Kup Krešimir Ćosić

Kup Krešimir Ćosić: Cedevita Junior srušila Split i ušla u finale

Cedevita Junior – Split 87-82 (26:16, 25:20, 14:22, 22:24)

Razigrana i poletna momčad Cedevite Junior je izborila finale Kupa Krešimir Ćosić. Zagrepčani su slavili protiv Splita 87-82 kontrolirajući rezultat tijekom cijelog susreta.

Cedevita Junior je bolje ušla u utakmicu, predvođena Bundovićem povela 13-4 i gurnula Splićane, koji kup trofej čekaju od 2004. godine, u nervozu. Kada je Bundović posjeo na klupi na zasluženi odmor splitski koš nastavio je puniti Miličević (tri trice) pa su Vitamini poveli 23-11. Shorter i Žganec su najzaslužniji da su Zagrepčani otišli na odmor između prve dvije četvrtine s jednoznamenkastom prednošću (25-16).

Upravo je Žganec novom tricom nagovijestio povratak Splićana koje je Bajo doveo na dva posjeda zaostatka (25-21). Problemi za momčad Srđana Subotića se vraćaju nakon što je Karlo Žganec nepotrebno napravio treću osobnu pogrešku u ranoj fazi utakmice pa se Cedevita Planinićevim i Bošnjakovim poenima vratila na ugodnih 10 poena razlike, da bi tricom mladog Kučića otišla na obećavajućih 13 poena viška (38-25).

Ni minuta odmora nije trgnula momčad Splita, Kučić nastavlja svoju seriju, zabija još tri poena (1+2) za velikih 16 poena prednosti u 17. minuti (41-25). Shorter je pokušavao sam vratiti momčad u igri pa ju greškama gurao u još veće probleme. Ukićeva trica u zadnjem splitskom napadu prvog poluvremena mogla je bitno utjecati na atmosferu u svlačionicama, ali je raspoloženi 19-godišnji Vito Kučić (10 poena u drugoj četvrtini) solo akcijom zabio za vrlo komotnih +14 Zagrepčana (50-36).

Žganec je ponovio epizodu iz druge četvrtine. Zabio je, a potom u napadu napravio četvrtu osobnu i ponovno zakomplicirao Splićanima put do povratka. Subotić ga je odlučio ostaviti u igri i ubrzo ostao bez njega jer je splitski centar napravio i petu osobnu.

Stigli su Baričevom tricom Splićani ispod 10 poena zaostatka (52-43), ali odmah je uzvratio Šabić (55-43). Split je niskom petorkom dobio na agresivnosti, ali je pod koševima morao udvajati Bundovića što je znatno olakšalo Vitaminima održavanje prednosti na desetak razlike.

Subotić nije odustajao od niske postave, a nagrada stiže u obliku nove Baričeve trice za 57-50. Odmah je istom mjerom uzvratio Bundović (2+1) pa se nadovezao Batinić čime je Mulaomerovićeva momčad odbila splitski nalet (62-50).

Ali momčad s Gripa nije odustajala pa je novom Baričevom tricom i Shroterovim bacanjima do kraja treće četvrtine stigla na samo šest poena zaostatka 64-58.

Početkom posljednje dionice Runjić je pogođenim jednim bacanjem približio Splićane na 64-59, a onda je Filipović povezao tricu i koš faul i kupio mir Mulaomerovićevoj momčadi (70-59).

Split se spuštao na tri posjeda zaostatka, Cedevita vraćala. Trajala je klackalica sve do završnih 80 sekundi kada se Split vraća tricama Shortera i Čampare, koji je zabio i dodatno bacanje, na 79-77. Do kraja je ostalo još 50 sekundi. No tada sjajni Filipović preuzima odgovornost i zabija tricu za 82-77. Kada je Vuko na drugoj strani promašio moglo je započeti zagrebačko slavlje.

U subotu u 19 sati Cedevita Junior će se u finalu susresti s Cibonom, a utakmicu možete pratiti na Areni Sport i HTV-u.

Shannon Shorter, igrač Splita: “Nismo izašli boreći se, nismo pokazali pravu dozu truda, nismo imali dovoljno fokusa potrebnog za ovakav tip utakmice. Naravno, pokušavali smo se vratiti, ali ne smijemo si dopustiti ovakve situacije u kojima imaš -15 na poluvremenu jer je potrebna velika količina energije samo da bi se vratili u utakmicu. Očito je da smo se vratili, ali bilo je prekasno.

Srđan Subotić, trener Splita: “Došli smo u neizvjesnu završnicu, ali Cedevita Junior je zasluženo dobila, bili su puno bolji u većem dijelu utakmice. Mi smo jednostavno kasno došli na utakmicu. 50 primljenih poena u prvom poluvremenu je bilo previše, u drugom smo do minutu i pol prije kraja primili 24, to je očita razlika i razlog poraza. Problem nije bio u napadu, nego u obrani gdje su oni dolazili do poena na sve moguće načine.”

Filip Bundović, igrač Cedevite Junior: “Htio bih čestitati igračima i prvenstveno treneru koji nas je vrhunski pripremio za ovu utakmicu koju smo odigrali od prve do posljednje minute na visokom nivou. Pred kraj smo imali pad od tridesetak sekundi, ali to je bilo i razumljivo s obzirom na veliku potrošnju. Na upit o sutrašnjem energetskom dvoboju s Cibonom Filip odgovara: “Kup je takvo natjecanje, tu nema favorita, kao što ni danas nije bilo favorita. Sutra ćemo dati sve od sebe da dođemo do naslova. Cibona možda jest favorit na papiru, ali to ništa ne znači i ako ćemo odigrati utakmicu onako kako smo danas odigrali, mislim da se možemo nadati tituli.”

Damir Mulaomerović, trener Cedevite Junior: “Dobro smo se pripremili i dobro igrali, prije svega defanzivno. Znali smo od koga kreće najveća opasnost, to su igrači s individualnom kvalitetom i iskustvom koje možda moji igrači nemaju, ali su imali veliko srce, brze noge i dobre glave. Većim dijelim utakmice smo stvarno prezentirali dobru košarku i možda kaznili Split tamo gdje je trebalo. Naravno da se kod ovakvih mladih ekipa dogodi propadanje, ali i to smo prevazišli i odigrali hrabro. Primjerice, Filipović koji je na kraju zabio tu tricu protiv svog matičnog kluba. Ja vjerujem svojim igračima, playmakerima bez obzira daju li koševe ili ne, ali osjeti se ta želja i energija. I ne zaboravimo Kučića, mladog Riječanina, koji je večeras pružio sjajnu partiju u svojoj Rijeci. Pohvalio bih sve svoje igrače, bilo da su igrali deset sekundi ili deset-petnaest minuta. Kao ekipa su izgledali dobro, i na terenu i van terena, i to je ono što nas krasi.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Sličan sadržaj