica se igra 40. Nismo imali dobra rješenja, nismo imali dobar protok lopte.“

 

Sličan sadržaj