Reprezentacije 🇭🇷Seniori

Ususret Olimpijskom kvalifikacijskom turniru: Što kažu brojke?

Hrvatska Olimpijski kvalifikacijski turnir otvara utakmicom protiv Slovenije, u utorak, 2. srpnja, s početkom u 20 sati. Sljedeći dan, već u 16:30, na rasporedu je Novi Zeland. 6. i 7. srpnja na red će doći polufinala i finale, a samo pobjednik turnira odlazi na Olimpijske igre u Parizu.

Hrvatska je protiv Slovenije do sada odigrala devet službenih utakmica uz četiri pobjede i pet poraza. Posljednja je pobjeda protiv slovenskih susjeda ubilježena u grupnoj fazi EuroBasketa 2015. godine u zagrebačkoj Areni. Sljedeći su se put ove dvije reprezentacije službeno susrele u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine kada je Hrvatska izgubila i kod kuće i u gostima.

Protiv Grčke su hrvatski reprezentativci do sada odigrali 14 službenih utakmica te upisali sedam pobjeda i sedam poraza čime je postotak uspješnosti na delikatnoj vagi od 50% uspješnosti, dok protiv Novog Zelanda, Egipta i Dominikanske Republike Hrvatska još nije odigrala službenu utakmicu.

Grčku je Hrvatska posljednji put pobijedila baš na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru 2016. godine u Torinu, kada joj je u polufinalu rezultatom 66:61 prepriječila put prema Olimpijskim igrama i dan kasnije uništila snove i domaćoj Italiji.

Sljedeći i posljednji put Grčka i Hrvatska su se susrele 2022. godine u grupnoj fazi EuroBasketa kada je Hrvatska upisala poraz pri 85:89. Zanimljivo je da Grčka sa Slovenijom ima isti omjer pobjeda i poraza kao i Hrvatska sa Slovenijom – četiri pobjede u devet utakmica.

Tako govore brojke odavno odigranih utakmica, a hrvatska reprezentacija će u Grčkoj ovih dana ispisivati neke nove statistike.


Olimpijski kvalifikacijski turniri igraju se od 2. do 7. srpnja 2024. u Grčkoj, Latviji, Španjolskoj i Portoriku.

Hrvatska nastupa na turniru u Grčkoj u skupini A sa Slovenijom i Novim Zelandom, a križat će se sa skupinom B u kojoj su Egipat, Grčka, Dominikanska Republika. Obje skupine igraju se nadomak Atene, u Pireju.

Raspored utakmica na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Grčkoj (prijenos na SportKlubu i RTL2)

  • 2. srpnja u 20:00 Slovenija – Hrvatska
  • 3. srpnja u 16:30 Hrvatska– Novi Zeland
  • 6. srpnja – polufinalne utakmice
  • 7. srpnja – finale

 

Sličan sadržaj