Reprezentacije 🇭🇷U16

Kadeti dva puta slavili u pripremnim utakmicama s Crnom Gorom

Muška kadetska (U16) reprezentacija Hrvatske se nalazi na pripremama za Europsko prvenstvo koje će se igrati od 9. do 17. kolovoza u Grčkoj. Kadeti su do sada odigrali šest pripremnih utakmica i ostvarili najprije dvije pobjede, i to u Osijeku s Austrijom, te pobjedu i poraz u Divčibarama u Srbiji. U posljednje odigranim utakmicama s Crnom Gorom u Crikvenici kadeti su ponovno dva puta slavili.

Trener reprezentacije Ilija Omrčen s komentarom nakon dvije pobjede nad Crnom Gorom: „Zaokružili smo glavni dio priprema s dvije utakmice protiv Crne Gore. To je selekcija koja je prije dvije godine osvojila Slovenia Ball, a sedam igrača je prošle godine igralo U16 Europsko prvenstvo za 2007. godište.

Prvo poluvrijeme prve utakmice otvorili smo na najbolji mogući način. Tranzicija je bila možda i najbolja u dosadašnjem dijelu priprema. Često smo s jednim dodavanjem prelazili u prednje polje protivnika, a s dva ili  tri već ulazili u reket. Na taj način smo došli do najvećih +20 (45-25). Imali smo problema u segmentu kontrole obrambenog skoka i to na vanjskoj liniji i na poziciji 4. Drugo poluvrijeme neću komentirati, no obranili smo rezultat i upisali bitnu, tijesnu pobjedu i to je jedino bitno.

U drugoj utakmici odlučili smo igrati s maksimalno proširenom rotacijom. Svi igrači dobili su minute i ulogu, a niti u jednom trenutku na terenu nismo uparili petorku koja je startala veći dio pripremnih utakmica. To je rezultiralo malo sporijim ulaskom i sporijim pronalaženjem napadačkog ritma. Međutim, s obzirom da smo znali da će reprezentacija Crne Gore ponovno igrati s 8-9 svojih najboljih igrača cijelu utakmicu, računali smo na fizički pad. Upravo to se i dogodilo. Sredinom treće četvrtine uspostavili smo potpunu kontrolu skoka na obje strane terena, kvalitetnim trčanjem i dobrim spacingom smo ih maksimalno rastegli u tranziciju koju smo većinom završavali u hendikep situacijama i na taj način smo se u 36. minuti odvojili na najvećih plus 17. Utakmicu smo mirno priveli kraju za drugu pobjedu u dva dana“, kazao je trener Omrčen i pojasnio što slijedi u nastavku priprema:

Sada nam slijedi odmor te nastavak priprema u kojima ćemo ponizno i predano kao i do sada nastaviti rješavati probleme koje imamo, većinom obrambene prirode. Imamo još dvije utakmice s Francuskom u Francuskoj. S njima se križamo na prvenstvu i naravno da ćemo sakriti što više naših specijala da ih ne osjete na terenu. Probat ćemo skupiti što više obrambenih i napadačkih informacija te istovremeno odigrati dvije tvrde utakmice.“

HRVATSKA – CRNA GORA 65:61 (22-14, 23-14, 9-23, 11-10) – 23. srpnja 2024.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Matej Lauš s double-double učinkom od 16 poena, 10 skokova i dvije blokade. Josip Santro je ubacio 17 poena, a Tomislav Vučković 10. Visoku efikasnost je imao i Zvonimir Dujaković s 2 poena, ali i 16 skokova i 4 asistencije.

HRVATSKA – CRNA GORA 88:76 (20-22, 23-21, 18-16, 27-17) – 24. srpnja 2024.

I u drugoj je utakmici najvišu efikasnost postigao Matej Lauš s 11 poena i 11 skokova. Zvonimir Dujaković je ubacio 16 poena, a po 14 su dodali Roko Grašo (4 asistencije) i Marko Gašparac.

EUROPSKO PRVENSTVO DIVIZIJE ‘A’ ZA IGRAČE DO 16 GODINA
9. – 17. kolovoza 2024. | Heraklion, Grčka
SKUPINA A: Finska, Latvija, Turska, Španjolska
SKUPINA B: Bugarska, Njemačka, Srbija, Litva
SKUPINA C: Gruzija, Poljska, Slovenija, Francuska
SKUPINA D: Hrvatska, Izrael, Grčka, Italija

Sličan sadržaj