Nekategorizirano

Kreće Premijer ženska liga, evo kako početak sezone vide u klubovima (dio II)

Glavna trenerica Raguse, prošlogodišnjih dvostrukih pobjednica, prvakinja Hrvatske i osvajačica Kupa Ružica Meglaj-Rimac Cvetana Matić novu sezonu, kao i većina ostalih trenera, započinje u dosta izmijenjenom sastavu: “U sezonu 23/24 ulazimo s dosta promijenjenim rosterom. Centarska linija, Stojanović,  Ivanišević, Pavić i mlada Papić su donijele odluku o prestanku s aktivnim bavljenjem košarkom. Miloglav, Todorić, Hajdin, Strilić i mlada Tokić nastavljaju i u ovoj sezoni braniti boje našeg kluba. Igračice koje su nam se priključile za predstojeću sezonu su Ivana Ujević, Karmen Čičić, Tea Perić i od mlađih Marija Rozić, Andrea Milat, Una Majstorovic, Ilma Šarotic, i naknadno još Dolores Stabile, još ćemo vidjeti kada će nam se priključiti ozlijeđene Marija Pocrnjić i Ella Majstorović.  U novoj sezoni očekujemo plasman među četiri najbolje ekipe, kako prvenstva tako i Kupa Ružica Meglaj Rimac. BUdući da ćemo nastupati i u FIBA EuroCupu, početak sezone bit će iznimno zahtjevan. Želim svima uspjeha u radu i sezonu sa što manje ozljeda.”

Sezonu je najavio i predsjednik Raguse Lukša Matušić: “Ciljevi Raguse za sezonu 2023/2024 su obrana naslova prvaka Hrvatske i Kupa RMeglaj Rimac te predstavljanje Grada i Hrvatske na Eurocupu. Imperativ je još veći i bolji rad sa mlađim kategorijama.”

Medveščak u nedjelju dočekuje Brod na Savi, a trenerica ŽKK Medveščak (i nekadašnja kapetanica kluba, ali i reprezentativka) Iva Borović osim s promijenjenim rosterom bori se i s privremenom promjenom dvorane: “Ekipa Medveščaka je ove godine doživjela velike promjene u rosteru, otišle su nam četiri prave seniorke. Vunić i Rončević su se prestale baviti košarkom, Skorić se vratila kući, a Strize otišla za Island. Popunili smo roster curama koje studiraju: Terze, Sekulić, Mateković, Maršić, iz Trešnjevke nam je došla Nejašmić, a tu su još Budimir i Krešan. Ovo je daleko najmlađa ekipa Medveščaka u posljednjih desetak godina i sigurno će nam trebati neki period da uhvatimo zadane linije kretanja. Naglasila bih kako smo akademski vrlo jaki, neke djevojke su upisale stomatologiju, veterinu, PMF, FER i logopediju i nadam se da će uspjeti dobro izgurati oba fronta.
Smatram da će ove godine liga biti izjednačenija no prošle, no ne veseli me velik broj stranih igračica jer to znači da nema dovoljno naših igračica za popunu rostera zbog preranog odustajanja od košarke. Ragusa je i dalje prvi favorit s obzirom da su okupili iskusnije igračice, Požega također ima iskustva. Trešnjevka je dosta mlada ekipa, a KAŽL se pojačao s čak tri strane igračice i mislim da će liga biti dosta zanimljiva. Svako kolo će biti dinamično, sva gostovanja će biti teška. Mi otvaramo s Brodom na Savi koji također ima stranih igračica i to nam je možda mala nepoznanica, ali pripremit ćemo se najbolje što možemo. Utakmicu igramo u Dubravi jer se u našoj dvorani na Peščenici radi novi parket, a trenirali smo cijelog ljeta u Arapoviću, tako da nam uvjeti nisu baš najidealniji.”

Iz Slavonskog Broda javio se trener ŽKK Brod na Savi Boris Virag: “Smatram da je Premijer liga jača nego prošle sezone. Dosta klubova je dovelo po dvije strankinje. Kao glavne favorite za osvajanje lige vidim Ragusu, KAŽL i Požegu, a kao potecijalno iznenađenje vidim ekipu Šibenika predvođenu iskusnim trenerom Stipom Bralićem. U našem rosteru došlo je do značajnih promjena, otišle su iskusne Jelena Zorić i Petra Šimunić, kao i talentirana mlada reprezentativka Klara Rimarčuk, a sve navedene igračice bile su dio prve petorke prošle sezone. Došle su nam Shaniya Jones koja igra na poziciji 1 i 2 te Tamara Jovančević koja igra na pozicijama 3 i4. Uz navedene povratnica je Marija Fastić Pajk, te iskusna Marina Ćurković. Bitni kotačići u ekipi biti će također kapetanica Edita Poljac te mlade igračice Lorena Fonović, Andrea Stanković i Fiona Princip.
Obzirom da zbog raznih okolnosti nismo ostvarili sve zacrtano u pripremnom periodu, očekujem da će faza kako uigravanja, tako i podizanja fizičkih sposobnosti trajati kroz prvih par kola. Glavni cilj je napraviti što bolju kemiju i atmosferu u ekipi što će nam donijeti i ostvarenje rezultatskih ciljeva.
U prvom kolu odlazimo u Zagreb gdje nas očekuje utakmica s ekipom Medveščaka koju respektiramo, ali nam je glavna ideja biti što duže u egalu u toj utakmici te parirati u trci što je više moguće.”

Trener i predsjednik KK Trešnjevka 2009 Dean Nemec također u novoj sezoni računa na velik broj mlađih igračica, no ipak gleda prema poziciji u gornjem dijelu Premijer lige: “U ovu sezonu ulazimo s donekle promijenjenim sastavom, ali za nas to nije nova situacija. Otišle su Pačkovski, Banović i Nejašmić koje su prošle sezone bile nositeljice igre, uz Deiddu koja je imala nešto manju minutažu. No, istovremeno igračice koje su već igrale Premijer ligu; Rodek, Bilić, Ćuklin, Novak, Valčić, Kokolić, Maričević, Brtan, Pavičić su nam godinu dana starije i iskusnije, a puno je i dobrih kadetkinja koje ćemo priključiti u seniorsku ekipu iz omladinskog pogona: Arnautović, Vukić, Lončar, Aljinović, Poljičak, Škribanek. Neke da treniraju uz starije, stječu iskustva i podižu svoju kvalitetu, a neke da već sada odigraju prve seniorske  utakmice u ovoj sezoni. Iz Zagreba došle su Ćurić, Jakšić i Zlatoper za koje sve tri vjerujem da nas u nekom segmentu mogu učiniti boljima i kvalitetnijima. 
Općenito mislim da sa svim ovim igračicama i dalje ostajemo konkurentni za gornji dio Premijer lige, a koliko je to stvarno visoko pokazat će natjecanje. Vjerujem u njihovu mladost, ambiciju i želju za radom i pobjedama i nadam se opet dobroj sezoni na razini prethodnih.”

RASPORED 1. KOLA

ŽKK Split – ŽKK Šibenik
30. rujna 2023. u Splitu, u SC Gripe, Osječka 11, u 15:15 sati.     

ŽKK Pula-Orca Grupa – KAŽL
30. rujna 2023. u Puli, u Domu Sportova “Mate Parlov”, Galijotska ulica, u 17:00 sati.   

ŽKK Plamen Požega – KK Trešnjevka 2009
1. listopada 2023. u Požegi, u Sportskoj dvorani “Tomislav Pirc”, A. Kanižlića 14, u 16:00 sati.    

ŽKK Medveščak – ŽKK Brod na Savi
1. listopada 2023. u Zagrebu, u SD “Dubrava”, Đure Prejca 2, u 17:30 sati.    

KK FSV – ŽKK Zagreb
1. listopada 2023. u Rijeci, u SD “Dinka Lukarića” na Kozali, u 19:00 sati.    

ŽKK Ragusa – ŽKK Zadar Plus
1. listopada 2023. u Dubrovniku, u ŠD “Gospino polje” Lichtensteinov put 10, u 17:00 sati.

FOTO: Trešnjevka 2009 – Ragusa, 6. svibnja 2023.

Sličan sadržaj