Reprezentacije 🇭🇷U18 (ž)

U18 (ž) reprezentacija: Pobjeda i poraz protiv Italije u prijateljskim utakmicama

Ženska juniorska (U18) reprezentacija nalazi se na pripremama za Europsko prvenstvo A divizije. Podsjetimo, prošlog je ljeta U18 reprezentacija bez poraza završila Europsko prvenstvo B divizije i vratila se u gornji dom juniorske europske košarke, u A diviziju.

Protekli je vikend reprezentacija provela u Padovi na prijateljskim utakmicama s talijanskim vršnjakinjama, upisavši jednu pobjedu i jedan poraz.

  • 13.7.2024. Italija – Hrvatska 50:62 (11-16, 16-17, 7-13, 16-16)
    Hrvatsku je predvodila Tonka Jakšić sa 17 poena i 6 asistencija, a Petra Božan je ostvarila double-double učinak s 10 poena i 14 skokova. 10 je poena upisala i Jelena Brkičić.
  • 14.7.2024. Italija – Hrvatska 71:51 (20-18, 19-11, 17-10, 15-12)
    I u drugoj utakmici najefikasnija je bila Tonka Jakšić s 18 poena, a double-double je ponovno upisala Petra Božan s 15 poena i 10 skokova.

Trener U18 reprezentacije Dean Nemec o dva pokusa s Italijom: “U dvije utakmice s Italijom protekli vikend uspjeli smo u jednoj ostvariti i prvu pobjedu u ovom ciklusu. S obzirom na sastav u kojem smo igrali, bez Valčić i Pirjak te bez pet igračica koje su u U17 reprezentaciji, treba reći da je ta pobjeda u prvoj utakmici s Italijom ipak bila hvale vrijedno postignuće.
U drugoj utakmici nismo bili toliko uspješni. Talijanke su nam se drugi dan nametnule agresijom na koju nismo imali odgovor. Praktički sa samo jednom organizatoricom igre Jakšić, koja je u obje utakmice igrala oko 35 minuta, nismo bili u mogućnosti pratiti ritam koji je nametnula Italija čiji je roster znatno širi i time adaptivniji na visoki intenzitet igre tijekom svih 40 minuta. Dok se ne kompletiramo i dalje ćemo patiti tim više što jedna od najboljih igračica ove generacije Zara Valčić sigurno propušta Europsko prvenstvo zbog ozljede ramena i operacije na koju će morati da bi sanirala ozljedu.

Gdje ćemo sljedeće moći pratiti juniorke?
Sljedeći vikend smo na turniru u Španjolskoj gdje igramo protiv domaćina, Poljske i Mađarske. Bit će teško, ali idemo raditi na daljnjem unaprjeđenju igre koja bi se konačno trebala formirati s kompletiranjem reprezentacije 26. srpnja. Tada bi nam se trebale pridružiti reprezentativke iz U17 reprezentacije na završnim pripremama od pet dana prije odlaska na EP u Portugal”, kazao je trener Nemec.

Juniorkama, dakle, slijedi turnir u Španjolskoj od 18. do 20. srpnja, a zatim trodnevna pauza koja završava okupljanjem u Crikvenici gdje se 27. i 28. srpnja igraju i posljednje pripremne utakmice s Irskom. U18 Europsko prvenstvo na rasporedu je od 3. do 11. kolovoza u Portugalu, a Hrvatska se našla u skupini D s Mađarskom, Poljskom i Belgijom.

Sličan sadržaj