Kup Krešimir Ćosić

Kup “Krešimir Ćosić”: Adria Oil Škrljevo drugi sudionik završnice

KK SONIK PUNTAMIKA – KK ADRIA OIL ŠKRLJEVO 66:83 (18-10, 17-25, 10-27, 21-21)

Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su na domaćem parketu u osmini finala Kupa „Krešimir Ćosić“ od momčadi Adria Oil Škrljeva rezultatom 66:83 te su se propustili po treći put u posljednje četiri sezone plasirati na završni turnir natjecanja koje nosi ime po velikanu zadarske i europske košarke. Ključnom se pokazala serija 0-18 s početka drugog poluvremena kojom su gosti s Kvarnera došli do velike prednosti koju nisu ispuštali do kraja susreta.

Zadrani su bolje otvorili utakmicu i na krilima osam vezanih poena raspoloženog Tomislava Cvitkovića natjerali trenera Rajkovića na ranu minutu odmora. Da momčad iz Mavrinaca u početnim minutama nije imala nekoliko napadačkih skokova mogli su se domaćini rano odvojiti i na dvoznamenkastu razliku, ovako su Puntamičani prve rotacije dočekali sa sedam poena prednosti (17-10).

Ulaskom u igru snažnog Robertsona gosti su dobili prijeko potreban impuls s klupe i učas prišli na samo poen zaostatka, a nije trebalo dugo čekati ni da u potpunosti preokrenu rezultat. Dogodilo se to u 15. minuti nakon slobodnih bacanja Josipa Barnjaka (23-24). Uslijedilo je nekoliko minuta izjednačene košarke tijekom kojih su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, a ta igra koš-na-koš, isprekidana izgubljenim loptama s obje strane, rezultirala je s potpuno poravnatih 35-35 pred odlazak na veliki odmor.

Trener Vlašić nije bio zadovoljan izdanjem svoje momčadi u prvih 20 minuta, no prave glavobolje su stigle tek nakon povratka iz svlačionica. Nakon početnog ubačaja Cvitkovića, Zadrani su upali u crnu rupu i narednih šest minuta ostali bez poena, što su gosti iskoristili da naprave seriju 0-18  i odvoje se na velikih 37-53. Jure Gunjina je pokrenuo nalet svoje momčadi, a kada su mu se priključili Boban i Barnjak ni dva time-outa domaćeg stratega nisu uspjela zaustaviti motor momčadi s Kvarnera.

Zovko i Vladović su nakratko „zaustavili krvarenje“ i primaknuli Sonik na minus deset (44-54), ali za potpuni povratak nisu imali snage. Zadrani su upadali iz greške u grešku, dok su gosti s druge strane imali veliki broj raspoloženih igrača, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s nenadoknadivih minus 17 iz domaće perspektive.

Posebno valja spomenuti nadahnutu predstavu nekadašnjeg igrača Zadra i Sonika Tonija Jelenkovića koji je odigrao partiju sezone i manirom rutinera vodio svoju momčad do velike prednosti.

Trica Gunjine na otvaranju četvrte četvrtine odvela je Škrljevo na najvećih 20 razlike (45-65), no „Soniksi“ nisu imali namjeru olako potpisati predaju. Povukao je Petani, a uskoro mu se priključio i Zovko, pa je trener Rajković bio primoran pozvati minutu odmora ne bi li smirio svoje igrače.

Ipak, bila je to večer u kojoj je gostima sve polazilo za rukom pa je najbliže što su Zadrani uspjeli prići bilo na 64-75 tri minute prije kraja. A tada je već bilo prekasno.

Vrijedi istaknuti da je u završnici utakmice priliku dobio i 15-godišnji mladi reprezentativac David Pavin kojemu će današnje iskustvo biti vrijedno u nastavku karijere.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Jure Gunjina i Josip Barnjak s 21, odnosno 19 poena, dok je domaćine predvodio Cvitković sa 16 koševa.

KOMPLETNA STATISTIKA

Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva: “Prije svega čestitke igračima, stvarno mi je drago što smo prošli u Final Eight, mislim da je to jedan iskorak i za klub. Respektirali smo ekipu koja je dobila i Split i Zadar, to izaziva izuzetan respekt. Dobro smo se postavili, dečki su odigrali vrhunski, prije svega Jelenković koji nas je vodio s 14 poena, 9 asistencija i šest skokova. Barnjak je bio konstanta kroz cijelu utakmicu, Gunjina se nadovezao u drugom poluvremenu i svi su dali obol ovoj velikoj pobjedi.”

Hrvoje Vlašić, trener  Sonik Puntamike: “Prvo je poluvrijeme bilo u egalu, koliko-toliko, no već sam u drugoj četvrtini vidio da ćemo imati velikih problema. Otvaranje je bilo dobro jer smo ušli rasterećeni, međutim vidi se kakav je problem što nemamo klasične petice, što ne možemo kontrolirati reket i onda moramo pritiskati na vanjskim pozicijama. Jednostavno je bilo puno njihovih utrčavanja, laganih poena iz reketa, puno naših izgubljenih lopti u napadu. Vidi se da smo prazni, puno je utakmica zaredom, izgubili smo na energetskom planu. Imamo prekratak roster što se tiče ozbiljnih igrača koji bi mogli nositi i ovako igrati utakmice u kontinuitetu. No, bolje sad nego u ligi, čekamo ih za deset dana pa ćemo se postaviti malo drugačije.”

 

KK Sonik Puntamika

Sličan sadržaj