Reprezentacije 🇭🇷U16

U16 reprezentacija: Kadeti odigrali dvije pripremne utakmice u Srbiji

Muška kadetska (U16) reprezentacija Hrvatske se nalazi na pripremama za Europsko prvenstvo koje će se igrati od 9. do 17. kolovoza u Grčkoj. Kadeti su već skupili prve dvije pobjede, i to u Osijeku u prijateljskim utakmicama s Austrijom, a uslijedile su dvije utakmice u Divčibarama u Srbiji.

  • 14.7.2024. Srbija – Hrvatska 80:67 (23-18, 16-18, 15-15, 26-16)
    Double-double učinak su upisali Josip Santro (15 poena, 10 skokova) i Zvonimir Dujaković (10 poena, 12 skokova, 6 asistencija). 15 poena je ubacio i Tomislav-Juraj Vučković, dok je Roko Grašo dodao 10 poena.
  • 15.7.2024. Srbija – Hrvatska 84:91 (24-21, 19-24, 27-18, 14-28)
    U drugoj utakmici Roko Grašo je u pobjedu utkao double-double učinak od 17 poena i 14 asistencija te 5 osvojenih lopti. 17 poena je postigao i Josip Santro, koji je uz pet osobnih pogrešaka uspio odigrati tek 21 minutu. Patrik Dorotić je dodao 14 poena, Tomislav-Juraj Vučković 13, dok su po 11 ubacili Matej Lauš i Niko Pavković.

Trener reprezentacije Ilija Omrčen detaljno nam je približio tijek obiju utakmica: “Pobjeda i poraz u gostima kod reprezentacije koja cilja na europsko zlato. Morfologija tijela, tehničko i tehničko taktičko znanje te iskustvo koje ta djeca imaju im daje apsolutno pravo da se tome nadaju.

U prvoj utakmici smo bili bolji protivnik. Lakše smo dolazili do peona, egzekucija setova je bila na visokoj razini, a tranzicijski napad je bio izrazito efikasan. Tricom u zadnjoj sekundi treće četvrtine Srbi ulaze u 19-0 seriju koju ni moja dva time-outa nisu uspjela prekinuti. S obzirom da prema planu i programu još nismo došli do alternativnih obrana, probali smo promijeniti konfiguraciju momčadi, ali nismo imali rješenje u te prve četiri minute četvrte četvrtine. Nakon toga ponovno uspostavljamo konce igre i pronalazimo ritam, ali bilo je prekasno. Ostaje žal za tom prvom utakmicom jer smo 36 minuta bili bolji protivnik.

Drugi dan smo igrali bez Zvonimira Dujakovića, standardnog igrača iz petorke koji praktički pokriva pozicije od 1 do 4, a Josip Santro je dobio ranu treću pa i četvrtu osobnu pogrešku. Međutim, neki drugi igrači su odgovorili na pozitivan način. Ponovno smo kontrolirali cijelu utakmicu na isti način, a “black out” faza je trajala dvije minute i nismo dopustili domaćinima da se odlijepe. Na kraju smo utakmicu sigurno priveli kraju na način na koji nismo uspjeli dan ranije.”

Trener Omrčen je obuhvatio i ciljeve rada reprezentacije: “Veseli tempo igre kojim igramo. Veseli način na koji su momci prihvatili napadački koncept koji je izrazito efikasan, a tu efikasnost potvrđuje veliki broj asistencija. To je segment koji daje potvrdu kvalitete timskog napada, a isto tako segment u kojem smo pobjedili Srbe u obje utakmice (19-16 i 28-24).

Međutim, moramo raditi na još dosta stvari. Strana pomoći u pozicijskoj 5 na 5 obrani kasni s reakcijama iz donjeg tagera koji zakašnjelom reakcijom uvodi ostale u kontra ritam. Imamo probleme s kontrolom obrambenog skoka na toj istoj strani pomoći, obrambena tranzicija mora biti još nijansu kvalitetnija, na obrani od pick and rolla visoki imaju problema s timingom iskakanja, itd.

Stvari na kojima moramo ponizno i predano raditi u idućem periodu su kristalno jasne. Baš kao i ciljevi ove reprezentacije koje smo u četiri zida zadali sami sebi bez obzira na etiketu. Nismo tu da bi pobjeđivali samo pripremne utakmice. Slijedi nam povratak u Crikvenicu i dvije utakmice s Crnom Gorom koja je s 2008. godištem osvojila Slovenia Ball.”

Kadeti, dakle, nastavljaju s pripremama: 23. i 24. srpnja dočekuju Crnu Goru u Crikvenici, a 3. i 4. kolovoza slijede posljednje provjere u Francuskoj uoči Europskog prvenstva.

EUROPSKO PRVENSTVO DIVIZIJE ‘A’ ZA IGRAČE DO 16 GODINA
9. – 17. kolovoza 2024. | Heraklion, Grčka
SKUPINA A: Finska, Latvija, Turska, Španjolska
SKUPINA B: Bugarska, Njemačka, Srbija, Litva
SKUPINA C: Gruzija, Poljska, Slovenija, Francuska
SKUPINA D: Hrvatska, Izrael, Grčka, Italija

Sličan sadržaj